Kreativnost u Srbiji, izložba u Muzeju istorije Jugoslavije

Kreativnost u Srbiji, izložba 30. jun, 20h, Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6)

kreativnost-u-srbiji3

Nije potrebno posebno govoriti o značaju dizajna u XXI veku i potencijalu koji on sa sobom nosi, pri tom se ovde ne misli na komercijalni (koji nije zanemariv, naravno). Ali dizajn je nešto mnogo više, spada u primenjenu umetnost, može se definisati kao umetničko oblikovanje predmeta koje svakodnevno koristimo: obuću, odeću, nakit, nameštaj… Dakle predstavlja jednu vrstu estetizacije svakodnevice što svakako mora biti stimulativno.

kreativnost-u-srbiji

KC Grad u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Muzejom istorije Jugoslavije predstavlja reprezentativnu selekciju domaćih dizajnera, jedan svojevrsni the best of dizajnera u zemlji. Nekada je ta zemlja (SFRJ) imala vrlo distinktivan industrijski i modni dizajn, koji je ne samo estetizovao svakodnevni život Jugoslovena, već je bio reprezentativni izvozni proizvod. Muzej je nedavno prikazivao jugoslovenski kreativnu industriju, najrazličitije predmete koji su nam i danas prepoznatljivi, koji su postali simbol te države koje više nema. Danas ne možemo govoriti baš o industrijskom dizajnu, jer te industrije nema, ali tradicija dobrog umetničkog oblikovanja svakodnevice nikako nije nestala.

kreativnost-u-srbiji6

Primeri naših izlagača svedoče da nije, naročito kada imamo u vidu da tržište zatrpano predmetima masovne proizvodnje koji su dostupni internacionalno, kao posledica globalizma i koji imaju pristupačniju cenu zbog te masovne proizvodnje što sve predstavlja poteškoće našim izlagačima. Pa ipak neki od njih su uspeli da se izbore za svoje mesto na domaćem tržištu, obraćajući se delu publike sa naglašenim individualizmom. Njima treba dati mesto koje ustvari odavno zaslužuju i ova izložba između ostalog ima to za cilj.

kreativnost-u-srbiji2

30. juna vas očekuje iznenađenje jer je postavka koncipirana malo drugačije i praćena muzičkim programom. Kako bismo povećali vidljivost naših dizajnera, izložba se nastavlja tokom jula i avgusta u velikoj galeriji KC Grada i naravno prodajnog je karaktera, tako da ćete imati priliku da podržite naše izlagače i istovremeno estetizujete svoju svakodnevicu. To je takođe idealna prilika za turiste da dođu do nesvakidašnjeg suvenira svoje posete Srbiji, a za naše izlagače istovremeno prilika da se predstave van naših granica. Jer ne treba zaboraviti da pored toga što je potencijalni izvozni proizvod, dobar dizajn u najboljem svetlu može reprezentovati zamlju porekla.

kreativnost-u-srbiji4

Svoje radove predstaviće nam: Aleksandra Lalić, Vesna Kracanović, Nenad Stojković, Magdalena Klašnja, Milena Hrastnik, Slađan Jevremović, Dajana Vasić, Katarina Roccella, Jelena Petrović, Nikolina Kostur, Minja Tarle, Goranka Solovljev, Snežana Milenković, Pray eyewear, Gordana Rakulj Radmanović, Rish, Budislava Keković, Zorica Slavić, Fashion corner, Ivana Lazarević, Nenad Ćakić, Guga Džina, Marina Babić, Studio Kriška, Kako Ko, Aleksandar Jeftović, Milutin Popović,  Tanja Kuburović, Remake, Lidija Jovanovic.

kreativnost-u-srbiji5

Share