Moje eko navike: Antonia Šarić

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Danas nam je u gostima Antonija Šarić, autorka bloga i instagram profila Biljke su zelene putem koga nam otkriva čarobne svetove zaljubljenika u biljke iz svog okruženja. Život u gradovima doveo je do otuđenja od prirode, a projekat poput njenog potseća nas koliko je važna povezanost sa biljkama i zelenilom, koje možemo gajiti i u najmanjem prostoru ukoliko za tako nešto postoji volja i ljubav. Za #mojeekonavike govorila nam je o tome šta za nju znači biti zelen, kojiko je briga o mentalnom i telesnom zdravlju važan deo čitavog ovog procesa, kao i koji su njeni trikovi za svakodnevicu koja više daje nego što uzima od prirode. 

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Zaštita okoliša smanjenjem konzumerizma, kupovina isključivo potrebnih stvari koje nisu štetne za Zemlju i život na Zemlji, edukacija o održivom načinu života i klimatskim promjenama,self care i mindfulness…

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

5R = reduce, reuse, recycle, reject, repair.

Reduciraj otpad i stvari koje kupuješ, a nisu ti nužne. Ponovno korištenje stvari umjesto stvaranja nepotrebnog otpada, na primjer: plastične tanjure i čaše zamijenti onima koje možemo ponovno koristiti, silikonska podloga za pečenje umjesto papira za pečenje, vlastita boca za vodu umjesto plastične kupovne…Recikliram i odvajam otpad, ali prije toga se informiram kako to ispravno napraviti. Odbijam kupiti ono što mi doista ne treba. Popravljam stvari koje mogu kako bih smanjila kupovinu novih.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Meditacija, pisanje dnevnika i tjelovježba barem 30 minuta u danu, slušanje podcasta i šetnja u parku, pripremanje zdravih obroka koji njeguju moje tijelo, hranjenje ptica tijekom jeseni i zime, razgovor s ljudima koje volim.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Sistem u kojem živimo se sporo mijenja. Način proizvodnje je još uvijek većinski neodrživ, nedostaje nam edukacija i motivacija pojedinca u sistemu u kojem živimo, a ljudi još uvijek kao da ne prepoznaju svoju moć. Pa ipak, vidim kako se mlađe generacije mijenjaju, prihvaćaju nove navike i utječu na brzinu prilagodbe novonastalim situacijama u društvu; progresivniji su, brži, pozitivniji, okretniji i to me veseli jer je budućnost njihova.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Sijanje i sadnja drveća me jako veseli i to je jedna nova navika koju želim ustaliti u svom životu.

Share