Jubilarna 100. „Klaustofobična komedija“ u Zvezdara teatru

„Klaustrofobična komedija”, Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, 21. aprila slavi svoj veliki jubilej – 100. izvođenje od kada je ova predstava ponovo na sceni Zvezdara teatra, sa novom glumačkom postavom.

Po odabiru Darka Bajića, sjajnu glumačku ekipu čine: Ljubomir Bandović, kao Sava odžačar, Nevena Ristić, kao Nina Herbert, Marko Janketić/Stefan Radonjić (Vule milicioner), Zoran Cvijanović/Stefan Radonjić (Jagoša Kraj), Slavko Štimac, kao Teja Kraj, Jovana Stojiljković/Nina Nešković, kao Vesela Kraj, Vanja Janketić (gospodin Grabinjski) i Igor Grabovica/Milan Gromilić (Leopold Važik).

„Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“. Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan. Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.” – rekao je povodom premijere ovog komada 2015. godine, Dušan Kovačević.

 

Predstava je već nakon prvih izvođenja nizala nagradu za nagradom, kako u celini, tako i za uloge koje tumače Ljubomir Bandović, Nevena Ristić i Marko Janketić. Nagradu publike „Miodrag Petrović Čkalja“ za najsmešniju predstavu, Klaustrofobična komedija dobija na 45. Danima komedije u Jagodini 2016. godine, kada Nevena Ristić i Marko Janketić dobijaju nagradu za najbolju mladu glumicu/mladog glumca. Na 33. Nušićevim danima u Smederevu prema oceni stručnog žirija, „Klaustrofobična komedija“ je proglašena za najbolju predstavu. Ljubomir Bandović je za ulogu Save odžačara dobio statuu „Ćurana” za najbolje glumačko ostvarenje na 45. Danima komedije u Jagodini 2016. godine, kao i niz drugih nagrada.

Čestitamo ekipi Klaustrofobične komedije na jubileju!

Share