Izdvajamo ekološke dokumentarce koje možete pogledati na Paliću

27. Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, predstaviće selekciju „Eco Dox”, baziranu na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Predstavljamo vam 5 ekoloških dokumentaraca koje možete pogledati ove godine.


Sada / Now

Jim Rakete; Nemačka, 2020

Film „Sada“ prikazuje mlade aktiviste iz celog sveta poput Feliksa Finkbajnera (Biljka za planetu), Lujze Nojbauer, Grete Tunberg (Petkom za budućnost) i Vica Barretta (Mladi  protiv vlade) i način na koji se zalažu za društvene i političke promene. Prateći njihove aktivnosti, ovaj dokumentarac preispituje kakav je osećaj biti aktivista i koji je njihov ulog. Pored protagonista filma, u ovom dokumentarnom ostvarenju pojavljuju se i drugi iskusni aktivisti i stručnjaci za različite druge i relevantne teme koji pružaju osnovne informacije i prognoze o budućnosti društva.

Kad je paradajz upoznao Vagnera / Otan O Wagner Sinantise Tis Ntomates

Marianna Economou; Grčka, 2019

Elias, malo poljoprivredno selo u centralnoj Grčkoj, polako odumire. Međutim, dva rođaka ujedinjuju snage sa seoskim bakama kako bi počeli da uzgajaju paradajz. Uz malu pomoć Vagnerove muzike, seljani počinju da izvoze svoje teglice od organskog paradajza širom sveta. Film prati protagoniste ove neobične priče tokom njihove borbe da ostvare svoje snove. Duhovita i nadrealna priča govori nam o značaju lične transformacije u kriznim vremenima i moći ljudskih odnosa.

Kiruna, potpuno novi svet / KIRUNA – PŘEKRÁSNÝ NOVÝ SVĚT

Greta Stocklassa; Češka, 2019

Kako bi izledao vaš svet, da dobijete šansu da ga iznova napravite? Smešten više od 200 km iznad polarnog kruga, švedski rudarski grad Kiruna izgrađen je na najvećem i najmodernijem tunelu za vađenje gvozdene rude na svetu, što je švedskoj vladi stvorilo značajan prihod. Međutim, zbog rudarstva, grad je počeo da propada, a da bi spasilo industriju, gradsko veće zajedno sa rudarskom kompanijom LKAB odlučilo je da grad i njegove građane preseli 3 kilometra na istok. Čineći to, grad je potencijalnu katastrofu pretvorio u sjajnu priliku – nova Kiruna biće još naprednije i još bolje društvo za budućnost. Međutim, da li je uopšte moguće planirati idealan svet? „Kiruna, potpuno novi svet“ je portret istovremeno i utopijskog i distopijskog grada, ali i beskopromisna refleksija današnjeg društva.

66 metara – Podizanje nivoa mora

Max Mönch, Alexander Lahl; Nemačka, 2019

Sveobuhvatan dokumentarac o porastu nivoa mora i njegovim globalnim uticajima. Procene koje su se pre samo nekoliko godina smatrale raspirivanjem panike sada su u domenu mogućnosti. Koliko će se visoko podići okeani? Već 2100. godine obale naše planete mogle bi izgledati drugačije. Ključno pitanje je: kako će se razvijati Grenland i Antarktik? Do kog nivoa se možemo zaštititi? Procene su glavna tema rasprava, dok naučnici konstantno povećavaju brojke.

Vukovi na granicama / VLCI NA HRANICÍCH

Martin Páv; Češka, 2020

Radnja filma odvija se u regiji Broumov na granici između Češke i Poljske. Poslednjih godina region se neprestano suočava sa mnogim napadima vukova na stada ovaca. To dovodi do podele u društvu na one koji se bore protiv vukova i one koji pokušavaju da ih zaštite. Kroz lične priče odabranih protagonista, film duboko prodire u motive ljudi da deluju na ovaj ili onaj način i dotiče arhetipsku temu „čoveka naspram prirode“.

Share