Kvartet EPOQUE na Kolarcu

ArtLink u svojoj muzičkoj radionici sprema interesantan muzički događaj u Kolarčevoj zadužbini 14. maja (koncert je u Holu), na kome će nastupiti sjajni gudački kvartet Epok iz Republike Češke, a gosti koncerta će biti čelista Nemanja Stanković, koji je 2007. godine bio Laureat ArtLink nagrade „Najperspektivniji mladi muzički umetnik“ u Srbiji, kao i gost iz Novog Sada, klarinetista Kristijan Boroš, i mladi kontrabasista Marko Ćurčić.

Kvartet-EPOQUE-na-Kolarcu

Ovaj koncert će uslediti posle nastupa u sali Kragujevačke gimazije, a u okviru projekta ArtLink Balkan – Višegrad kulturni most koji razvija među-regionalnu kulturnu saradnju između Srbije i zapadnog Balkana i država Višegradske grupe – Češke, Slovačke Mađarske i Poljske.

Na programu će biti dela Mocarta, Čajkovskog, Pjacole, Kučere, kao i obrade po kojima je kvartet Epok već izgradio svoj muzički imidž i posebnost.

Praški gudački kvartet Epok osnovan je početkom 1999 godine. Četvorica odličnih solista i kamernih muzičara sa značajnim iskustvom na sceni, doneli su ne samo svoje muzičke stavove, saradnju i jedinstvo sopstvenih umetničkih priroda, već i vanredan interes za muzičke žanrove, koji ne pripadaju samo klasičnoj muzici već i džezu, roku i fanku. Iako kompozicije iz klasičnog gudačkog repertoara ostaju deo njihovih programa, veoma istančan pristup nekonvencionalnim aranžmanima donosi im nove mogućnosti u korišćenju gudačkih instrumenata i, u isto vreme, omogućava im da prošire repertoar koji je jedinstven na češkoj i međunarodnoj sceni.

Članovi kvarteta su laureati nekoliko internacionalnih takmičenja (dva puta prvo mesto na takmičenju Liezen u Austriji, prvo mesto na internacionalnom takmičenju L.v Beethoven za gudačke kvartet, nagrada Jeunesse Musicale) a ansambl je učestvovao i na drugim takmičenjima poput „Paolo Borciani“. Ansambl je nastupao u Nemačkoj, Kanadi, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Izraelu, Japanu, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, itd.

Kvartet redovno nastupa i u ciklusima Simfonijskog orkestra Češkog radija, nastupa na koncertima i festivalima kamerne muzike: Schleswig-Holstein Musikfestival, Concentus Moraviae, Muzički Festival Český Krumlov, Ciklus kamerne muzike Štutgarske filharmonije, Metamorphoses (Švajcarska), Festival Ludwig van Beethoven, Moravský podzim (Moravska jesen) i drugi.

U džez muzici Kvartet je sarađivao sa umetnicima kao što su Mraz, Benny Beailey, Yoshiko Kishino, Trio Robert Balzar.

Kvartet čine:
David Pokorný (1985) – violina
Vladimír Klánský (1977) – violina
Vladimír Kroupa (1973) – viola
Vít Petrášek – (1978) – cello

Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Češke i Mađarskim kulturnim centrom, a uz podršku Međunarodnog Višegradskog fonda.

Cena karte je 500 dinara.

Share