Maštanje o pastoralnom životu

Poslednjih meseci primetan je rast popularnosti „Cottagecore” (životnog) stila čija estetika gravitira između impresionističkih pejzaža, romantizovanja prošlosti i života daleko od civilizacije. Ironično, popularizovan je upravo zahvaljujući internetu i društvenim mrežama u periodu lokdauna tokom prošle godine. Pokret zvanično postoji od ranih dvehiljaditih, ali je njegova popularnost naglo porasla kako je rasla i naša poreba za izlaskom iz „betonskih kaveza”.

Najlakše ga je opisati kao ugodnu scenografiju u kome bi živele junakinje romana Male žene. I ne, cottagecore ne čini samo lepo porcelansko posuđe, krinoline, trskane korpe i raskošni buketi. Iako nesumnjivo vrlo romantizovana predstava života na selu (bez mnogo stvarnih obaveza) ovakav stil života favorizuje usporavanje i uživanje u jednostavnosti, u ponavljajućim i smirujućim aktivnostima poput mešenja hleba, uzgoja bašte, pravljenja poslastica i prepuštanja ritualima na koje smo usled brzog tempa života u gradu gotovo zaboravili.

Principe ovog životnog stila nije nemoguće inkorporirati ni u gradu, potrebno je samo biti dovoljno maštovit i od svog malenog balkona ili kreveta sa baldahinom stvoriti prostor za maštanje, odmaranje i uživanje kako u ispunjavajućim hobijima tako i u dokolici.

Za potpuno uživanje u pomenutim prizorima izdvojili smo za vas nekoliko Instagram profila koji neguju ovakvu estetiku i promovišu opisani životni stil.

@camellia.dreamer

@commeunfairytale

@everlinet

@rebecka_wahl

@tenderheartlamb

Share