Kako da produžite životni vek vaše odeće?

Pravilno održavanje odeće koju već posedujemo je jedna od bitnijih stavki kada govorimo o slow fashion filozofiji. I ne, to ne znači samo i isključivo čitanje onoga što je ispisano na etiketi.

Proverite odeću pre kupovine

U prodavnici, pre kupovine određenog komada najpre dobro pogledajte šavove. Znamo da ovo zvuči malo preterano, ali ovo je jedan od trikova koji će vam pomoći da donesete ispravnu odluku u pogledu toga da li se isplati dati novac za određeni komad odeće, imajući u vidu koliko će on trajati. Orsola Kastro, suosnivačica “Fashion Revolution” predlaže da okrenete odevni predmet naopako i pokušate da povučete sve one končiće koji vire i deluju labavo. Ukoliko su šavovi labavi, i krenu da se paraju jasno vam je da je reč o nekvalitetnom komadu koji neće dugo potrajati. Još jedan trik koji vam može pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini, jeste da podignete odevni predmet naspram svetla i proverite da li se tkanina providi. Ukoliko možete da vidite kroz tkaninu, možete pretpostaviti da će nekoliko pranja biti potrebno da se pojave prve rupice. Takođe, obratite dosta pažnje na materijal od kog je odevni komad napravljen, i birajte komade koji su 100% pamuk, lan, vuna…Mešavine materijala nisu pogodne za reciklažu, a sintetičke mešavine su problematične zbog toga što se prilikom svakog pranja oslobađaju čestice mikroplastike koje zatim završe u rekama i životnoj sredini.

Održavajte odeću pravilno

Održavanje odeće kod kuće je izuzetno važna stavka u celom ovom procesu koji zovemo održiva moda.

Pranje odeće je neophodnost, ali ponekad preterujemo u tome i jednom obučenu odeću ili odeću koja je neko vreme stajala u ormaru, pa se izgužvala, bacamo na pranje. Prečesto pranje tanji i najkvalitetnije tkanine i doprinosti tome da odeća kraće traje. Jedan trik koji smo nedavno naučili je da odeću preko noći zamrznemo (stavite u friz) ili isprskamo DIY sprejom koji se sastoji od mešavine votke i vode u razmeri 3:2.

Odlažite odeću pravilno

Mnogi od nas imaju naviku da recimo čarapice nakon nošenja slažu u loptice, međutim stručnjaci koji se bave trajnošću odeće govore kako je ovo loše, jer ne dopuštamo lastišu da se opusti i „odmori” nakon nošenja i pranja. Zato sledeći put kada budete slagali čarapice, nemojte ih namotavati nego ih samo savijte na pola i odložite. Takođe, investirajte u kvalitetne ofingere koji imaju mekane ivice (pliš, sunđer, tkanina) jer ćete na ovaj način zaštiti fine košulje, sakoe, bluze i haljine. (možete napraviti i neki DIY). Fine džempere uvek slažite umesto da ih kačite na ofingere, jer ćete tako sprečiti da im se naramenice i rukavi istegnu. Cipele koje ne nosite svakodnevno uvek nakon nošenja očistite, dodajte unutra papir ili kalup za cipele koji će pomoći da obuća ne izgubi formu, a onda ih stavite u vrećicu ili odgovarajuću kutiju da biste ih zaštitili od prašine. Šešire držite na specijalnoj kaloti (čudne glave koje možete videti po vintage radnjama) kako bi zadržali svoj oblik. Kapute i sve vunene komade čuvajte u zatvorenim ormanima kako biste ih zaštitili od dima, prašine i moljaca, i ne zaboravite da dodate lavandu koja će štititi vašu odeću od moljaca.

Organizujte odeću u ormaru pregledno kako biste izbegli preterano peglanje, pranje i hemijsko čišćenje zbog čestog isprobavanja i činjenice da odeću držite svuda po kući.

Ne zaboravite da odeću možete popravljati i prepravljati

I odeći je potrebno održavanje. Ponekad se neki kraj raspara, dugme otpadne ili se dogodi neko veće oštećenje, a najvažnije od svega je da je većina tih stvari relativno lako rešiva. Ukoliko niste vešti sa iglom i koncem, uvek se za pomoć možete obratiti ljudima iz vaše okoline, prijateljima, jutjub tutorijalima ili lokalnom zanatliji. Ponekad nam neki komad dosadi, promeni se naše telo ili stil, ali uz kreativne intervencije jedan kvalitetan komad odeće može živeti i nekoliko života.

Pišite nam koji su vaši trikovi koji pomažu da odeća traje duže.

Share