Izložba slika i crteža Nebojše Bežanića

Umetnik Nebojša Bežanić, koji već više od trideset godina živi i stvara u Parizu, predstaviće se domaćoj publici izložbom pod nazivom „Alhemija’’ u galeriji DAR MAR u Beogradu (Kralja Petra 44).  Izložbu čine slike i crteži, a posetioci će moći da je pogledaju u periodu od 8. do 30. juna 2021. godine.

Radove na ovoj izložbi karakteriše dosta detalja i izuzetan kolorit i kad su pitanju crteži i kada je reč o uljima na platnu. Na impresivnim slikama, se pojavljuju snažna tela, kipovi, avioni, arhitektura, biljke i životinje, računari, gradovi, scene iz života. Sve je to komponovano u velike forme, a posmatraču, posetiocu nameću se različiti načini tumačenja.

Nebojša Bežanić gotovo četiri decenije gradi svoju umetničku karijeru u Parizu, prepoznat je od strane brojnih muzeja i evropskih galerija, gde se nalaze neki od njegovih radova, a njegove slike nalaze se u kolekcijama brojnih svetskih kolekcionara umetničkih dela.

 

Bežanić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1986. godine, na odseku slikarstvo, U karijeri dugoj skoro četiri decenije, može se pohvaliti brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom Evrope. Od 1989.  živi i radi u Parizu

Galerija DAR MAR je u prethodne dve decenije organizovala više od 30 samostalnih izložbi, kao i dve grupne izložbe.  Sledeće godine ova galerija slavi 20 godina postojanja.

Izložba „Alhemija’’ Nebojše Bežanića u galeriji DAR MAR traje do 30. juna 2021. godine. Radno vreme galerije za vreme trajanja ove izložbe je od 12 do 20 časova

Share