Mesec srpske umetnosti u Abu Dabiju

«Art Hub», centar umetnosti i kulture u Abu Dabiju, ugostiće 4 umetnice iz Srbije koje će tokom boravka od 14. februara do 1. marta predstaviti kulturu i umetnost svoje zemlje. Ovo je prvi put da će Srbija imati svoje umetničke predstavnike u ovom gradu zahvaljujući projektu koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ivana Živić, Leila Enetah Vujović, Ana Golović i Milica Babović će boraviti i slikati u Abu Dabiju uz razmenu iskustva sa lokalnim umetnicima, a radovi nastali u obe sredine biće izloženi od 27. februara u istom gradu.

Za razliku od izložbi, festivala i ostalih prezentacijskih oblika umetnosti, rezidencijalni programi se fokusiraju na sam proces stvaranja i važan su izvor inspiracije i podstrek za nova istraživanja umetnika. – navodi Ivana Živić, jedna od umetnica koje će predstavljati Srbiju u Abu Dabiju i dodaje da izmeštanje i mobilnost imaju za cilj da otvore nove kanale za razmenu informacija i mišljenja, ali i da pruže platformu za izgradnju dugoročnih veza i partnerstava što ih čini važnim za unapređenje stvaralaštva i gostujućih i lokalnih umetnika.

Značaj prisustva predstavnika srpske umetnosti i kulture u Abu Dabiju ogleda se i u tome što je ovaj grad izgradnjom Luvra i Gugenhajma, ali i pozivanjem najboljih stvaralaca iz celog sveta postao značajan umetnički centar današnjice

Polazeći od ideje kulturne razmene, želele smo da prikažemo preplitanje različitih kultura i u našem grupnom portretu, ističe Leila Enetah Vujović i dodaje da su umetnice ručno oslikale pozadinu preuzimajući motiv sa vizantijskih mozaika, postavljajući ispod sebe pirotske ćilime, ali i detalje istoka.

Art Hub Abu Dabi osnovan je 2012. godine, kada je vlasnik i osnivač Ahmed Al Jafei, inženjer naftne i plinske tehnologije, pretvorio staru industrijsku zgradu u udoban radni prostor. Od tada postaje međunarodno umetničko središte koje posećuju renomirani svetski umetnici.

Fotografije: Anđela Grozdanić

Share