Kako da od vaše obične kuhinje stvorite prostor za uživanje?

Kuhinja je tokom cele godine mesto okupljanja porodice, mesto gde se pripremaju i konzumiraju ukusni obroci, a s jeseni topli napici i zimnica, šire prijatni mirisi i zato njenom uređenju treba pristupiti sa puno pažnje i ljubavi.

uredjenje-kuhinje6

DEKORACIJA i RASVETA

Ideje za dekoraciju i organizaciju kuhinje potražite u kafićima, poslastičarnicama i prodavnicama slatkiša. Mali pijedestal iskoristite da poređate teglice sa začinima ili potrebštine za sudoperu, a hermetičke staklene posude za bombone i kolače, upotrebite za skladištenje špageta i druge vrste makarona. Plastične saksije sa čipkastom ivicom iskoristite kao posudu za kuhinjski pribor i alatke.

uredjenje-kuhinje17

Zaboravite na magnete i papiriće sa porukama na frižideru i ukradite trik restoranskih ugostitelja. Negde u kuhinji okačite ili prislonite crnu tablu i kredu za poruke.

Sigurno ste primetili kako je wall art postao hit ne samo u javnim objektima već i u kućnom enterijeru. Igranje sa različitim slikama i natpisima nije rezervisano samo za dnevni boravak, zato  primenite ovu ideju i ukrasite slobodan deo kuhinjskog zida, a negde možete dodati i malu viseću policu za knjige o kulinarstvu kao i indekse recepata. Viseći stalci za magazine mogu se iskoristiti i za skladištenje tacni, teglica začina, a ako su većih dimenzija čak i voća!

Jedna od efektih ideja za osveženje kuhinje je i kreiranje posebnog kutka. Napravite mini šampanj ili koktel bar, ili svojevrsni barista ili čajni kutak.

Ukoliko nemate ugostiteljska kolica sa točkićima koja su šarmantan detalj u modernim kućnim barovima, onda se posužite barskom stolicom ili užim stočićem kao postoljem za koje ćete pričvrstiti pletenu, nešto pliću, piknik korpu ili drveni sanduk u koje ćete poslagati sve potrebštine. Kutak možete napraviti i u jednom delu šanka, ako ga imate. Ako ste se odlučili za bar, pored čaša i flaša raznih vrsta pića, dodajte i nož i posudu u koju ćete uvek moći da iseckate sveže komadiće limuna, limete, jagoda ili drugog voća, koje ćete poslužiti uz piće.

uredjenje-kuhinje18

Ako ste ljubitelj toplih napitaka, šoljice i tacne su neophodne stavke, a porcelanskom setu pridružite i pokale i papirnate slamčice.

Ukoliko nemate aparat za kafu ili električno lonče za vodu, onda bi valjalo da vaš kutak bude u neposrednoj blizini šporeta, kako bi vam proključala voda bila na dohvat ruke. Ne zaboravite ni čajeve i različite kafe. Limene kutije sa čajnim keksićima ili rinfuznim aromatizovanim čajevima su odličan izbor jer čuvaju svežinu, a pritom služe i kao dekor.

uredjenje-kuhinje3

Iako su višestruko korisni, viseći elementi stvaraju tamnu senku iznad sudopere i radnog stola, pa su male LED sijalice ugrađene u njihovo dno odlično rešenje. Ako vam je radni sto na samom centru kuhinje, onda je najbolje da se iznad njega nalazi luster. Ideja za dekoraciju i dodatnu rasvetu jesu svetleći znakovi koji u prodaji koštaju mnogo, a koje veoma lako možete napraviti sami. Od debljeg kartona, nešto tanjeg drveta ili šperploče, isecite željena slova. Slova možete seći zasebno ili spojeno, a po sredini izbušite rupice kroz koje ćete provući novogodišnje svećice. Ovakav znak možete napraviti i od gumenog kabla sa svećicama u unutrašnjosti. Prislonite znak blizu utičnice i ukrasite neiskorišćeni ugao radne površine. Znak može prikazivati neko ime, ili klasične poruke koje se sreću po američkim restoranima brze hrane – EAT, COOK, PIZZA ili DINNER. Ti neiskorišćeni uglovi su mesto za sitne dekoracije koje doprinose opštem utisku i čine veliku promenu. Sveće,  sveži cvetni aranžmani ili ikebane suvog cveća i lišća, staklene posude sa kamenjem, šišarkama ili školjkama odličan su način da svake sezone dodate nešto novo u vašoj kuhinji.

uredjenje-kuhinje20

Kako je, više puta pominjani, radni sto verovatno najkorišćeniji deo kuhinje s obzirom da se na njemu pripremaju obroci, bilo bi dobro kada bi ste ga dodatno zaštitili. Znate kako ste osuđivali baku zbog mušeme na stolu? Sada je došlo vreme da moderne mušeme koje dolaze u svim mogućim dezenima, stupe na scenu zaštite radnog stola, a kako ih je moguće kupiti i na metražu možete kupiti baš onliko koliko vam treba. Za šik izbor mušema trknite do sajta brenda MooShema, ili do neke od radnji koje prodaju njihove proizvode kao što su knjižare Vulkan, Supermarket concept store ili Mikser House.

Nikako ne podcenjujte moć kunihnjskih aparata. Ovoga puta ne mislimo na njihovu pravu funkciju tj. pripremanje i čuvanje hrane, već ulogu dekora. Aparati za kafu, blenderi i seckalice sada se mogu naći u limitiranim serijama u određenom printu ili boji kao što je tirkizna, pink ili pastelno ljubičasta. Sa inovativnim dizajnom i koloritom ne zaostaju ni krupniji uređaji poput frižidera i električnih šporeta, koji mogu činiti pravo osveženje i kontrast ostatku kuhinje.

I posuđe možete iskoristiti u iste svrhe i lepše komade izložiti na videlo. Čak i svakodnevne potrebštine poput ulja i začina, noža i daske za sečenje možete postaviti na vidno mesto. Ulje prespite u staklenu bocu, začine u posudice, nabavite dasku od kamena ili grubo rezanog drveta i sve zajedno poređajte na poslužavnik ili  pletenu korpu.

uredjenje-kuhinje5

BOJE, TEKSTURE i MATERIJALI

Uticaj boja na raspoloženje je davno dokazan, tako da nema potrebe pričati o važnosti odabira prave nijanse zidova i podova, kao i boje nameštaja i dekorativnih elemenata. Ton karta je široka i sveobuhvatna paleta boja, koja kreće od čistih, preko nežnih i pastelih, sve do zagasitih i tamnih tonova.

Inspiraciju potražite u lavandinim poljima Provanse ili vatrenim crvenim tonovima Andaluzije, zelenim poljima ostrva Bali i ledenim površinama Antartika. Kombinujte belu sa efektnim bojama poput ciklame ili limete, a ako se odlučite za stolariju u jednom tonu napravite kontrast odabirom boje kuhinjskih aparata i izloženim kuhinjskim priborom poput noževa ili čaša.

uredjenje-kuhinje19

Još jedna ideja je da fioke radnog stola obojite različitom bojom od ostatka stola ili ih prelepite tapetom zanimljivog dezena.

Zanimljivo polje za eksperimentisanje je siva stolarija koja će se najbolje slagati sa nežnom ili prljavo roze, ali i crnom i belom za minimalistički obrt. Ako želite da doprinesete dodatnom kontrastu onda klasičan kuhinjski nameštaj u boji tamnog ili svetlog drveta sparite sa podom prekrivenim pločicama u crnoj i beloj boji nalik šahovskoj tabli.  Jasno vam je da su boje od presudnog značaja i da su one te koje određuju „temperaturu“ i stil vašeg kuhinjskog prostora.

uredjenje-kuhinje11

Jedan od najzahvalnijih materijala za radnu površinu je svakako mermer, koji će najelegantniji efekat postići sa tamnim drvetom, a nešto suptilniju notu čini sa svetlijom nijansom.

Osim mermera, boja i tekstura neobrađenog drveta je aktuelni trend kada je reč o tabli radnih i trpezarijiskih stolova, jer osim što izgleda lepo, skriva i ostećenja nastala pri seckanju i pripremi hrane. Ideju za teksture i materijale potražite u svojoj okolini, koristite plutu, kamen, staklo ili metal, izbor je veliki i samo na vama.

Još jedno inovativno stilsko rešenje su stikeri namenjeni za podove. Izlepite smernice i zanimljive dosetke po podu vaše kuhinje i dajte joj lični pečat.

Ako ste tip koji ideje i inspiraciju traži u konkretnom, onda će vas blogovi poput decor8 koji nude na pregršt ideja za uređenje biti vaša obavezna stanica pri planiranju. Domaća blogerka Mali Iv sa bloga Slurporama&Cutensils, koja se inače profesionalno bavi dizajnom, sa čitaocima deli svoj osećaj za estetiku kada je reč o enterijeru. Između ostalog, u mini seriji postova pažnju je posvetila i kuhinjama, a nedavno objavljeni post o transformaciji terase njenog doma je pokupio dosta pažnje, pa možda ključ za uređenje svog kulinarskog prostora pronađete baš na Ivaninom blogu.

Ni katalozi prodavnica nameštaja i kućnog dekora ne zaostaju sa inspirativnim fotografijama, tako da vam slučajno pokupljeni letak ili mini brošura iz novina mogu poslužiti. Nakon što obučete kuhinju u novo ruho, ni sati provedeni u pripremi hrane vam neće pasti teško! Srećno!

uredjenje-kuhinje9

Share