Krici i šaputanja

U ponedeljak 11. marta od 20 časova publiku Kulturnog centra Grad u Gradskoj galeriji očekuje jedno specijalno i posve vanredno otvaranje izložbe Krici i šaputanja, umetnice Ljiljane Drezge. Vanredno, jer Drezga poslednjih godina izlaže veoma retko, a specijalno, jer je odlučila da svoju najnoviju seriju slika predstavi u Gradskoj galeriji.

Ljiljana Drezga stupa na umetničku scenu 1969. godine, nakon školovanja u Čileu i Argentini, a od 1976. godine je članica ULUS-a. Krici i šaputanja biće njena 50. samostalna izložba. Od početka karijere Drezga učestvuje na grupnim izložbama u Jugoslaviji od kojih su zapaženije Bijenale mladih u Rijeci 1971, zatim Oktobarski salon 1972. i 1975, te izložba Jugoslovenski slikari u New Yorku 1973. Njena dela su zbog univezalnosti slikarskog rukopisa rasuta po brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, naročito u Španiji, gde je živela i stvarala početkom devedesetih i uspela da se etablira na madridskoj sceni, te izlaže tri puta samostalno u galerijama Orfila, Centro Cultural Gallileo i Mayte Commodore.

Đorđe Kadijević zapaža da Drezgina slikarska preokupacija postaje i ostaje telo. Međutim telu se zaviruje pod kožu u skrivene lavirinte i to rezultira ekspresionističkim predelima ljudske puti. Drezga se nikada nije udaljila od figuracije, ali sa druge strane ju je kao ekspresionista, uvek držala na simboličkoj ravni. Sukob tela kao lajtmotiv prenosi nam snagu simbola na platno, bilo da autorka evocira Španiju, ili razmišlja o Pini Bausch. Nova serija slika donosi nove preokupacije, kroz hladan zagasit, ali i topao vibrantni kolorit koji uvek evocira hispanoamerički duh njenog detinjstva i školovanja. Taj duh čini da Drezga slika energično i brzo, čini je produktivnom autorkom čiji je opus hvaljen od strane mnogih kritičara poput Lazara Trifunovića, Pavla Vasića, Zorana Markuša, Dragoslava Srejovića. Krici i šaputanja u tom smislu nije tek nasumični naslov, već referira na impresiju reditelja Živka Nikolića, koju je posle treće posete izložbi u Cvijeti Zuzorić 1981. godine, preneo autorki telefonom, saopštivši da su to slike Begmanovog filma Krici i šaputanja.

Publika će imati prilike da zaviri u Drezginu ekspresionističku seriju sve do nedelje 17. marta, a nakon Beograda izložba putuje za Berlin. Krici i šaputanja biće dostupni zainteresovanim ljubiteljima Drezginog slikarstva, izložba je prodajnog karaktera. Gradska galerija biće otvorena svakog dana od 14 do 20 časova.

Share