Kako da organizujete žurku za pamćenje

organizacija-zurke5

Obožavamo žurke sa ličnim pečatom, upravo one koje će nam dati titulu najboljeg domaćina. Ako ste odlučili da pravite žurku u narednom periodu, sigurno ste se zatekli kako pomalo panično sklolujete internetom i listate časopise radi ideje i inspiracije. Zastanite na trenutak i ispratite nekoliko praktičnih saveta i ideja koje imamo da predložimo.

Bilo da se radi o opuštenom branču sa prijateljima, ručku ili večeri povodom veridbe, rođendana ili proslave praznika sa porodicom, potreban vam je plan. Počnite planom menija, listom za kupovinu i listom zvanica. Popišite šta sve treba da kupite, počevo od namirnica, preko pića do sitnica za dekoraciju poput salveta, slamčica, balona i sl. Uz listu imena sastavite i raspored sedenja što će vam dodatno olakšati postavljanje stola, a onda i raspoređivanje zvanica kad pristignu.

organizacija-zurke

Ne zaboravite na pozivnice. Možete ih poslati elektronskim putem porukom, e-mailom ili preko neke od društvenih mreža, ali i direktno na kućnu adresu. Naznačite vreme, mesto, povod vaše proslave i okupljanja kao i dress code, kako bi važe zvanice znale kako da se obuku.

organizacija-zurke9

Kada sastavite meni i pribavite sve sastojke, razmotrite koliko vam vremena treba za pripremu svakog jela. Imajte u vidu da hrana servirana pred goste treba da bude sveža, a glavno jelo, u većini slučajeva, toplo. Podgrevanje hrane često nije dobar izbor. Ako ste utvrdili satnicu, dodajte na to još petnaest minuta radi serviranja i dekoracije.

organizacija-zurke11 organizacija-zurke10

Pri izboru menija pazite da uklopite vrste hrane koju služite. Ne bi bilo uredu da predjelo, glavno jelo i dezert budu preteški, sve je u meri. Kod ovakvih zabava morate poštovati etikeciju kod serviranja stola. Potreban vam je tanjir za predjelo i eventualno supu i ispod njega za glavno jelo. Sa leve strane postavite viljušku i manju viljušku za salatu, a sa desne nož i kašiku. Iznad tanjira bi trebalo da stoje mala viljuška i kašičica, za dezert i kafu. Pokraj njih sa desne strane postavite čaše sa stopama, širu za vodu, užu za vino. Naravno, ako služite neko drugo piće morate imati adekvatnu čašu. U tanjir stavite presavijenu salvetu, a možete dodati i ispisan meni, kako bi gosti bili upoznati sa jelovnikom. Ako ste utvrdili raspored sedenja, na tanjir ili sa strane postavite karticu sa imenom.

organizacija-zurke17

organizacija-zurke21

Ako ste se odlučili za branč ili opuštenu kućnu žurku, stvar je umnogome lakša. Najbolje je da se opredelite za švedski sto. Kod ovakvih zabava sve je u mini zalogajima. Možete kreirati švedski sto za bruskete, mini krofne i grickalice. Osnovu branč menija predstavljaju brusketi od svežeg francuskog hleba, tostirani ili ne i slani krekeri. Ostalo se svodi na dodatke. Nekoliko vrsti sira, suhomesnati proizvodi, ali i sveže voće poput jagoda, malina ili grožđa bi bilo lepo da se nađu na stolu. Dodajte i čokoladu, med i neutralnu pavlaku za sladokusce.

organizacija-zurke23

organizacija-zurke24

Ako ste se odlučili za kompletno „sladak sto“, trebalo bi malo više da se potrudite. Ispržite male krofne i palačinke, a potom po stolu  poređajte dodatke za filovanje istih. Čokoladne i šarene mrvice, voće, krem, šlag, mleveni keks, koštunjavo voće, itd. Kokice su sjajan dodatak bilo kojoj opuštenoj žurci. Za dodatni ugožaj možete ih preleiti otopljenom čokoladom ili puterom, čak i sosom od paradajza i origanom za pica ukus. Dobra strana ovakvih žurki je što možete da improvizujete i eksperimentišete sa ukusima.

organizacija-zurke13

I popodnevna čajanka je žurka na neki način. Provodite vreme sa omiljenim ljudima, razgovarate i uživate u zajedničkim gutljajima slasnog napitka. Pustite laganu muziku, tek toliko da se čuje, a ne smeta pri razgovoru, iznesite najbolji porcelain i kutiju sa više vrsta čaja. Ne zaboravite začine, potom šećer i med, ali i limun, pomoranžu i limetu i zabava bože da počne!

Ključ svake uspešne zabave je organizacija i multitasking, zato se morate usmeriti na više strana. Dok se nešto peče, možete seckati dodatke za drugo jelo, mutiti fil za dezert ili postavljati sto. To je možda i najuzbudljiviji deo, izuzev same zabave naravno. Posle osnove tj. tanjira i escajga, počnite sa dekoracijom. Veliki buket svežeg cveća na sredini je uvek dobar izbor, a poneki sitan cvetić ili mini buket možete postaviti svakom gostu uz escajg ili uz salvetu i meni. Lep znak pažnje za vaše goste su poklončići. U malu kutiju ili papirnu kesicu ubacite čokoladicu i karticu zahvalnosti što su došli.  Ako ne želite da slepo pratite pravila, dozvoljeno vam je malo eksperimentisanja. Osnovni escajg kašiku, viljušku i nož možete zajedno uvezati ukrasnom vrpcom ili čipkom i staviti u tanjir, dok ćete ostali pribor staviti sa strane. Aranžirajte sto po svojoj volji, pospite ga laticama ili uskrasnim kamenčićima, naravno u onoj meri u kojoj će gosti moći nesmetano da jedu.

organizacija-zurke12

organizacija-zurke20

Kada gosti pristignu i udobno se smeste, ne zaboravite da ih ponudite kafom ili aperitivom, ali i zanimljivom temom za razgovor kako bi svi gosti, pa i oni koji se međusobno ne poznaju, lako ušli u zajedničku priču.

Ne zaboravite i neku dodatnu aktivnost i zanimaciju. Opustite atmosferu muzikom, organizujte takmičenja i osmislite pokon za pobednika. Plesna takmičenja i ona u kojima se testira znanje, ali i smelost su privlačni na svakoj proslavi. Ublažite atmosferu formalne večere tako što ćete svakom gostu uz obrok, servirati i mali izazov koji za vreme večere treba da ispuni. Naravno, čeka ga adekvatna nagrada u vidu posebnog dezerta. Uz karticu sa imenom možete dodati i neku privatnu šalu, onu za koju samo vi i vaš gost znate. Na taj način ćete ga sigurno opustiti i učiniti da se oseća posebno. A zašto da posle žurke ne bi organizovali i after party? Glavno pravilo – popustiti kravate, izuti štikle i opustiti se uz lagani koktel, ili možda i dezert posle dezerta. Ključne reči mojito i dupli sloj čokolade.

organizacija-zurke3

Kod proslava u kući, ostala dekoracija nije toliko bitna kako se upravo radi o proslavi “u kući”, ali po koja ukrasna traka ili mašna na stolici ili niska na polici, sveće i cvetni buketi, ne mogu da škode. Imajte u vidu i dvorište, žurke na otvorenom su veoma popularne.

organizacija-zurke7

Možete organizovati piknik i hranu izneti u velikoj pletenoj korpi, postaviti puno jastuka negde u hladu i priuštiti gostima uživanje u prirodi.

Postavljen sto u dvorištu ne podrazumeva nužno svadbarsku šatru. Nađite dobru poziciju gde sunceneće smetati ni gostima, a ni hrani. Tu morate biti pažljivi, nije preporučljivo da iznosite lako topljivu, kremastu i lako kvarljivu hranu. Ako želite da izvučete maksimum iz ovakve vrste žurke, opredelite se za večeru. Postavite male fenjere i razvucite svetiljke za prijatnu i pomalo romantičnu atmosferu. Za još jedan prstohvat romantike dodajte mnoštvo malih sveća koje možete raporediti po stolu. Večeri su svežije pa možete služiti sve vrste hrane.

organizacija-zurke19

Okupljanja napolju mogu da budu i neformalnog karaktera. Organizujte roštilj pored reke, gde će svako od zvanica doneti ponešto. Neko piće, neko salatu, a neko ukusan dezert. Ponesite i štap za pecanje, možda ručak izvučete direktno iz vode!

Kada se odlučite za vrstu žurke  i dobro sve isplanirate, uradili ste pola posla. Opustite se i bacite pogled na još malo “party literature”.  Posetite sajt Hostess with the mostess koji vam nudi najrazličitije savete, ideje i inspiraciju za tematske žurke i proslave svih povoda. Posle ove “lektire” nesumnjivo polažete ispit domaćina/ce sa velikim D!

organizacija-zurke16fotografije: brit.co; pinterest.com

Share