Kada arhitektura progovori – Pročitaj me

Ana Krajinović je svoju ljubav prema fotografiji  i  ljubav prema arhitekturi spojila u jedno, a kao rezultat njene inspiracije nastaju zanimljivi kolaži i porukice ispisane posebnim osobama u vašim životima. Znakovi pored puta su uvek tu, samo treba naučiti kako da ih primetimo

Kako si došla na ideju da od fotografija i elemenata iz arhitekture i svakodnevnog života kreiraš imena i poruke uobličene u slike?

Mnogo volim da fotografišem. Posmatrajući svoje fotografije sa raznih putovanja uočila sam da mogu da se posmatraju iz više uglova. Svaka fotografija predstavlja priču za sebe,  a opet kao celina čini određenu reč. Kako volim da pokloni koje dajem prijateljima budu drugačiji i sa ličnim pečatom, a opet sa puno ljubavi, došla sam na ideju da napravim nešto drugačije i originalno.

Kada-arhitektura-progovori-Procitaj-me3

Da li ljudi odmah primete poruku  kada dobiju sliku na poklon i kakve su reakcije?

Zavisi koliko imaju razvijeno to kreativno dete u sebi. Ako nisu ranije bili upoznati sa ovakvom vrstom umetnosti, naravno budu oduševljeni što su dobili jedan tako originalan poklon. Često se posle toga odluče,  da oni svojim prijateljima poklone jedan takav poklon koji je specijalno napravljen za njih.

Šta te inspiriše? Da li slova tražiš ciljano ili ona pronalaze put do tebe?

Inspiracija je svuda oko mene. Najviše mi probude kreativnost arhitektura i putovanja jer su usko povezana i ne mogu  jedno bez drugog. Često primećujem i neke manje uočljive simbole i detalje pa mi oni daju ideju o nekom slovu. Dešavalo se da tražim slova ciljano ali i da me ona sama pronađu. Neverovatno je kad idem ciljano da tražim neko slovo da ga vrlo brzo pronađem i onda shvatim kako su znakovi pored puta svugde oko nas, a često ih zapostavljamo.

Kada-arhitektura-progovori-Procitaj-me

Odakle su potekla tvoja slova i koliko udela u čitavom procesu nastanka imaju putovanja?

Beograd ima jako lepu arhitekturu, tako da je najveći broj slova upravo nastao u njemu. Šetajući gradom shvatila sam koliko je lep naš  glavni grad i da nije ni čudo što sve veći broj turista dolazi da ga poseti jer je šarmantan i pun čari. Naravno ima slova i sa putovanja. U Italiji, Beču, Bratislavi, Pragu, Budimpešti i Krfu su nastala neka od slova.

Kada-arhitektura-progovori-Procitaj-me2

Osim ovim hobijem baviš se i drugim zanimljivim, kreativnim stvarima. Fotografišeš, praviš kolaže, imaš iskustva sa dizajnom..da li si razmišljala o tome da sve ove hobije objediniš u jednom, za početak barem virtuelnom kutku?

Nekako od malena sam volela da crtam i maštam. Prvo me je zanimao dizajn odeće ali sam vremenom shvatila da su detalji koji oplemenjuju lični prostor više za mene. Volim da eksperimentišem sa dekupažom, kolažima, da pravim magnetiće, čestitke za novu godinu… sa drugaricama sam pravila torbe za lap-top.  Imam još nekih ideja koje bih volela da realizujem. Trenutno imam stranicu na Facebooku gde se mogu videti  radovi sa foto slovima https://www.facebook.com/procitajmefoto

Kada-arhitektura-progovori-Procitaj-me4

Share