Jelena Milićević u 4 zida

Umetnica Jelena Milićević iskustvo sa pandemijom COVID-19 i samoizolacijom pretočila je u šarenilo ljudskih silueta na čistom belom platnu.

„Nema veće planine od kućnog praga” glasi prva poruka koju možete ugledati kada uđete u prostoriju.

Svima nam je dobro poznat osećaj lakoće kada skinemo odeću sa sebe, otkopčamo sve steznike i ispustimo izdah olakšanja. Tada postajemo mi, u naših četiri zida, sami sa sobom, sa svojim mislima i osećanjima. Na vrhu svoje planine, gde duvaju naši vetrovi. Upravo tu krhku, ranjivu i sirovu stranu sebe Jelena Milićević je nesebično podelila sa nama.

Ispod crteža moguće je pročitati reči koje govorimo svojim partnerima, ili reči koje bismo voleli da možemo da prevalimo preko usana. Intimnost uramljenih ljudskih prikaza obgrliće vas toplim zagrljajem, ušuškati vas pod prekrivače i utešiti.

Na papiru nisu prikazane samo intimne ljubavne scene parova, mogu se videti i dnevni rituali, ispijanja kafa, čitanje, i poštovanje sebe, kao i uživanje u samoći onda kada smo na nju svi bili svedeni. U galeriji smeštena je i stolica u koji se možete smestiti i listati veliku svesku ispunjenu Jeleninim crtežima.

4 zida nisu metaforično predstavljena u Centru za grafiku već su istinski tu, okićeni radovima koje biste, sigurna sam, voleli da imate i vi u svojim domovima.

Do 03. oktobra moguće je posetiti Centar za grafiku i osetiti toplinu Jeleninih zidova.

Share