Izložba Delići stvarnosti Biserke Petrović

Od 30. novembra do 12. decembra 2015. u Galeriji 73, održava se samostalna izložba Biserke Petrović pod nazivom DELIĆI STVARNOSTI.

Izlozba-Delici-stvarnosti-Biserke-Petrovic

O umetniku

Biserka Petrović (Pančevo, 1977) diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2004. godine. Stipendiju italijanske vlade dobila je 2005. godine i upisala se na specijalističke studije za grafiku i vizuelnu umetnost na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci, gde je diplomirala 2007. godine. Dobitnik je stipendija: Fonda za Talente republike Srbije, Vlade kraljevine Norveske i Vlade Italije. Izlagala je na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Biserka Petrović je dobitnica nekoliko nagrada: Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku 2003; Nagrada za savremenu grafiku Iowa biennial, U.S.A, 2006. Izdvajamo i specijalan pomen na Premio Pandosia, Cosenza, Italija, 2010. i to da je Biserka Petrović bila i finalista za nagradu Premio città di Novara, Oleggio, 2010.
Čitav niz godina Biserka Petrović uspešno radi kao profesor crtanja i slikanja u Firenci.

O izložbi

Izložbom u Galeriji 73 Biserka Petrović, koja već deceniju živi i stvara u Firenci, Italija beogradskoj publici se predstavlja ciklusom najnovijih slika i crteža. Glavni motiv i tema interesovanja su – akt i portret obeleženi živom imaginacijom autorke. Kao i u prethodnim istraživanjima nastavlja da se bavi figuracijom i formom, pokretom, dinamikom uz prisustvo snažne senzualnosti. Pristup kako telu tako i portretu je studiozan. Slikarska tehnika je visokog standarda, potez četke je širok, kolorit intenzivan, a igrom svetlosti i senke umetnica oblikuje formu. Plastički izraz je čist, proizašao iz slikarstva inspirisanog duhom klasicizma.

Izlozba-Delici-stvarnosti-Biserke-Petrovic2

Po prvi put Biserka Petrović će izvesti performativan čin, bukvalno otvaranje slika – portreta, koji su uramljeni u vidu knjiga.

Biserka Petrović slika deliće sopstvene stvarnosti koji intrigiraju, navode na razmišljanje, bude znatiželju. Želimo da im priđemo, zavirimo u njih, da otkrijemo njihovu misteriju i tajnu koju čuvaju. Pitamo se – Šta se tu krije? Šta je iza? Virimo u jedan svet skriven, pokušavamo da odgonetnemo šta je sve tu. Originalno je osmišljen način sakrivanja slike pregradom u kojoj je urezano tek nekolilko kvadratića koji nagoveštaju celinu. Kvadratići nas bukvalno pokreću ka delu, da razgledamo, virimo, maštamo. Umetnica spontano i neprimetno uvodi elemente igre tako svojstvene detinjstvu. Iz teksta za katalog, Slavica Obradinović.

Share