Listali smo The Food Lovers anthology i izdvojili najzanimljivije momente

„Nema ljubavi koja je iskrenija od ljubavi prema hrani” napisao je svojevremeno genijalni Džordž Bernard Šo, a mnogi pesnici, šefovi kuhinja, kao uostalom i svaki gurman na ovom svetu, složiće se sa njim.

Tekst i fotografije: Ivana Orta

U knjizi „The Food Lovers anthology”, u izdanju Bodleian Library (University of Oxford), nalazi se pozamašna kolekcija recepata i saveta za pripremanje izvrsne hrane koja otvara apetit i najzahtevnijim čitaocima i najsuptilnijim nepcima.

Tema izdanja je idealistička kuhinja (koja se odnosi na neodvojivu percepciju sa stanovišta poznatih svetskih književnika prema kulinarstvu kao svojevrsnom kulinarskom performansu), pravila ponašanja za stolom kroz istoriju, istorijat vina, uključujući egzibicije čuvene Elizabet Gaskel sa noževima. Ovo su priče o hrani koje odgovaraju kraljevima, priče o prefinjenim večerama vojvotkinja ali i o gastronomskim ekscesima, jer i oni se dešavaju.

Proćićete kroz putovanje sa Ernestom Šekltonom i njegovim jelima na Antarktiku, kao i nesrećnom pokušaju Džošue Slokuma da spoji šljive i sir dok je plovio oko sveta. Takođe, na meniju su „short-tempered cooks”, „fantasy food”, specijalne gozbe i saveti oko otvaranja i čišćenja ostriga, kao i istorija upotrebe kafe. Kroz ovu kulinarsku avanturu sa nama prolaze i Leonardo da Vinči, Čarls Dikens, Kolet, Džon Kits, Edvard Lir, Marija Edžvort, kao i meni omiljeni-Marsel Prust, te ona predstavlja savršen poklon za svakog profesionalnog kuvara, kao i za svakoga ko želi da eksperimentiše u kuhinji. Za sve koje zanima istorijat hrane ili žele da uživaju u pričamo o njoj.

Tako ovde možemo izdvojiti, kao dobar primer ekstravagancije recept za pripremu žabljih bataka. Naime, način pripreme podrazumeva dinstanje tri para žabljih bataka sa (u engleskom jeziku cesto se koristi merna jedinica 1 cup, to je pretvoreno u grame=128g) 128g naseckanih šampinjona, isto toliko naseckanog šalota i 100g putera. Dinstati sve zajedno 5 minuta, te dodati kašiku brašna, soli i bibera po želji. Zatim dodati narendani muskatni oraščić, takođe po želji, te preliti čašom belog vina i kašikom consomme-a (consomme je na francuskom koncentrovana supa sa mesom koja se dugo kuvala). Ostaviti da provri par minuta, dok u međuvremenu pomešamo 4 žumanca sa dve kašike pavlake za kuvanje. Skloniti žablje batake sa vatre, zatim dodati smesu od žumanaca i pavlake i sve fino sjediniti. Ovo jelo je u knjizi predstavljeno kao nobles afrodizijak.

Listajući dalje nailazimo i na razne poučne i zanimljive citate koji nas podsećaju na pojedina dela poznatih pisaca, kao što je na primer rečenica „To Indulge or not to Indulge”, koja naravno asocira na čuvenu šekspirovsku dilemu „To be or not to be”. Takođe, čitajući je obogatićete znanje izdvojenim fragmentima o hrani iz poznatih književnih dela. Tu bih izdvojila citat koji je napisao Mark Tven „Part of the secret of success in the life is to eat what you like and let the food fight it out inside”.

Share