Kako da fotografišete hranu?

U nedostatku vremena često “pokupimo” hranu sa kioska uvijenu u mastan papir i pojedemo onako s’nogu. Međutim, kada ne alarmira gladan stomak, estetika onoga što jedemo itekako dolazi u obzir. Ipak mi smo vizuelna bića i često jedemo prvo očima.

food-photography8

Staro je pravilo da knjizi ne treba suditi na osnovu korica, a isto važi i kada je reč o hrani. Koliko puta ste sa mukom u usta ubacili bezličan komad koji je samo tren kasnije izazvao eksploziju ukusa i zadovoljsta? Koliko puta vas je fotografija  jela privukla pre, nego što i obratite pažnju na sam recept?

food-photography5

Autori knjiga sa receptima i food blogeri su podigli fotografiju hrane na viši nivo i doveli je gotovo do perfekcije. Poslednjih godina fotografi koji su se specijalizovali za fotografisanje hrane kao i stilisti za hranu postali su veoma traženi. Na milione ljudi dnevno, širom društvenih mreža, postavlja fotografije svojih obroka, a Instagram prednjači po njihovom broju.  Ako koristite ovu društvenu mrežu, teško da bar jednom niste fotografisali neki specijalitet. No, ako ste ipak novajlija među Instagramerima, ili jednostavno želite da fotografije vaše hrane izgledaju bolje, pratite sledeća upustva:

 Izgled Nije dovoljno samo prirpemiti jelo, ono što mu daje dodatnu estetiku je i način serviranja. Obratite pažnju na escajg i posuđe jer i te kako utiču na fotografiju. Pažljivo odaberite boju tanjira ili posude , tako da se ne poklapa sa bojom hrane npr. zelena salata u zelenoj posudi ili pica na crvenom tanjiru. Budite kreativni i klasično posuđe zamenite daskom za sečenje ili kamenim tacnama, desert servirajte u čaši ili teglici.

foodphotography-privju

Ako fotografišete supu ili neku drugu tečnu hranu, pre nego što je sipate u tanjir ispunite ga sitnim staklenim klikerima a potom prelijte da se ne vide. Tako ćete postaviti čvrstu bazu za gomilicu začina ili listiće peršuna na sredini vaše supe i oni neće potonuti pre nego što stignete da slikate.

Nemojte se usmeriti samo ka  slikanju finalnog produkta, nekada proces pripremanja hrane može biti  i primamljiviji.

food-photography6

Finalni dodir Prelijte jelo sa više sosa, pospite kakaom ili šećerom u prahu, promešajte salatu da izgleda svežije, prelomite keks tako da ostanu mrvice, zagrizite mafin. Zadajte poslednji udarac onome ko će poželeti da okusi ono što ste uslikali.

food-photography

Pozadina Sav trud oko spremanja i serviranja pada u vodu, ako pozadina nije adekvatna. Zamislite da spremite jelo koje je odlično i na oko i po ukusu, uslikate ga, a iza njega se vidi prljavo posuđe. Odaberite lep stolnjak, dodajte vazu sa cvecem ili pribegnite trendu minimalizma i fotografišite jelo na čistoj crnoj ili beloj pozadini i podlozi.

foodphotography7

Ugao i osvetljenje  Prvo uhvatite ceo kadar da se jasno vidi o kojoj hrani je reč. Onda pustite mašti na volju i  zumirajte delove.  Obavezno slikajte iz svih uglova, a na kraju ćete odabrati najbolji. Kao i kod svake fotografije, dnevna svetlost je najbolja. Postavite jelo blizu prozora trudeći se da bude ravnomerno osvetljeno. Ako ipak koristite veštačko svetlo neka podloga i pozadina budu beli, kako bi se svetlost što bolje reflektovala. Izbegavajte upotrebu blica .

food-photography-4

Fokus  Kada fotografišete hranu neka jelo obavezno bude u fokusu da ne biste dobili samo mrlju na ekranu.

food-photography3

Instagram raspolaže sa nekoliko filtera koje možete primeniti na vaše fotografije, kao i opciju fokusa na željeni deo slike i rotaciju. Ako su vam Insta filteri dosadili idite na Pixlr-o-matic koji vam nudi pregršt novih i tamo doradite fotografije pre objavljivanja. Međutim, filtere možete napraviti i sami.

Iskoristite modlice za kolače u obliku srca, zvezde ili nekog drugog oblika i postavite ih ispred kamere kao ram za vaše jelo. Tako ćete imati lep ram i focus na jelo.

food-photography-2

Ako ste ispratili sva ova uputstva sve što vam preostaje je da fotografiju prosledite na Instagram, blog ili neku drugu platformu koju koristite i napravite zazubice svojim pratiocima. Igrajte se i eksperimentišite jer to dovodi do najboljih rezultata.

fotografije: tumblr.com, pinterest.com

Share