Kako iskoristiti svaki kutak malog prostora?

Kako iskoristiti svaki kutak malog prostora i kako postići da stan bude funkcionalan umesto pretrpan nameštajem? Nekoliko predloga i ideja za opremanje i maksimalno iskorišćavanje dostupnog prostora daće vam arhitekta Nemanja Kiso

Kada je reč o životu u manjim stambenim jedinicama od 30-50 m2 potrebno je dosta planiranja i usklađivanja naših želja, potreba i mogućnosti prostora. Važno je posvetiti pažnju organizaciji prostora, a kada sagledamo sve svoje želje i zahteve, tada se odlučujemo na kupovinu nameštaja. Kako je danas svaki kvadrat stambenog prostora luksuz, te za njega izdvajamo veliki novac, potrebno je i preporučljivo posavetovati se sa arhitektom kako bismo došli do najboljeg rešenja za naš životni prostor.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora5

Svaki kutak u manjim stambenim jedinicama mora biti funkcionalan, lako dostupan, a to se može postići kupovinom nameštaja koji će nam služiti za više namena. Ako nismo u mogućnosti da imamo zasebnu prostoriju za spavanje, potrebno je orijentisati se na to da će se naš dnevni boravak noću pretvarati u spavaonicu. Shodno tome obično se odlučujemo za krevete-trosede ili kauče na razvlačenje kao alternativu za obe namene. Ako se ipak odlučite za klasičan krevet, to ne znači da je potrebno da gradite pregradne zidove koji će neželjeno smanjiti prostor, već spavaći deo možete vizuelno odvojiti interesantnim policama (biblioteka) ili rasklopivi krevet smestite u plakar.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora11

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora2

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora3

Kuhinja je neophodno da bude funkcionalna kako biste mogli da se nesmetano krećete. Moj predlog je da se umesto običnih vrata koja zauzimaju prostor upotrebe klizna vrata, zatim sto za ručavanje se može zameniti montažno-demontažnim stočicem.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora10

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora7

Kada opremate malo kupatilo, razmislite o tuš kabini umesto kade.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora9

Montažno-demontažni nameštaj je veoma pogodan za objekte manjih kvadratura jer se jednostavno rasklopi i po potrebi vrati u prvobitni položaj. Ovakav tip nameštaja se proizvodi po želji i meri klijenta, a osim toga što je funkcionalan može biti i veoma dekorativan, moderan i zanimljivog dizajna.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora13

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora6

Kako prostor ne bi bio pretrpan nameštajem i raznim predmetima, morate se osloboditi nepotrebnih stvari koje vam oduzimaju prostor, pozitivnu energiju i prave gužvu. Obuća i odeća koju više ne nosite, stare novine i časopisi, odavno potrošene bočice parfema i slične stvarčice. Svaki kutak u vašem stambenom prostoru mora biti besprekorno očišćen, a zapušteni i neočišćeni delovi vašeg doma neće vam doneti boljitak na životnom i poslovnom polju i mogu biti uzrok neraspoloženja.

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora14

Kako-iskoristiti-svaki-kutak-malog-prostora15

Kada je reč o životu u stambenim prostorima nešto veće kvadrature, ne preporučujem da se nameštaj bespotrebno gomila u svakom delu prostorije jer je u dobro uređenim enterijerima prazan prostor – luksuzan prostor. Neiskorišćeni kutak u prostoriji možete popuniti ili ukrasiti nekom zanimljivom skulpturom, ambijentalnom lampom koja će vam doneti potrebnu romantičnu atmosferu, zatim udobnom foteljom za opuštanje, slušanje muzike ili čitanje knjige koja bi bila odlična opcija za neki ugao. Ne zaboravite i na saksije sa cvećem koje će oplemeniti životni i radni prostor.

Share