Izložba Jan Fabra – Praznik malih prijatelja

Izložba Praznik malih prijatelja multimedijalnog umetnika Jana Fabra privlači veliku pažnju kako domaće tako i strane publike u Beogradu. Narodni muzej je smestio ovo remek delo u Velikoj galeriji, na drugom spratu, i tokom trajanja izložbe omogućio posetiocima da uživaju u postavci uz stručna vođenja i raznovrsne radionice.

Izložba, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti. Fabr beleži, analizira i komentariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura „fantastičnih insekata“. Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih „malih prijatelja“, već u sebi traži slike koje nastaju ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. Praznik malih prijatelja je „praznik čula“, a metamorfoza insekata simbol ljudskog postojanja.

Devetnaestog marta posetioce Narodnog muzeja će kroz postavku izložbe Praznik malih prijatelja voditi vizuelni umetnik Uroš Ðurić, dok će 26. marta posetioci moći da prisustvuju predavanju dr Ivana Medenice, profesora na Fakultetu dramskih umetnosti i umetničkog direktora Bitefa, pod nazivom „Jan Fabr i Bitef”.

Tokom trajanja izložbe u Narodnom muzeju su organizovane i radionice za najmlađe, a redovni termini za vođenja kroz izložbu su utorkom u 12 i subotom u 17 časova. Izložba će biti postavljena do 5. aprila 2020. godine.

Share