Kulturom protiv korone

Nekoliko nedelja unazad slušamo o sve većem broju obolelih od Covid-19 u našoj zemlji. Iako država ovog puta nije propisala karantin kao na početku pandemije (Plezir u karantinu) veliki broj ljudi je u preventivnom i dobrovoljnom karantinu, i drži se podalje od gužvi, javnih skupova i zatvorenih zagušljivih prostora. Mnoge aktivnosti prebacile su se onlajn, a mi vam ove nedelje dajemo nekoliko predloga kako kvalitetno provesti vreme unutra.

  • EAT & TALK (program koji organizuje Krokodil centar)

5. dec: Eat & Talk #6 – Beč

Program Eat & Talk nas ove subote vodi u jednu od vodećih kulturnih i kulinarskih prestonica Evrope. Poslednji mesec u godini biće u duhu Austrije, a 5. decembra u 19h Krokodilci nas pozivaju na tradicionalnu Eat & Talk večeru sa probranim bečkim poslasticama. Zbog novih mera, hranu i prateći sadržaj dobijate dostavljene na kućnu adresu po ceni od 1800 dinara, dok live stream programskog dela možete pratiti na jutjub kanalu.

Kao počasni gost dolazi Dragan Velikić, pisac i bivši ambasador Srbije u Austriji. U razgovoru s Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL biće reči o tri istaknuta dela književnosti ove zemlje od početka XX veka do današnjih dana: „Radecki-marš” Jozefa Rota, „Gubitnk” Tomasa Bernharda i „Ledeni” Roberta Šindela.

Na meniju su: Rindsuppe mit Leberknödel – tradicionalna bečka supa sa knedlama od juneće džigerice, Tafelspitz – juneći narezak sa korenastim povrćem, kroketima od krompira, kremastim spanaćem i umakom od jabuke i rena, Kaiserschmarrn – omiljeni desert poslednjeg austrijskog cara – Franca Jozefa i Almdudler – ukusni, gazirani napitak od jabuke, soda-vode, meda i mešavine začina!

Prijave su obavezne i vrše se preko email adrese office@krokodil.rs

  • VODIČ KROZ POŽARE Ognjenke Lakićević u audio formatu

„Vodič kroz požare“ emotivna je ispovest mnogih od nas. Snažna i pametna, rečita i puna tišine, tiha i gromoglasna: ova zbirka poezije govori o prećutanom i peva o nepoetskom. 

Na ARGH možete uživati u zbirci Vodič kroz požare Ognjenke Lakićević. Pesme čita Sara Arsenović.

  • SLUŠAJTE KOLARAC

Kolarčeva zadužbina proširuje i obogaćuje sadržaj na digitalnoj platformi SLUŠATE KOLARAC

Prijavljivanjem na jutjub kanal Kolarca imaćete priliku da čujete predavanja koja datiraju iz pedesetih godina prošlog veka, ali i aktuelna predavanja i koncerte u produkciji Kolarčeve zadužbine.

  •  SLUŠAJTE EMISIJU Klub 2: gost Slavko Krunić

Razgovor o knjizi „Lažne bajke” koji je sa Slavkom Krunićem koautorom i ilustratorom knjige vodila naša književnica i novinarka Ana Vučković Denčić.

  • UČESTVUJTE u projektu Priče između zidova

Program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ nas poziva na učešće u javnom projektu „Priče između zidova“ umetnice Džesfi Dženg, koji realizuje kroz projekat Novim putevima u budućnost (As you go…roads under your feet, towards the new future) u saradnji sa Narodnom bibliotekom Bor. Reč je o participativnom dugoročnom projektu kojim se prikupljaju privatni zapisi o iskustvu života u „novoj normalnosti” koje svi delimo i od njih gradi rastuću arhivu koja bi se mogla reprodukovati u različitim sredinama. Dobrodošli su prilozi iz celog sveta, bez ograničenja kada je reč o jeziku, formi, dužini zapisa ili prebivalištu autora.

O nastanku ovog projekta, umetnica Džesfi Dženg je rekla: „Kroz ovaj dugoročni projekat, iznova razmišljam o jazu između onlajn i oflajn svetova kao o novoj teritoriji koja određuje, preispituje i izaziva distancu između društvenosti i solidarnosti u vremenima poput ovog. Kroz kolektivni čin, ovaj projekat podstiče fizičko zajedništvo teksta, tako što sakuplja paralelne realnosti učesnika i izlaže ih u javnom prostoru. Pothranjujemo izlive sopstva u formi zajednice, bez obzira na međusobne razdaljine.”

Kao doprinos izgradnji kolektivnog „skulpturalnog spomenika”, svaki poslati prilog koji stigne periodično će se dodavati živoj arhivi koja će biti otvorena za javnost u Narodnoj biblioteci Bor, gde će moći da se pogleda na bezbedan način.

Da biste učestvovali u Pričama između zidova, potrebno je da:

– Pišete kako provodite dane, o čemu razmišljate ili šta osećate, bez obzira na dužinu zapisa i jezik;
– Ne zaboravite da unesete ime, prebivalište i datum;
– Svoje zapise pošaljete na: priceizmedjuzidova@gmail.com ili poštom, na adresu: Narodna biblioteka Bor, Moše Pijade 19, 19210 Bor, sa naznakom „Za priče između zidova”, ili ih donesite lično u Narodnu biblioteku Bor.

Svi pristigli zapisi će se čuvati kao fizičke kopije u jednoj arhivi, a svaki učesnik će dobiti svoju fasciklu u toj arhivi, tako da su Vaši novi prilozi dobrodošli. Ne zaboravite da svoje zapise datirate i da upišete ime i mesto. U pisma i zapise, koji će biti izloženi u Narodnoj biblioteci Bor, ne unosite lične podatke kao što su adresa, broj telefona ili imejl adresa. Navodi iz vaših zapisa možda će se anonimno objavljivati onlajn ili koristiti u promotivne svrhe. Prilozi se ne vraćaju pošiljaocima, jer ostaju kao deo umetničkog rada.

Javni poziv ne podrazumeva rok za slanje priloga, te se prilozi primaju stalno. Svi pristigli prilozi biće javno izloženi u Narodnoj biblioteci Bor od decembra 2020, kao deo dugoročna izložbe, a Digitalna arhiva zapisa ostaće u trajnom vlasništvu biblioteke.

Džesfi Dženg, koja živi i radi na relaciji između SAD i Kine, interdisciplinarna je umetnica čiji radovi u poslednje vreme istražuju neizbežan neuspeh komunikacije kako na međuljudskom, tako i na kolektivnom nivou. Koristeći umetničke formate kao što su instalacije, nenajavljeni performansi, izvajani predmeti i umetničke knjige, Dženg konstruiše situacije koje predstavljaju javne intervencije zarad podizanja svesti o našim društvenim i kulturnim okruženjima, kako u tako i izvan konteksta savremene umetnosti. Dženg je, inače, završila Školu dizajna Roud Ajland (Rhode Island School of Design).

Share