Merlinka festival: Berlinale u Beogradu

U okviru osmog Merlinka festivala koji počinje 8. decembra u Domu omladine Beograda i traje do 14. decembra biće prikazano šest filmova koji su svoje premijere imali na ovogodišnjem Berlinalu. Među njima su brazilski igrani „Ne zovi me sine“, francuski igrani „Teo i Hugo“, austrijski dokumentarni „Braća noći“, američki dokumentarni „Mepltorp: Gledaj fotografije“, holandski dokumentarni „Zauzmi pozu“ i izraelski „Ko će me voleti sada?“.

Brazilski film „Ne zovi me sine“ otvara ovogodišnji Merlinka festival i prati mladog Pjera koji otkriva da je kao beba bio kidnapovan od strane žene za koju je sve vreme mislio da mu je majka i nosi se sa posledicama onoga što je njegova „majka“ učinila, kao i sa svojom biološkom porodicom. Film je na Berlinalu osvoji nagradu „Teddy“.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu6

Francuski film „Teo i Hugo“ prati svojicu mladića koji se sreću u seks klubu u Parizu. Tokom seksualnog odnosa izmeđ njih se javlja specijalna veza. Zajedno izlaze iz kluba i lutaju ulicama noćnog Pariza sve dok se ne suoče sa realnošću. Film je osvojio nagradu publike „Teddy“ na Berlinalu.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu2

Austrijski dokumentarac „Braća noći“ prati grupu mladih bugarskih Roma koji su došli u Beč tragajući za slobodom i brzim novcem. Oni prodaju svoja tela i tim novcem izdržavaju svoje žene i porodicu u Bugarskoj. Reditelj Patric Chiha biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu

Američki dokumentarac „Mepltorp: Gledaj fotografije“ posvećen je legendarnom američkom fotografu i skandal majstoru Robertu Mepltorpu i njegovom jedinom cilju da uspe, ne samo kao umetnik, već i kao slavna ličnost. Dokumentarac je nominovan za dva Prajmtajm Emija.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu4

Holandski dokumentarac „Zauzmi pozu“ prati grupu Madoninih igrača koji su bili deo njene turnje „Blond ambition“ i filma „U krevetu sa Madonom“. Film na pokazuje gde su 25 godina kasnije i otkrivaju nam istine o životu tokom i nakon te turneje.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu5

Izraelski dokumentarac „Ko će me voleti sada?“ osvojio je nagradu publike „Panorama“ na Berlinalu. Film prati 39-godišnjeg padobranca u izraelskoj vojsci koji živi u Londonu i saznaje da je HIV pozitivan i započinje put pomirenja sa religioznom familijom u Izraelu.

merlinka-festival-berlinale-u-beogradu3

Merlinka festival je ove godine pripremio 57 filmova za svoje posetioce, a detaljnije o njima možete čitati na sajtu merlinka.com

Share