JASMINA ALEKSANDROV: URBANA FITNESS SPARTANKA

Jasmina Aleksandrov je danas bivša košarkašica Panatinaikosa, kao i reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije. Diplomirani politikolog, model, vlasnica projekta Urban fitness, koji promoviše fizičku aktivnost, u posedu je velikog broja medalja u raznim disciplinama, ali i vlasnica brenda i butika Socks from Heaven. Jasmina je za Plezir pričala naravno o sportu, motivaciji, ekstremnim aktivnostima, avanturi i adrenalinu. Jasmina je prava urbana spartanka čija energija pokreće

JASMINA-ALEKSANDROV-URBANA-FITNESS-SPARTANKA

DA LI POSTOJI NEKI SPORT KOJI NE BI ČAK NI PROBALA IMAJUĆI U VIDU ŠTA SVE JESI?

Lov. Definitivno nisam ljubitelj sportskog lova, s obzirom na to da sam veliki ljubitelj životinja, i vegan. Smatram da nije neophodno kako bi dokazali sopstvenu superiornost nekome ko je bespomoćan oduzeti život.

MOŽEMO LI REĆI DA SI PRAVI AVANTURISTA BUDUĆI DA SI SE PORED PROFESIONALNOG SPORTA OKUŠALA I U MODI, BIZNISU, KAO I TO DA SI USPEŠNO ZAVRŠILA STUDIJE POLITIČKIH NAUKA U AMERICI?

Ja sam urbani politolog. Od malena me jednostavno ne drži mesto. Odrasla sam u Bečeju, i već sa 14 godina sam napustila grad i preselila se u Novi Sad gde sam nastavila košarkašku karijeru i upisala srednju školu. Posle 4 godine sam otišla u Ameriku, zatim karijeru nastavila u Francuskoj, Nemačkoj i Grčkoj. Košarka mi je donela mnogo toga, pored neverovatnog sportskog iskustva, proputovala sam svet, završila fakultet, a i supruga sam upoznala na terenu.

Retko ko zna da sam ja po struci u stvari politikolog, i da sam završila fakultet Spoljašnjih poslova u Americi. Nažalost, u Srbiji moja struka i nije tražena. Svoju kreativnu, hipstersku stranu ispoljavam kroz kreiranje garderobe koju nosim, i naravno na mom telu u formi tetovaža.

SPREMAŠ LI SE ZA JOŠ NEKU AVANTURU?

Imam par u planu, već u septembru, ali moraćete da me pratite kako biste videli o čemu se radi.

DA LI JE NA TVOJ SPORTSKI I AVANTURISTIČKI DUH UTICALA TVOJA PORODICA, IMAJUĆI U VIDU DA DOLAZIŠ IZ SPORTSKE PORODICE?

Definitivno, da. Roditelji su mi bili sportisti. Tata fudbaler, a mama rukometašica. Odrasla sam na sportskim terenima i u sportskom duhu. Volim da se nadmećem i takmičim sama sa sobom, da budem što bolja, u bilo čemu. Mama je uvek bila inicijator i pokretač, i nekada i dan danas širi tu pozitivnu energiju. Ona je moj idol bila i ostala, apsolutno je kul lik, pozdravljamo je ovom prilikom.

JASMINA-ALEKSANDROV-URBANA-FITNESS-SPARTANKA2

ŠTA JE PO TVOM MIŠLJENJU „NAJEKSTREMNIJE” ŠTO SI URADILA ?

Dok sam se bavila profesionalno košarkom, strogo nam je bilo zabranjeno i kažnjavani smo novčano ukoliko na bilo koji način ugrozimo naš performans na terenu, tako da dok sam se bavila aktivno košarkom nisam imala previše ispada. Za sada je iza mene najekstremnija trka od prošle godine SPARTAN RACE BEAST koju sam istrčala na Alpima.

OSVOJILA SI SPARTANSKU TRIFEKTU. KAKO IZGLEDAJU TA TAKMIČENJA, KOLIKO DUGO UČESTVUJEŠ NA NJIMA?

Spartan Race su terenske trke sa preprekama različitih distanci. Uslovi trka su surovi. Nije samo trčanje kroz gotovo nepristupačne terene, za vreme trke nosimo teret (džakove, kamenje, gume), prelazimo reke, a pored svega toga i prelazimo prepreke koje su zadate na trci. Prvi put sam učestvovala na trci 2014. i evo aktivno se takmičim u ovoj disciplini vec 2,5 godine. Prošle godine sam u Tirolu, u Austriji završila svoju trifektu, tj. istrčala sam sve tri distance preko 5km, 15km i 25km u jednoj sezoni. Za sada imam iza sebe 14 trka.

KAKO SI SE ODLUČILA DA NAKON KOŠARKE POČNEŠ DA SE BAVIŠ FITNESOM?

Jednostavno morala sam da se pokrenem, da krenem da radim nešto. Nisam bila veliki ljubitelj kondicionih treninga dok sam se bavila košarkom. Nije mi padalo teško, ali treninzi u sali i utakmice su bile ono za šta sam disala. Nakon završetka karijere sam htela da ostanem aktivna, probala sam par teretana, fitnes programa ali jednostavno mi je bilo monotono i dosadno dok nisam krenula na Crossfit. Umrla sam, doslovno, sve me je bolelo ali je adrenalin bio tu. I malo po malo, završila sam kurseve, dobila licence i rešila da pokrenem svoj Urban fitness projekat.

Urban fitness je postao online platforma na kojoj delim svoja iskustva sa svima. Htela sam da motivišem ljude da treniraju, i da se dobro provedu dok treniraju. Napravila sam koncept treninga koji može da se radi bilo gde i bilo kada, bez skupih sportskih rekvizita, uz samo malo mašte i dobre volje. Svoja sportska iskustva u kombinaciji sa crossfit i spartan race treninzima prenosim na sve koji treniraju sa mnom. Pored online treninga i promovisanja sportskog i zdravog života kroz socijalne mreže, imam i akcije poput besplatnih otvorenih treninga na zanimljivim lokacijama po Srbiji i držim grupne i individualne treninge u svojoj sali Urban Fitness Hangaru.

JASMINA-ALEKSANDROV-URBANA-FITNESS-SPARTANKA3

KAKO BI PRIVUKLA LJUDE DA SE BAVE FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU I POSVETE SE RADU NA SEBI?

Kao što možemo da zaključimo iz navedenog, zaista sam u duši sportsita, i sigurna sam da svako od vas, tj. nas, može da izdvoji 30 min dnevno za neku fizičku aktivnost, zbog sebe i svog zdravlja. Ne mora svako da bude profesionalni sportista ili da izgleda perfektno, bitno je da se oseća dobro. Svi znamo da treniranje i fizička aktivnost podstiču lučenje hormona sreće, endorfina i posle svakog treninga će te se osećati bolje.

NA KOJI SVOJ USPEH SI NAJPONOSNIJA?

Jako sam ponosna što mogu da kažem da sam u 2 godine promenila karijeru, ostvarila se i u novoj fitness i započela spartansku karijeru, postala brend ambasador Reeboka i Samsunga za Srbiju i otvorila Urban fitness Hangar sportski centar. I pored svega toga imam veliku podršku i razumevanje od supruga, koji mi u svemu pomaže i bude mi glas razuma.

ŽIVOTNI MOTO?

Biti srećan i ispunjen, i raditi na malim stvarima koje nam to pričinjavaju. To je to.

Share