LAURA PERGOLICI: MUZIKOM KROZ ŽIVOT

Sićušne građe, snažnog glasa ona osvaja publiku već prvim stihom. Rej Ban naočare i kožna rok jakna kakvu je svojevremeno nosio Bob Dilan, danas su njeni zaštitni znaci. Samopouzdanje i jake emocije u svakom bitu i taktu. Dubok bariton koji se lagano pretvara u alt. Kovrdže pokrivaju sitno, ovalno lice, crne kraće čizmice ili ravne cipele i kožna jakna. Minđuše sa priveskom krsta. Velika tetovaža na grudima. Brod. Sloboda. Odlično zviždi i svira ukulele. Svetu je poznata pod nadimkom LP, a njeno pravo ime je Laura Pergolici (Laura Pergolizzi).

LAURA-PERGOLICI-MUZIKOM-KRO

Skrivena iza kulisa, probijala se kroz muzičku džunglu. Pisala je pesme za druge paralelno stvarajući svoje pesme,nadajući se da će ih možda nekada otpevati u nekom lokalu između oblakodera. Rođena u Hantingtonu na Long Ajlandu početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada je rok kao muzički pravac doživljavao svoje zlatne godine. Majka joj je bila operska pevačica pa su note bojile njeno odrastanje. Kako tada nisu postojale društvene mreže i platforme poput You Tube-a i iTunes-a, svoje omiljene muzičke heroje slušala je preko starog, raštimovanog radija koji je u to vreme bio zaista vredna stvar. Rodno mesto napušta nedugo posle majčine smrti i započinje svoje pustolovine u Velikoj jabuci. Sabirno mesto svih važnih muzičkih imena, gde nastaju ikone rok scene, činilo se kao
odličan početak i prvi korak u njenoj karijeri.

Into the wild
Pisala je pesme i za druge umetnike. Cheers poznate pop pevačice Rijane napisala je upravo Laura, kao i Beautiful People koju je komponovala za Kristinu Agileru i prema kojoj oseća posebnu emociju sa kojom se povezuje više nego sa drugim pesmama. Neobičnog izgleda, uvek drugačija i samo svoja, odlučuje da se upusti u samostalnu avanturu. Pesmom Into the Wild izlazi na scenu i počinje da osvaja snažnim vokalnim sposobnostima. LP uvlači u pesme neprimetno. Taktom i rečima sa kojima se svako može u nekom trenutku identifikovati. Muzika nije samo posao, to je način života i večiti izvor energije u kome pronalazi snagu i volju da ide dalje i bori se za svoje mesto u tom čudnovatom svetu.

The Ukulele Sessions
Laurin verni pratilac je ukulele koji je naučila da svira slušajući Bitlse putem interneta. Rad Bitlsa je značajno uticao na pevačicin život i rad. Da se snovi ostvaruju pokazuje upravo nastup nazvan Ukulele koji su činile njene obrade pesama velikih imena poput Džefa Baklija i Kurt Kobejna u kojima je nalazila inspiraciju prilikom
kreiranja sopstvenih albuma. Njena muzika pripada indi pravcu mada ima elemente i roka, sa primesama popa, što se da osetiti u njenim počecima. Klubovi između oblakodera nisu više samo prazna slova na papiru već stvarnost u kojoj se ona daje u potpunosti i u kojoj uživa.

LAURA-PERGOLICI-MUZIKOM-KR2

Let’s raise glass or two
Postaje poznata širom sveta autobiografskom pesmom Lost on you koju posvećuje bivšoj devojci. Iskrena i emotivna kao LP, numera osvaja brojne top liste, a slušanost mnogih radio stanica se zahvaljujući ovoj pesmi znatno povećala. Pesme su nastavile da se nižu i osvajaju publiku od Aljaske do Kine. Vođena instinktom i emocijama seli se u grad Anđela gde se nalazi njena nova partnerka. Živi na relaciji Njujork – Los Anđeles i uživa u tome.

Iz stare godine izlazi sa novim albumom, dok joj se u skrivenom kutku glave već nalazi novi projekat. Nema stajanja. Jednom prilikom izjavljuje da će svet biti znatno lepši kada svako bude radio ono što želi da radi. Privezak na minđuši nema nikakve veze sa religijom. Voli muška odela i ima unikatne čarapice sa imenima ruskih klasičara. Drugačija je u svakom smislu. Areta Frenklin, Edit Pjaf, Dženis Džoplin i Pet Benetar samo su neke muzičke dive kojima se LP divi i kojima se zahvaljuje na vanvremenskim hitovima. Dženis Džoplin XXI veka, uvek je svoja i različita.

Scena je njena kuća. Muzika put kojim se penje do zvezda, a glas najjače oružje kojim pogađa ljude. Pesme su krila kojima leti i koje nosi gde god da sleti. Živi slobodno i pleše ulicama Zapadne obale. Skriveni osmeh na njenom licu odaje spokoj i zahvalnost. Kovrdže prate ritam njenih koraka. Ona je spoznala sebe i radi ono što je oduvek želela – PEVA!

Share