Izložba Tattoo Radeta Tepačevića

U ponedeljak 19. marta od 20 časova postavkom Tattoo beogradskoj publici će se predstaviti Rade Tepavčević, mladi umetnik sa novosadske Akademije umetnosti. Ovo će biti Tepavčevićeva druga samostalna izložba u Beogradu, posle debitovanja u Uličnoj galeriji.

Postavka Tattoo se bavi tretmanom životinja u savremenom društvu, a u cilju ogoljivanja savremenih advertajzing trikova koji godinama unazad pokušavaju da svedu život na konstantnu kupovinu. Birajući životinje, pre svega pse kao prijatelje čoveka, Tepavčević ne zadire samo u tretman životinja, pošto se pas lako može shvatiti kao simbol, simbol čoveka okovanog advertajzingom.

Veoma ironične slike praćene sloganima preuzetim upravo iz advertajzinga upućuju na besmisao konstantne potrebe za stvarima, i veoma lako obelodanjuju znak jednakosti između živih bića i stvari, koji je odavno uspostavljen u kapitalizmu. Sa druge strane Tepavčević se bavi i nekim sociološkim fenomenima vezanim za savremeno društvo u Srbiji, poput nasilja.

Slikarski rukopis i izbor materijala otkrivaju punk bunt kojim Tepavčević kritikuje savremeno društvo. Slike pozivaju da se probudimo i prevaziđemo mehanizme koji prete da progutaju racionalnu misao, mehanizme koji nas žigošu poput tetovaže

Slike velikih formata i grafike publika će moći da vidi do 31. marta, svakog dana od 14 do 20 časova. 

Rade je počeo da izlaže 2007. godine, a tokom 2016. i 2017. imao je niz samostalnih izložbi u Novom Sadu. Dobitnik je Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije u Novom Sadu u kategoriji slikanja za 2017. godinu.

Share