Kontroverzni vodič kroz vaš lični novogodišnji program

Imam loše vesti. Urednice magazina Plezir su kidnapovane. Kada kažem kidnapovane mislim poslali smo ih u spa, jer su to apsolutno zaslužile, iznedrivši dvanaest brojeva ovog rastućeg medija i obradovale stotine hiljada čitalaca, te sam u pomalo zaboravljenom džentlmenskom maniru rešio da ih odmenim pre nego što se kazaljke poklope i mi vratolomno uletimo u sledeću godinu, koja, mirišem, mora biti još uspešnija od prethodne.

Vreme je da se vino skuva, sve sa odsečenom kriškom narandže, cimet pospe svuda, na sutlijaš, kafu, pitu, mafin, da se ušuška sa ljudima koji nam stvarno znače, a da se radijatori i torenti odvrnu na maksimum. Ne potpadajte pod zamke konzumerizma, drage moje dame i gospodo, osobe koje nama najviše znače biće zadovoljne malim znakom pažnje, ali i prstohvatom kvalitetno provedenog slobodnog vremena, koga nažalost, u našoj vrtoglavoj jurnjavi za brojkama, decimalama, reckama i centima, imamo sve manje.
U poslednjih nekoliko godina „televizijski“ program ulazi u spektakularnu renesansu, pokazujući mnogo više kreativnosti, umetnosti i zabave od ostvarenja snimanih za veliko platno. Jasno je da je ovaj pridev stavljen pod navodnike, upravo zato što najbolji od ovih programa stižu preko interneta od kompanija koje ni nemaju svoje televizijske kanale. Budžeti nisu ništa manji od onih za filmsku magiju, tehnologija je donela veće dijagonale u naše domove, a model pretplate je doneo eksplicitan izbor publike – za razliku od srpskog nacionalnog servisa gledaoci plaćaju isključivo ono što žele da vide.

Bez previše odugovlačenja i neudobno dugačkih rečenica na kojima sam izgradio ne jednu, već minimum dve nepotrebne karijere, ovog puta, kao gost ovih divnih dama vam preporučujem četiri serije koje će svakako vaše praznike učiniti interesantnijim, ali i dati vam par rezervnih planova u slučaju da niste u potpunosti spremni da se sa mnom upustite u ovu prazničnu avanturu.

Kontroverzni vodic kroz vas licni novogodisnji program 9

SHOW ME A HERO (2015)

Dejvid Sajmon, virtuoz televizijskog programa se posle kraće pauze i svršetka preuspešne serije Treme, vraća na HBO da potvrdi svoju poziciju vrhunskog istraživača i posvećenika detaljima i američkom društvu. Na kraju krajeva njegova serija The Wire jeste proglašena najboljom svih vremena i to je jedna od retkih tačaka sedme umetnost gde se kritika i publika nisu zakrvili. Show Me a Hero je priča o Niku Vasikou, mladom gradonačelniku Jonkersa (savezna država Njujork) koji pokušava da proturi projekat o izgradnji stambenih jedinica za siromašnu crnu populaciju u belačkom kraju i tako ublaži podeljenost američkog društva.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program

Sajmon dijalozima vrednih filozofskih udžbenika portretiše licemerje, kompleksnost i bipolarnost američkog političkog sistema, nešto sa čim je naša publika doživela prvi kontakt tek kroz emisije Džona Olivera (gle opet HBO). Ova mini serija od šest epizoda je zasnovana na opširnoj studiji Lise Belkin o ovom slučaju iz osamdesetih, a glavna uloga je poverena vrsnom holivudskom talentu Oskaru Ajzaku, koji se nije dao opiti uspesima svojih filmova Ex Machina i A Most Violent Year, već je nastavio da pleše po obodima prostora gde indi scena susreće velike budžete. Show Me a Hero je dokaz da velike i ozbiljne teme, mogu da zarobe našu pažnju i da ispričane na pravi način (kako samo to Dejvid Sajmon ume) pokrenu širu diskusiju i ukažu na još uvek goruće probleme društva.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program2

THE AFFAIR (2014 – )

Serija kojom se ovih dana nesputano drogiram, a razlozi su višestruki. Novo čedo Sare Trim (House of Cards) je još jedna romaneskna priča o ljudskoj psihi, poimanju sebe, porodičnim vrednostima i žrtvi koja je pobrala pozitivne kritike prvenstveno zbog naracije, ali i fenomenalnog glumačkog tandema. Dominik Vest (koji je, naravno, svoju reputaciju izgradio u The Wire) je konačno dobio nešto ozbiljno za zagristi, portretišući posvećenog supruga, učitelja književnosti i pisca na putu uspeha koji ulazi u patološku aferu sa konobaricom u Hemptonsu.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program3

Sve zvezde su se u ovoj seriji poklopile jer je ženska uloga dodeljena Rut Vilson koju će retko ko zaboraviti posle njene spektakularne uloge patološkog ubice Alis u BBC-jevoj seriji Luther (slučajno ili ne njen karakter se u ovoj seriji zove Alison). Seciranje ljudskih navika i očekivanja, kritika modernog, ali i tradicionalnog braka, igra novca u odabiru partnera, podeljenost intelektualnog društva i radničke klase, samo su neki od aduta ove serije koja ne preza od teških i eksplicitnih momenata, koji će vas ostaviti zamišljene i sa željom za analizom mnogo posle pogledane epizode.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program4

MOZART IN THE JUNGLE (2014– )

Kao veliki zaokret u formatu, režiji i naraciji za ovo praznično izdanje sam se odlučio za Amazonov eksperiment koji mi je vratio veru u tinejdž serije koje mogu da zaokupe pažnju i šire publike. Roman Kopola i Džejson Švarcman su kompaniji koja je tek od skoro rešila da proizvodi TV program delovali kao uigran tandem i sigurna opklada i nisu pogrešili. Pred nama je deset epizoda o životu i duhu jednog simfonijskog orkestra, mladih talenata voljnih dokazivanja i ekscentričnih dirigenata čiji egoi sa lakoćom ispunjavaju i najveće koncertne dvorane.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program5

Gael García Bernal kome je poverena uloga novog, mladog dirigenta, koji dolazi u Njujork a koji je srca mladih Srpkinja izlomio još u Injarituovom Amores Perros. Ovo je pre svega priča o strasti prema muzici, avanturi, putovanjima i magičnoj sponi među ljudima koji se naizgled ne poznaju. Iako serija dobrim delom odiše naivnošću i poliranim dijalozima, vešta režija daje konstantnu dinamiku ovoj vedroj priči i baca novu sliku na pomalo zaboravljeni svet u kome klasična muzika nikad nije prestala da caruje.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program6

SENSE8 (2015 – )

Brat i sestra Varkovski su bili na ivici da potroše teško zarađene poene u Holivudu, jer su posle Matriks trilogije i scenarija za V for Vendetta zapali u kreativnu sušu, praćenu prosečnim Cloud Atlas i fijaskom zvanim Jupiter Ascending. To ih nije sprečilo da ponovo sednu za radni sto i u opkladi sa velikim ulozima u koju je bio uključen Netflix iznedre prvu sezonu serije koja eksperimentiše na svim nivoima. Sence8 je priča o osam ljudi sa dijametralno suprotnih strana naše planete koji u svojoj natprirodnoj i neraskidivoj vezi mogu da osećaju emocije, komuniciraju, ali i pozajmljuju talente, kreirajući splet od osam ambicioznih priča sa jedinstvenim zapletima.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program8

Igrajući na obodima akcionog SF-a, Vakovski se fokusiraju na ono što ljude čini i sličnim i jedinstvenim – istražujući njihove trenutke slabosti, bliskosti, seksualne privlačnosti i lične nesigurnosti. S obzirom da je Netflix dao ovom uigranom tandemu odrešene ruke, pisci ovog ostvarenja se nisu ustezali da pokrenu teme i snime scene koje bi teško prošle u tradicionalnom televizijskom formatu što je prvi kvalitet ove serije, koja narativno pati od naivnosti, neusklađenosti, ali i od lošeg kastinga i melodrame. Vizuelno savršeno upeglana, polu pečenog scenarija, ovaj uspešan eksperiment daje nadu i postavlja još veća očekivanja za sledeću sezonu koja je već u produkciji.

Kontroverzni-vodic-kroz-vas-licni-novogodisnji-program7

Za one kojima moj izbor deluje kao veliki otklon od onoga što su navikli da gledaju, imam još par kečeva u rukavu koji vas ni vaše bližnje sigurno neće razočarati, čega god da se dohvatite. Probajte seriju Narcos o počecima Pabla Eskobara, pogledajte najčudniji i najbolji spoj televizije i filma ikada Fargo, razmislite o ženskom superheroju u seriji Jessica Jones, okusite svet pod nacizmom u The Man in the High Castle ili pogledajte najveće iznenađenje prošle sezone, priču o usponu rep mogula u seriji Empire.

Kontroverzni vodic kroz vas licni novogodisnji program 8

Share