KROKODILOVIH 10

Jubilarno deseto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom KROKODILovih 10 održaće se 15. i 16. juna na prelepom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije a prateći programi odvijaće se tokom 16, 17. i 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Otvaranje festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe kao i projekcija dokumentarnog filma o desetogodišnjici postojanja festivala a pod nazivom OKRUTNI OPTIMIZAM: Naših prvih 10 godina. Kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse publici će se predstaviti Mira Furlan, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić, Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Marko Šelić Marčelo, Dejan Atanacković, Boris Dežulović, Njuz.net sa Zoranom Kesićem i News Bar. Biće prikazan animirani film Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Večernje programe festivala KROKODIL vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Ivan Velisavljević i Ivana Dragičević. Obe festivalske večeri zatvoriće koncerti Kralja Čačka i Bojane Vunturišević od 22h.

Osim sofa-intervjua, izložbe, nastupa, čitanja te muzičkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se 16. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Razgovor o poeziji te njenim formatima i alatima za komunikaciju pod nazivom Ko j*** knjigu! otvoriće KROKODILov debatni program u okviru koga će biti predstavljen VERSOPOLIS kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva. Namera razgovora koji će moderirati Svetlana Slapšak a u kome će učestvovati Marko Tomaš i Marko Šelić, jeste da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunskog formata u koji se “pakuju” književna dela. U okviru drugog dela debatnog programa biće predstavljena knjiga Ranka Bugarskog Govorite li zajednički? Ili U kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?

Razgovor s Rajkom Glušicom, Jerkom Bakotinom i Idom Prester moderiraće Igor Štiks. KROKODILov debatni program zatvoriće Omaž Predragu Luciću. Razgovor s Borisom Dežulovićem vodiće Kruno Lokotar. Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma. Ovaj dvoipogodišnji projekat započeće velikom konferencijom u okviru festival KROKODIL koja će se održati u nedelju 17. i ponedeljak 18. juna od 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi.

Deseti jubilarni KROKODIL je, baš kao i svih prethodnih godina, besplatan i otvoren za sve.

Organizatori ovime žele da zaokruže desetu godišnjicu postojanja festivala, što je ujedno i poslednje izdanjefestivala u dobro poznatom formatu, s naznakom na regionalne autore. Od naredne godine biće uvedene nove i unapređene programske prakse. Već u junu 2019. biće predstavljeno značajno osveženo izdanje festivala čiji će akcenat velikim delom biti posvećen predstavljanju nekim od najvećih savremenih književnih imena na svetu.

Osim jubileja festivala koji će biti svečano obeležen ispred Muzeja Jugoslavije, ulazak u drugu deceniju postojanja KROKODILa obeležiće i početak rada KROKODILovog centar za savremenu književnost koji se nalazi u Savamali, na adresi Male stepenice 1a, u prostoru nekadašnjeg restorana Gnezdo. Ovaj kulturni centar koji će biti važan novi punkt za redovno predstavljanje književnih događaja, te prostor za relaksirano druženje Beograđana i njihovih gostiju, biće svečano otvoren nedelju 15. jula.

Desti jubilarni festival KROKODIL podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, Heineken, Goethe-institut Beograd, Austrijski kulturni forum, Laguna, Zepter, Opština Savski venac, Prostoria i Muzej Jugoslavije.

Share