Kako smo se proveli na ovogodišnjoj Nušićijadi

Ako ni ove godine niste imali prilike da se oberete u Ivanjici za vreme Nušićijade i pritom fino napunite baterije uživajući u kvalitetnom kulturnom sadržaju,  nema razloga da tugujete. I ove, kao i prošle godine, bili smo na licu mesta da pokupimo dobre vibracije i budemo deo šeste po redu, obnovljene, Nušićijade koja je organizovana uz moto „Smeh kao lek“.

Kako-smo-se-proveli-na-ovogodisnjoj-Nusicijadi

Ako ste ikada imali prilike da posetite Ivanjicu nezavisno od Nušićijade znate da je ovaj mali grad prilično miran, sa svim karakteristikama malog i ušuškanog, porodičnog grada. Međutim, kada Nušić (Milan Milosavljević) primi ključeve grada koje mu, po ritualu Nušićijade, svečano daje na čuvanje predsednik opštine, čitav gradić „poludi“.

Kako-smo-se-proveli-na-ovogodisnjoj-Nusicijad2

Građani ta tri dana stavljaju maske i voljno uskaču u Nušićeve drame. Šeta se čaršijom, pije se više nego inače, smeje se mnogo više nego inače. Saobraćaj je zaustavljen i preusmeren tako da je glavni deo grada povezan sa Domom kulture i velikim trgom bez smetnje vozila, te samim tim potpuno prepušten Nušićevcima.  Čitavim gradom, na različitim lokcijama,  organizuju se različita zbivanja čiji je cilj da maksimalno zabavi i zasmeje građane i  goste koji se za vreme ove kulturne manifestacije sjate u Ivanjicu.

Kako-smo-se-proveli-na-ovogodisnjoj-Nusicijadi5

Već nekoliko godina, kako je manifestacija obnovljena i organizuje u kontinuitetu, Ivanjicu poseti veliki broj (prethodne godine oko 50.000), i domaćih i stranih, turista koji posebno uživaju u večernjim časovima u Ivanjičkim kafićima koji za vreme trajanja manifestacije rade bez fajronta. Ovogodišnja, šesta, obnovljena Nušićijada pod parolom „Smeh kao lek“ otvorena je defileom, Velikom paradom, Ivanjičana preobučenih u starinske, starovlaške, kostime kojima je skupa konstatovana dijagnoza „sindrom Nušić sa svim propratnim simptomima“.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 8

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicjadi 9

Svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, koji je trajao od 28. do 30. avgusta, osim glumca Milana Milosavljevića, koji se već odomaćio kao gospodin Nušić, prisustvovali su i voditelj Zoran Kesić sa izvedbom specijalne epizode 24 minuta, novinari portala Njuz.net i glumac Petar Božović, takođe jedan od čestih gostiju u Ivanjici. Inače, ovaj glumac je veliki zaljubljenik u Ivanjicu još od kada je u ovom gradu glumio u cuvenom filmu Više od igre. Sasvim je sigurno da ćete ga šetajući gradom videti kako sedi u nekoj kafanici.

Kako-smo-se-proveli-na-ovogodisnjoj-Nusicijadi3

Kako-smo-se-proveli-na-ovogodisnjoj-Nusicijadi4

Veliki broj građana i turista prisustvovao je otvaranju Nušićijade u centru grada na bini Okruglo, pa na ćoše na kojoj su se tokom cele manifestacije smenjivali izvođači. Malo pred ponoć prvog dana, veselu skupinu na „ćošetu“ u centru grada zamenio je trio Tirmenštajn. Na trenutak, mala bina se pretvorila u tango pozornicu. Međutim, da Nušićijada ima da ponudi svakome po nešto,  svedoči ostatak program koji je bio zakazan za prvi dan. Oni koji nisu ljubitelji plesa mogli su da uživaju u velikom koncertu Vlade Georgieva koji je održan na prepunom trgu ispred ivanjičkog Doma kulture.

Kako smo se proveli na ovogodisjoj Nuscijadi 12

Kako smo se proveli na ovogodisjoj Nusicjadi 11

Oni koji nisu ni za muziku ni za ples, mogli su da se „pridruže“ žalosti Šabačkog pozorišta koje je na velikoj sceni Doma kulture izvelo Nušićev komad Ožalošćena porodica (režija Bojana Lazić), ili kabareu Laneta Gutovića koji je zasmejavao sve prisutne na platou ispred Spomenika revolucije. Kako je čitav grad bezmalo pretvoren u pozornicu i galeriju, plato svake godine služi i kao izložbeni prostor brojnim umetnicima. Ove godine Ivanjičani i posetioci imali su prilike da pogledaju dela Predraga Koraksića Koraksa u sklopu izložbe pod nazivom Pozorište i Nušić kroz karikaturu.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 12

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 13

Školarci  su poslednju nedelju raspusta maksimalno iskoristili uživajući u programu i prostoru koji je namenjen posebno njima, na trgu Milinka Kušića, ispred gradske pošte, na kome se nalazi dečija scena i prostor za igru. Za kvalitetno utrošeno vreme najmlađih, prvog dana manifestacije, pobrinuo se Milan Popović zajedno s timom Festivala nauke koji su skupa deci predočili sve čari nauke i  otkrića. Na dečijoj sceni održana je i predstava Zaljubljeni meda u produkciji tima Tri za groš, a narednog dana na istom mestu program su vodili učenici osnovnih škola Milinko Kušić i Kirilo Savić.

Kako smo se proveli na ovogodisjoj Nusicijadi 14

Osim predstava,  pevanja i recitovanja, u sklopu dečijeg programa, na trgu Milinka Kušića organizovane su i radionice crtanja peskom, pisanja, stripa i ilustrovanja sa Ivanom Nešić i Aleksandrom Zolotićem, potom radionica  izrade starovlaških kostima pod nazivom Nušićeva moda za poneti. Veliki broj malaca iz lokalnih vrtića u pratnji svojih vaspitačica se okušao u kreiranju kostima od krpica koje su lepljene na papir. Svi dečiji radovi izloženi  su na panoe na Trgu. Mali plesači iz vrtića Pahuljica takođe su dobili šansu da se pokažu, dok su se talentovani osnovci u školi Milinko Kušić takmičili u izražajnom čitanju. Deca su svoj prostor i vreme shvatila prilično ozbiljno. Dok su se stariji provodili u kafićima bez fajronta, oni su odlučili da produže svoje vreme za igru i ostanu napolju, naravno uz pratnju odraslih, čak i u doba kada bi odavno trebalo da budu u svojim krevetima.

Kako smo se proveli na ovogodsnjoj Nusicijadi 15

Šaren program koji su omogućili opština Ivanjica, Kudes, sponzori i volonteri, koji svake godine ulažu veliki trud u realizaciju festivala i estetski izgled grada, ne bi bio potpun bez pozorišnih predstava. Osim Šabačkog pozorišta, lokalno Amatersko pozorište je, kao i svake godine, pripremilo predstavu. Ovoga puta, mladi glumci su imali samo dve nedelje da spreme komad Običan čovek, i bili su na visini zadatka. Usledila je predstava Tri za groš produkcije u saradnji sa BDPom, takođe na velikoj sceni Doma kulture. U pitanju je predstava ART (autor Jasmina Reza), gde su prisutne zabavljali Lane Gutović, Miljan Prleta i Nebojša Dugalić.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 17

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 18

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nuscijadi 16

Poslednji dan bio je rezervisan za najveću predstavu Nušićijade koju su brojnoj publici izveli glumci pozorišta Boško Buha. U punoj sali Doma kulture izvedena je čuvena, i mnogima omiljena, Gospođa ministarka ( u režiji  Tatjane Mandić Rigonat), ali sa malom peripetijom u vidu muške postavke (Goran Jevtić, Vlastimir Velisavljević, Miloš Vlalukin, Mihailo Todorović i drugi). Jedina glumica na sceni bila je Katarina Marković koja je imala mušku ulogu. Igrala je Raku, sina Gorana Jevtća koji je tumačio Živku ministarku.  Publika je uz veliki aplauz ispratila ovu predstavu koja je, prema rečima glumca Milana Milosavljevića, koji je u ulozi Nušića i najavio predstavu, ustalasala čitavu Srbiju.

Kako smo se proveli na ovogodiSnjoj NuSiCijadi 19

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 20

Muzički program nije bio ništa manje uzbudljiv nego ranijih godina. Osim velikog koncerta Vlade Georgieva, na najvećoj sceni u gradu, ispred Doma kulture, Big Bend  je, u nešto drugačijoj postavci,  i ove godine održao koncert uz koji su đuskali ljubitelji džeza, uz podršku Latin Hazea. Bend se zahvalilo svim Ivanjičanima na ukazanom poštovanju uz nadu da su bar neke od prisutnih „navukli na džez“. Na istom mestu, nešto kasnije drugog dana Nušićijade, koncert je izvela grupa Mostar Sevdah Reunion u originalnom sastavu.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 21

Taktovi dobre muzike i zarazan ritam širili su se i iz centra grada, na sada već dobro poznatoj bini Okruglo, pa ćoše gde je u subotu, 29. avgusta, nastupao kvartet Kameleon. Poslednjeg dana, u nedelju 30. svgusta, klasičnu i filmsku muziku Kameleon kvarteta zamenili su latino zvuci sambe i bosa nove u izvedbi sastava Luz azul, čime je i poslednja stavka ovogodišnjeg programa zaključena.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 22

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 23

Osim ulice, i lokalne ustanove i kafane bile su rezervisane za različita zbivanja. Smeštena nešto dalje od centra grada, simpatična kafana Pod trešnjom bila je epicentar smeha. Tu je održana dodela nagrada za najbolju satiričnu priču. Prva nagrada je pripala Branislavu Abđelkoviću za priču Večita Podlost dvojnika, drugo mesto je zauzeo Mladen Šljivović sa „Nemoj da sadiš tikvice“, dok je na treću poziciju osvojila Dijana Jelenkov sa svojom pričom Kavezi. Plava sala Doma kulture drugog dana manifestacije bila je „pozornica“ dr Milene Dragićević Šešić, profesorke Fakulteta dramskih umetnosti, u okviru tribine Festival politike. Na istom mestu održana je i promocija knjige Nušić-život i delo, Raška Jovanovića. Kao grad koji je poznat po filmu Više od igre i fudbalskom klubu Javor, koji se trenutno nalazi u prvoj ligi, logično je da je Nušićijada morala da napravi mesto za fudbal, i sport uopšte. Na stadionu FK Javora održana je šaljiva utakmica između FK Javor i ŽFK Crvena zvezda, dok je na drugom stadionu kluba, na Jelića polju, odigrana utakmica u dečijoj kategoriji.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 24

U gradskom parku, ljubitelji košarke mogli su da navijaju za svoje favorite u košarkaškom nadmetanju 3 na 3, gde su članovi OKK Ivanjica pokazali šta znaju. Nekada glavno prevozno sredstvo, a sada vrhunski i unosan sport, konji su već šesti put za redom deo Nušićijade, ali ove godine ne samo u sklopu Velike parade i vuče Nušićevih kočija. Svi koji su želeli da se druže sa ovim elegantnim životinjama mogli su to da urade drugog dana manifestacije u Gradskom parku, u čemu su posebno uživala deca. Ovime je sportski aspekt Nušićijade proširen na zanimljiv način.

Najstariji koji, pak, nisu bili u stanju da izađu na ulicu i isprate sva dešavanja, stajali su načičkani na prozorima, neki iz kurioziteta, a neki jer su čuli da se dele nekakvi recepti proverenog leka. Čitav program ovogodišnje Nušićijade odštampan je na lekarskom receptu gde se svim posetiocima savetuje da savesno uzimaju svoju dozu leka (čitajte smeha), a da po potrebi produže i nakon festivala koji je svečano zatvoren još jednim defileom kostimirane dece i odraslih uz poruku „Do sledećeg viđenja“. Sva lica bila su uprta u nebo na kom je vatromet ispratio Nušićev duh za ovu godinu.

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nusicijadi 25

Posebna atmosfera i specifičan duh malog grada za vreme Nušićijade jesu nešto što će vam svi posetioci potvrditi. Čitav koncept festivala je doprineo da se Nušićijada uvrsti u najbolje festivale ne samo u Srbiji, gde je podržana od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstva kulture, već i u čitavoj Evropi, te je ovogodišnji program finansiran od strane Evropske Unije. Ukoliko i vi želite da osetite (ne)željena dejstva Nušićijade kao što su “nekotrolisan osećaj sreće, suzne oči, bolovi u trbuhu, i nemogućnost kontrole mentalne i fizičke discipline“, onda se spremite da sledeće godine paradirate gradom i sami se uverite u kvalitet festivala. Ne zaboravite kostime!

Kako smo se proveli na ovogodisnjoj Nuscijadi 26

Fotografije: Marijana Janković, Goran Tanasijević i Nenad Kostić

Share