Jednostavni saveti za uradi sam projekte u vašoj kući

U životu su nam često potrebne promene, počev od frizure preko stila do mesta boravka. Nažalost, naš novčanik ne može uvek da izdrži svaki nas prohtev i hir, pa tako ni  potpuno nov raspored i nameštaj u sobi onda kada osetimo da bi nešto da menjamo i da nam se sviđa nešto drugačije. Magazini o enterijeru prikazuju skupe komade od kuvane orahovine, kožni tapacir i svilene zavese, ili prozirne stolice od plastike, geometrijske lampe i staklene stolove koji koštaju čitavo bogatstvo. Osim što morate da se odlučite da li želite luksuzni, minimalistički, eklektični ili romantični stil u vašem domu, morate sve to prilagoditi raspoloživom budžetu, što nije nimalo lako. Tu smo da vam olakšamo računicu i redizajniranje životnog prostora pretvorimo u prostu matematiku koja se svodi na par šrafova, kantica farbe ili spreja, i starih stvari koje već imate u kući a koje ste davno otpisali.

uradi-sam-police-od-merdevina

Rasklimane drvene merdevine nisu sigurne za penjanje i vršenje kućnih opravki, ali zato mogu da postanu vrhunska polica za biljke ili knjige. Za početak ih prislonite uz zid i zašrafite na vrhu i na dnu. Lepo rezane, kvadratne ili pravougaone komade drveta zašrafite ili prilepite lepkom za drvo na stubiće merdevina. Ako želite da malo začinite novu policu prefarbajte je nekom efektnom, jarkom bojom poput ciklama ili tirkizne. Isti postupak možete načiniti bez merdevina, a kao osnove koristeći metalne držače koje možete nabaviti u prodavnici alata po niskoj ceni. Ako želite da novoj polici date  izraženu geometrijsku notu, onda drvo iscite u obliku trouglova i prefabajte samo vrhove jarkom bojom kako bi došli do izražaja. Sve što vam je preostalo je da poređate ukrase, knjige i sveće.

uradi-sam-polica

Možda više ne koristite radni sto iz školskih dana i on besposlen leži u podrumu pod naslagom prašine, ali je vreme da to promenite. Iznesite ga, dobro očistite i unesite u sobu kao budući toaletni stočić. Ovakvi komadi nameštaja, sa ugrađenim ogledalom i par fioka, nekada koštaju i previše, a uz malo truda sami možete napraviti vaš kutak za ulepšavanje. Ukoliko je tabla radnog stola isuviše oštećena za farbanje, onda kupite samolepljivi tapet i prelepite ga. Osnovu stola prefarbajte belo, a samu tablu prelepite tapetom sa teksturom mermera, tako ćete postići luksuzni  izgled. Ručke fioka obojte u neku nežnu, pastelnu nijansu poput lavande ili bebi roze. Fioke možete prelepiti tapetom kao sa table stola ili nekim sa dezenom. Iznad stola, nisko okačite ogledalo, a po stolu poređajte parfeme, mirišljave sveće, kutiju sa nakitom ili vazu sa cvećem. Fioke ispunite proizvodima za negu i šminkom, šnalama i ostalim „materijalom“ za ulepšavanje.

Uz novi luksuzni komad nameštaja koji ste napravili svakako ne ide obična kuhinjska stolica. Ako niste voljni da plaćate bogatstvo za kožno tapaciranu stolicu onda zasučite rukave i bacite se na posao. Prvi korak je da je prefarbate u belo ili boju koju ste odabrali za vaš toaletni stočić. Veliki  modni trend koji se pretočio i u enterijer je tzv. color blocking, zato prefarbajte nogare stolice u boju koja se slaže sa ručkama fioka stočića, ali samo do pola. Presvucite stolicu materijalom u željenoj boji, a ako želite da razbijete nežan i romantičan kolorit, umesto bele  ili pastelne odlučite se za neku  jaču nijansu. Kontrast možete izraziti i kroz dekorativni jastučić na stolici.

Planetarno polularna dekupaž tehnika nije zaobišla ni nameštaj, a za postizanje rustičnog i shabby chic stila, koristite šmirglu. Naime, pre nego što prefarbate stolicu, grubom šmirglom pređite preko cele površine nekoliko puta, potom prefarbajte, a po sušenju primenite dekupaž. Vintidž stil dok izbrojite do pet!

uradi-sam-toaletni-sto

Ako želite da i ogledalu iznad stočića date luksuzni akcenat, uklonite drveni ili plastični okvir ogledala, izlomite ili isecite pokvarene CD-ove i lepite komadiće sa sjajnom stranom na gore u formi mozaka po obodu ogledala. Ako niste sujeverni, isto možete učiniti sa komadima drugog, razbijenog ogledala.

Drvene gajbice za voće ne moraju nužno da se koriste samo u tu svrhu. Prefarbajte ih i iskoristite kao korpe za odlaganje magazina.

uradi-sam-kutije

Mali, a opet nekako neophodan komad nameštaja, noćni stočić se može napravaiti od više stvari pa i od gajbica za voće ali i panja npr. Išmirglajte i ispolirajte presek panja, koru samo površinski prefarbajte molerskim valjkom kako bi se hrapava tekstura idalje videla i običan panj iz šume pretvotie u moderan komad nameštaja! I ovde možete pustiti mašti na volju i panju ukloniti koru, dodati mu nogare ili staklo, znači važi pravilo – mix and match!

uradi-sam-nocni-stocic

uradi-sam-panj

Drvene palete na kojima nam fabrike bele tehnike, kućnih uređaja i nameštaja često dopremaju naše porudžbine pretvotrite u kutak za letnje uživanje. Pričvrstite paletu ili dve, debelim kanapom, najbolje užetom, na paletu stavite dušek, prekrivač i pregršt jastuka i odmorite se na novoj ljuljašci.

uradi-sam-vrtna-ljuljaska

Od palete možete napraviti i krevet, udobnu sedaljku ili čak sto.

uradi-sam-krevet-od-paleta

uradi-sam-stocic

Ako još uvek čuvate gomilu starih igračaka kojima ste se igrali u detinjstvu, deo poklonite Crvenom krstu ili domu za nezbrinutu decu, a od plastičnih životinja napravite šik dekor. Životinje identične visine zalepite na neki teži predmet poput kamena ili polovine cigle i preprskajte sprejom u metalik boji. Postavite ih na policu kao držače za knjige. Plastične životinje možete da zalepite i na poklopac istrošenog pakovanja kreme ili nekog drugog kozmetičkog proizvoda i ponovite postupak sa metalik sprejom. Kada se osuši, kutiju napunite nakitom i drugim sitnicama i spojite lepo i korisno. Nadalje, možete lepiti i na ramove za slike, ili ih koristiti kao dekor same po sebi.

uradi sam ukras

Nakit možete odlagati i u rasparne porculanske tacnice i šoljice koje možete iskoristiti i kao svećnjake, ili saksije za kaktuse kako njima ne treba rupica za odlivanje vode.

Niste imali srca da kažete baki da se njen kredenac ne uklapa u vaš stan? Učinili ste pravu stvar jer uz par promena umesto starinskog kredenca za zimnicu imaćete bar. Vrata kredenca možete skinuti, ali i ne morate. Prefarbajte ga u skladu sa stolarijom u kući ili ga ostavite takvog kakav jeste pod izgovorom da je to vintidž komad. Unutar poslažite čaše, razna pića, šejker, korpu sa limunom i limetom, slamčice, itd. Sjajan dodatak bi bio gramofon ili radio uređaj koji bi zaokružio priču vintidž stila. Umesto pića u bivši kredenac možete poslagati knjige i napraviti biblioteku.

uradi-sam-bar

Svi tvrde da je u modi sve dozvoljeno, a zašto bi enterijer bio izuzetak? Dizajneri odstupaju od pravila pa zašto ne biste i vi? Ne plašite se da dodate jedan efektan komad koji štrči i po koloritu i po stilu. Unesite sto od svetlog drveta unutar trpezarije sa tamnom stolarijom, ili stolice prefarbajte u različite boje. Minimalizam i rustika, multikolorit i monohromatika, geomerijski i romantični stil, pravila su popustila, sve je u službi udobnog i lepog življenja. A osim što ćete dobiti lepo uređen prostor, unikatne komade nameštaja sa ličnim pečatom, sačuvaće novac i poštedeti prirodu od nepotrebnog otpada!

Panj-uradi-sam

fotografije: google.com, pinterest.com, tumblr.com

Share