Kako da popravite svoj dan u 4 koraka

Ukoliko vam dan ne počne dobro i imate utisak da se negativni događaji samo nižu možete se pomiriti sa situacijom i ceo dan provesti u lošem raspoloženju ili pokušati da preokrenete situaciju u vašu korist. Sa vama danas delimo 4 jednostavna koraka koji vam mogu popraviti dan.

  1. uradite jednu stvar do kraja

Većinu stvari koje radimo sa ciljem da unapredimo svoj život, odnose sa drugim ljudima, zdravlje ili na primer karijeru radimo sa ciljem da nam daju dugoročni rezultat. Svi znamo da ne možemo izgraditi mišiće za jedan dan, napisati roman ili postati programer. Korisno je da u životu imamo ambiciozne ciljeve i dugoročne planove na kojima radimo, ali ako želimo da rezultat našeg rada vidimo brzo, moramo se fokusirati na manje ciljeve. Ukoliko želite da preokrenete loš dan i popravite raspoloženje, naš predlog je da se fokusirate na mikro ciljeve koje možete ostvariti u kraćem vremenskom roku, za svega nekoliko sati. Pozabavite se nečim što vam konstantno izaziva nervozu i što će vam popraviti raspoloženje samom činjenicom da ste to prebrinuli. Fokusirajte se recimo na sređivanje jednog plakara u stanu, izdvojte odeću i stvari koje želite da donirate ili temeljno očistite jednu prostoriju. Nakon što ste završili sa tom aktivnošću imaćete osećaj postignuća zbog ispunjenog cilja.

2. uradite nešto čime ćete obradovati nekog

Dobar je osećaj kada znamo da smo nekog obradovali i učinili srećnim, a onda kada smo neraspoloženi biti ljubazan prema nekom drugom jednostavan je recept za izlazak iz tog kruga loših emocija. To ne mora biti ništa veliko ili komplikovano, ne mora biti nikakav grandiozan gest. Možete jednostavno pozvati nekoga sa kim se niste dugo čuli i pitati ga kako je, možete obradovati kolegu ili koleginicu kafom iz omiljene kafeterije ili ukusnim kolačom iz obližnje poslastičarnice. Obradujte prijatelja time što ćete podeliti informacije o njegovom biznisu na vašim društvenim mrežama i pozovite druge da ga podrže i kupuju od njega.

3. uradite jednu stvar koju ste izbegavali

Često nam neke stvari deluju veće i komplikovanije kada o njima razmišljamo i planiramo suočavanje sa njima. Ponekad naš mozak igra igrice sa nama i potencijalni ishodi neke akcije, teškog razgovora ili odlaska na neko novo mesto u tim našim scenarijima i unutrašnjim monolozima deluju mnogo komplikovanije i strašnije nego što jesu u realnosti. Izaberite jednu obavezu ili aktivnost koju ste izbegavali neko vreme i suočite se sa njom. Nakon što precrtate sa spiska nešto što vas je dugo pritiskalo odmah ćete se osećati bolje, a možda se ispostavi da ste sve vreme bez razloga izbegavali suočavanje sa tom situacijom.

4. uradite nešto samo za sebe

Izuzetno je važno da poštujemo i vrednujemo tuđa osećanja, ali to ne znači da treba da zaboravimo na svoja osećanja i potrebe. Ponekad kada imamo loš dan ukoliko sebe stavimo na poslednje mesto i zanemarimo svoja osećanja osećaćemo se samo još gore. Ako mislite da bi vam prijala šetnja u prirodi otkažite obaveze koje ste imali tog dana, ako želite da uživate u nekom svom ritualu ili jednostavno ne radite ništa trebalo bi da se lišite griže savesti i osečaja da radite nešto drugo u odnosu na to šta ste obećali nekom drugom.

Share