Mađarske zvezde arhitekture dolaze u Srbiju!

Vodeći stručnjaci iz oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa iz Mađarske su spremni za izazovne projekte u Srbiji


Nacionalni stadion “Ferenc Puškaš” i Aerodrom Ferenc List u Budimpešti, Muzej Kistefos u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi, Paviljon Hungexpo su tek neke od projektnih referenci izuzetnog tima arhitekata i dizajnera bim.GROUP

Trenutno najtraženiji tim arhitekata u Budimpešti bim.GROUP potpisuje neke od najinspirativnijih projekata širom Evrope. Najava da su severni susedi spremni da u narednom periodu udruže kreativne snage sa partnerima iz Srbije u oblastima arhitekture, dizajna i inženjeringa zbog toga zvuči – još interesantnije.

Osnovana početkom 21. veka od strane eminentnih stručnjaka KÉSZ Grupe – jedne od najvećih građevinskih firmi u Mađarskoj sa predstavništvom i u Srbiji – kompanija pod imenom bim.Group je narasla do preko 100 arhitekata i inženjera zaslužnih za godišnji prihod od preko EUR 9 miliona u 2021.

Po završenom projektu Nacionalnog stadiona “Ferenc Puškaš”, kompanija se posvetila planovima za izgradnju novog izazova iz oblasti sporta – Multistadiona. Ova složena konstrukcija bi trebala da primi preko 20,000 posetilaca, čime bi postala jedna od najvećih rukometnih arena u Evropi. Građevinski radovi dinamično napreduju kako bi hala ugostila mečeve i veliko finale Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce 2022. koje zajednički organizuju Mađarska i Slovačka.

Neki od ostalih reprezentativnih projekata realizovanih u Mađarskoj su i Međunarodni aerodrom “Ferenc List” (osvajač 6 međunarodnih nagrada za arhitekturu), kompletan dizajn čeličnih struktura stadiona Puškaš (ukupne težine od preko 12,000 tona), Centralna zgrada Hungexpo Staze Formule 1 (jedinstvenog oblika slobodne forme), Linija 3 Metroa (opremanje unutrašnjosti stanica) – kao i Vertikalna farma Tungsram (primer održivog poljoprivrednog dobra budućnosti), dok se među značajnim ostvarenjima u inostranstvu ističu Kistefos muzej u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi i pokriveni most Železničke stanice Sever, u gradu Koge u Danskoj.

Bim.GROUP je nezavisan studio koji se bavi opštim dizajnom, a koga pokreću stvaralačka strast i stručnost u svim glavnim disciplinama iz oblasti dizajna. Specijalnost kompanije su dizajn i arhitektura, integrisani dizajn građevina, strukturni inženjering (betona i čelika), MEP inženjering, BIM inovacije – uz usluge projektne koordinacije i upravljanja projektnim dizajnom.“Poslovanje bim.GROUP se proteže kroz poslednih 30 godina, tokom kojih smo imali zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji oko 3000 projekata – među kojima su istaknute kapitalne investicije u Mađarskoj i nekim od vodećih gradova Evrope. Želja nam je da podelimo naše iskustvo i proširimo portfolio naših projekata i u Srbiji, jer je prepoznajemo kao zemlju i tržište sa izuzetnim potencijalom. U tom smislu, pozivamo domaće partnere da nam se pridruže u ostvarenju niza novih projekata u vašoj zemlji”, izjavio je Žolt Balaj (Zsolt Ballay), glavni direktor operacija bim.GROUP.

Share