KOBEIAGI ĆILIMI: TRADICIJA I MODERNOST UTKANI U VUNENE NITI

Malo je stvari koje možete kupiti danas i računati da je to kupovina za „ceo život“. Većina odeće i pokućstva se namerno pravi tako da vrlo brzo izgubi svoju formu i upotrebnu vrednost, usled čega smo u situaciji da iznova kupujemo iste stvari, punimo džepove vlasnicima korporacija koji su kvalitet proizvoda i cenu ljudskog rada sveli na minimum minimuma. Onda kada čujete priču da postoje ljudi koji su odlučili da rade nešto sasvim suprotno od toga, prave proizvod koji je besprekorno dizajnerski osmišljen, koji počiva na etičkim principima i koji daje priliku zanatlijama da pokažu da mašina nikada neće dovoljno dobro uraditi njihov posao kao i priliku da svojim rukama stvaraju nešto u čemu će uživati nekoliko generacija, obradujete se iz sveg srca.

Ovo je priča o dve prijateljice Ivani i Nini, ali i svim onim ženama koje svojim vrednim rukama pletu jedinstvene ćilime po imenu Kobeiagi Kilims. Ovi ćilimi nastaju u Bosni i Hercegovini u radionici gospođe Lejle po idejama arhitekte Ivane Blaž i dizajnerke i ilustratorke Nine Mršnik

NA KOBEIAGI ĆILIMIMA RADITE KAO DUO, KAKO STE SE POVEZALE I DOŠLE NA IDEJU DA SVOJA ZNANJA I MAŠTU ANGAŽUJETE NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU?
Povezale smo se prije skoro trinaest godina kada smo bile cimerke na faksu u Italiji. Prije ovog projekta smo sarađivale na drugim projektima, tako da je ideja o saradnji na ovom projektu bila potpuno spontana.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI

ZAŠTO SU VAŠI ĆILIMI KOBAJAGI? 🙂
Kobajagi je nastalo više iz šale, ne zato da bi naši ćilimi bili kobajagi. 🙂 Kobajagi je dizajn, s obzirom na to da ne radimo samo bosanske tradicionalne uzorke.

SREDSTVA ZA POKRETANJE OVOG PROJEKTA STE SKUPILE UZ POMOĆ KICKSTARTER PLATFORME. KAKVO JE VAŠE ISKUSTVO SA OVAKVIM NAČINOM PRIKUPLJANJA SREDSTAVA I ŠTA BISTE SAVETOVALE LJUDIMA KOJI NAMERAVAJU DA UZ POMOĆ OVOG I SLIČNIH CROWDFUNDING SAJTOVA PRIKUPLJAJU NOVAC?
Definitivno pozitivno. Poenta Kickstartera je promocija, ne novac. To što je dobiješ je da se vratiš na nulu, ako imaš sreće. Znamo dosta projekata koji su zbog Kickstartera išli u minus. Glede promocije je nevjerovatno. Ne vjerujemo da bi na drugi način došli do tako brojne publike u tako kratkom vremenskom periodu.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI2

VAŠIM PROJEKTOM JEDNOM STAROM I NAŽALOST GOTOVO ZABORAVLJENOM ZANATU DALE STE NOVU ŠANSU. ZAŠTO JE ODLUKA PALA BAŠ NA ĆILIME?
Ivana je iz Bosne i u djetinjstvu je bila okružena ćilimima. Poslije rata su skoro pa nestali. Tokom zajedničkog boravka u Bosni došle smo na ideju da si naručimo svaka svoj ćilim. Tako je počela potraga za tkaljom, koja je trajala više od godinu dana. U procesu traženja smo shvatile da taj obrt skoro da ne postoji i tako smo došle na ideju da uradimo nešto glede toga.

GOSPOĐA LEJLA I NJENA RADIONICA SU MESTO GDE MAGIJA NASTAJE. KAKO STE SE UPOZNALE I KOLIKO ŽENA DANAS UČESTVUJE U ČITAVOM PODUHVATU?
Tražile smo tkalje na sve moguće načine, a jedan od načina bio je šetnja od pijace do pijace na pijačni dan u različitim gradovima u Bosni. Tako smo jednom prilikom bile na pijaci u Visokom i tamo nam je neko rekao za gospođu Lejlu i njenu radionicu. Otišle smo direkt na vrata, one su nas pozvale na kafu i tako je počela naša saradnja koja uspješno traje već više od dvije godine.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI3

ČINI MI SE DA PORED VELIKOG ZNAČAJA ZA OČUVANJE STARIH ZANATA I PREDSTAVLJANJE LOKALNE ZAOSTAVŠTINE GLOBALNO, VAŠ PROJEKAT IMA JOŠ JEDNU, MOŽDA I BITNIJU, STAVKU A TO JE SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO I FINANSIJSKO OSNAŽIVANJE ŽENA. DA LI STE DOBILE NEKU VRSTU POMOĆI I PODRŠKE OD STRANE DRŽAVNIH INSTITUCIJA, DA LI JE PREPOZNAT ZNAČAJ PROJEKTA?
Nažalost, ništa. Na samom početku smo kontaktirale par institucija, međutim nije bilo razumjevanja za našu ideju. Zato smo se odlučile za Kickstarter.

VUNA OD OVACA SE U ČITAVOM REGIONU VEOMA SLABO KORISTI I GOTOVO DA JE NIKO VIŠE NE OTKUPLJUJE, MNOGI POLJOPRIVREDNICI JE ČAK I SPALJUJU. KAKO SMO DOŠLI U OVAKVU SITUACIJU I PRIMEĆUJETE LI NEKE MIKRO PROMENE OD KADA STE POKRENULE OVAJ PROJEKAT?
Definitivno. Po pokretanju Kobeiagi Kilims opazile smo dosta sličnih, ako ne i istih projekata u Bosni i Srbiji. Nažalost, još uvijek postoji dosta neiskorištenog potencijala.

PRIMETILA SAM DA ĆILIMI U SVOJIM NAZIVIMA UPUĆUJU NA OSOBE KOJE SU VEROVATNO UTICALE NA NJIHOV NASTANAK. KAKVA PRIČA SE KRIJE IZA OVIH IMENA?
Imena su ženska jer je ovo nekako čisto ženski projekat, s obzirom na to da su u cijelom procesu uključene samo žene. 😉 Ćilimi nose imena žena koje su nas na različite načine inspirisale tokom života.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI4

DA LI JE DANAS U DRUŠTVU U KOME TRIJUMFUJE KONZUMERIZAM „ISPLATIVO“ PROIZVODITI NEŠTO ŠTO UZ DOBRO ODRŽAVANJE MOŽE DA NAM TRAJE I VIŠE OD STO GODINA?
Zavisi kako gledaš na stvari. Naše mišljenje je da definitvno jeste. Predmet koji se prenosi s koljena na koljeno nije više samo običan predmet, on time dobija još neku dodatnu, emotivnu vrijednost.

U KOJOJ MERI SE VAŠA PROIZVODNJA RAZLIKUJE OD ONE TRADICIONALNE, DA LI JE U NEKOM KORAKU DOŠLO DO MODERNIZACIJE PROCESA?
Apsolutno ne, proces je isti već godinama. Nadamo se da će tako i ostati.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI5

KOLIKO VREMENA JE POTREBNO ZA IZRADU JEDNOG ĆILIMA?
Zavisi od veličine ćilima. Za maksimalnu veličinu koju izrađujemo, koja je 2 x 3 metra, potrebno je oko 6-7 sedmica.

NA KOJE SVE NAČINE ĆILIMI MOGU DA SE KORISTE U ENTERIJERU, MOGU LI I DA POLETE PO POTREBI?
Ćilimi mogu da se koriste kao tepih, prekrivač za krevet ili kauč, kao dekor na zidu..

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI7

KOLIKO ČESTO „IZBACUJETE“ NOVE MODELE ĆILIMA I DA LI MOŽEMO DA OČEKUJEMO PROŠIRENJE PONUDE?
Jednom godišnje izbacimo novu kolekciju. To su četiri nova dizajna i na svakih par mjeseci po jedan novi dizajn, da malo osvježimo ponudu.

OBE STE STUDIRALE U INOSTRANSTVU, NAKON ČEGA STE SE VRATILE NA BALKAN I DANAS ŽIVITE I RADITE U LJUBLJANI, DOK SE PROIZVODNJA ODVIJA U BIH. ŠTA JE OPREDELILO VAŠU ODLUKU DA SE VRATITE?
Nekako nam se čini da kad si vani gledaš na situaciju kući iz neke druge perspektive. Naučiš da cijeniš i vidiš potencijal u stvarima koje možda ne bi opazio da su ti konstantno „pred nosom“.

KOBEIAGI-CILIMI-TRADICIJA-I-MODERNOST-UTKANI-U-VUNENE-NITI8

GDE JE MOGUĆE NABAVITI VAŠE ĆILIME, KOLIKO DALEKO SU PUTOVALI DO SAD?
Ćilime najviše prodajemo u našoj online trgovini. Trenutno ih možete dobiti u još par trgovina u Ljubljani, Sarajevu, Beču i Kopenhagenu. Letjeli su po cijelom svijetu zahvaljujući Kickstarteru… Od Brazila, Singapura, Južne Koreje do Kanade.

Fotografije: Ada Hamza, Luka Kaše
Share