LALA Earthland festival u Mošorinu

Treće izdanje LALA Earthland festivala će se održati u Mošorinu 6. avgusta u predvečernjim časovima. Zbog ograničenog trajanja festivala sa ograničenim brojem učesnica, za medije će biti otvoreni tokom pripremnih radionica, 5. avgusta, u prepodnevnim (10-12) i popodnevnim časovima (16-20h) na adresi Svetozara Miletića 113 u Mošorinu.

Festival je, u prethodna dva izdanja, upoznao decu i odrasle sa upotrebom zemlje i drugih prirodnih materijala kako u arhitekturi, tako i u drugim umetnostima, kroz izradu kuglica, maski, murala, scenografije…

Treće izdanje LALA Earthland festivala, kroz prostornu instalaciju od prirodnih materijala u surducima Titelskog brega i selu Mošorin, i kroz povorku koja se kreće u okviru instalacije, želi da podseti na snagu žene i važnost ženskog zajedništva, ali i da ukaže na povezanost žene sa prirodom i njenu ulogu u očuvanju prirode.

5. avgusta, organizatorke festivala će, zajedno sa volonterkama, pripremati „scenografiju“ i sve neophodne materijale i detalje neophodne za festival, te će rado odgovarati na piranja novinara.

Festival je pripremala sedmočlana ženska ekipa: Sonja Petrović – rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta; Tanja Babić, arhitektkinja i Jelena Janev, vajarka, zaposlene na Scenskoj arhitekturi u Novom Sadu; Gordana Ilić Momčilović – etnološkinja/antropološkinja, novinarka i snimateljka; Dragana Kojičić – samostalna arhitektkinja specijalizovana za zemljanu arhitekturu; Olja Todosijević – umetnica i Ružica Janjić – IT inženjerka i permakulturna dizajnerka.

Festival će ugostiti dvadesetak učesnica, koje će, zajedno sa organizatorkama festivala i ženama iz sela, tokom dvočasovne šetnje na bregu i u selu, podsetiti na neke lepe uspomene, priče znamenitih žena i neke ženske običaje.

Festival su podržali Heartefact fondacija, Rekonstrukcija ženski fond, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Gradska uprava za kulturu – grad Novi Sad.

Share