Moje eko navike: Ida Prester

Ovog četvrtka nastavljamo razgovore o eko navikama, a u gostima nam je energična voditeljka, kantautorka, pevačica bendova Lolobriđida, Frau Kasio i MAiKA, Ida PresterOsim po dobrom glasu, kreativnosti, zabavnom modnom stilu i dobrom humoru, Ida je prepoznatljiva po svom aktivizmu (zalaganje za prava LGBTQ osoba, migranata i klimatske promene) zbog čega smo je pozvali da sa nama govori o svojim eko navikima i najvećim izazovima na putu ka održivom načinu života.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?
Prvenstveno otpad i reciklaža, pa onda i potrošnja. Mi mali ljudi imamo osjećaj da ne možemo puno uraditi, da je sve u rukama politike i korporacija. Ne slažem se s tim. Mi sami moramo promeniti naše navike, obrnuti način razmišljanja, onda će nas i politika i biznis slediti. Svaka vlast je odraz građana.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?
Odvajam otpad – staklo, pet i papir. Učim se svakodnevno sto je reciklabilni otpad, a što nije. To je proces – čitanje etiketa, odvajanje, nošenje do kontejnera koji mi nije baš ispred kuće.. ali nakon nekog vremena uđe u rutinu. Gubiš malo osobnog komfora, ali se isplati. Ako može sav civiliziran svijet, evo i Ljubljana postaje zero waste grad, možemo i mi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?
Prvo – ne uzimajte kese u radnjama. Nikada. Ni kad kupujete garderobu, ni namirnice, ni na tržnici ni u apoteci. Uvek sa sobom nosite svoje koje koristite dok se ne raspadnu. Kese nisu reciklabilni materijal, milioni završe u morima i deponijama otkud truju sav biljni i životinjski svet, pa onda i nas. Evo već samo to da uradimo – puno smo napravili. Što manje korištenja plastike – to bolje. Općenito – smanjenje potrošnje svega, odjeće, igračaka, take away hrane u plastici.. Opsesija potrošnjom, pohlepa i nezasitnost je najveći neprijatelj planeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?
Upravo u zavodljivosti trošenja, novim jeftinim krpicama, blještavilu shopping centara.. Ni sama nisam ni najmanje imuna. Pronalazim neki balans koji meni funkcionira, jer živim u kontekstu koji traži puno trošenja, stalno nove uloge, novu odjeću, frizure.. Današnji Instagram život te tjera na konstantno kupivanje i bacanje. Treba se puno informirati i koncentrirati kako tu postići neku održivost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?
Preda mnom je veliki izazov odgajanje djece, u svakom smislu, pa tako i u ekološkom. Od malih nogu im treba objasniti važnost reciklaže, umjerenosti u trošenju, zdravog života. Nedavno sam vodila jedan event povodom švedskog praznika, bila je aktivacija za djecu – plogging – kombinacija trcanja/jogginga i skupljanja otpada po parku. Klinci su se oduševili! Roku je to bilo zanimljivije od utrka, loptanja, filmića.. Djeca su čudo, samo im se sve koncepte treba približiti na zabavan način.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

Share