Izdavačka kuća Vaganar donosi dosad neprevođena dela francuskih i frankofonih autorki

Sa Milenom Zukić razgovarala sam privatno prošlog leta u jednom kafiću na Savi, u Sremskoj Mitrovici gde je došla da provede jedno popodne sa svojim suprugom i decom. Razdragano mi je pričala o dizajnu korica i ilustracijama za knjigu „Životinje služe da poučim ljude”, izbor basni namenjen deci i odraslima koje je, zajedno sa svojim timom, pripremala povodom 400 godina od rođenja Žana De La Fontena. Pričala je o dizajnu, francuskim autorima i knjigama ne ispuštajući iz vida svoja dva dečaka i devojčicu koji su se igrali na plaži. Moj prvi utisak, da je reč o ženi neverovatne duhovne snage i vedrine, iz rečenice u rečenicu, samo se potvrđivao, a ono što nije moglo ostati nezapaženo jeste njen sjaj u očima kad god bi tema bila neki planirani projekat svoje izdavačke kuće „Vaganar”. Za kratko vreme koliko ova izdavačka kuća postoji, objavljena su tri fenomenalna naslova, održano je nekoliko gostovanja priznatih francuskih autora u Srbiji, a Milena je vredno radila i na promovisanju domaćih autora francuskoj čitalačkoj publici. Otvoriti izdavačku kuću i biti preduzetnica u Srbiji iz mnogih razloga još uvek smatra se ozbiljnim poduhvatom, ali Milena, sa svojim timom, dokazuje da je, uz dovoljno rada, volje i ljubavi sve moguće. Dok iščekujemo roman „Filip” francuske autorke Kamij Lorans, sa vlasnicom i direktorkom izdavačke kuće „Vaganar” razgovaramo o izdavaštvu, ediciji „Elles” i književnim delima i autorkama vrednim pažnje.

Pripremila: Vladislava Milovanović

Ljubav prema francuskom jeziku i književnosti iznedrila je izdavačku kuću „Vaganar“. Kada ste razmišljali o realizaciji ideje, šta je bila vaša inspiracija i ono što vas je motivisalo da se upustite u jedan ovakav poduhvat?

Ideja se rodila još tokom studija na Filološkom fakultetu u Beogradu, pre više od dvadeset godina. Smatram da nije teško biti inspirisan francuskom kulturom i književnošću koja osim francuskih obuhvata i autore iz svih frankofonih zemalja. Konkretan motiv da se odvažim i krenem u ostvarivanje studentskih snova, bio je susret, da verujem u slučajnost, rekla bih slučajan, sa francuskim piscem i novinarom Fransoa-Gijomom Lorenom, u Parizu, maja 2019. na promociji njegove, tada tek izašle knjige „Vi ste sigurno rod?“ koja je i naš izdavački prvenac.

Šta je ono čime se vodite kada odlučujete sa kojim ćete autorima i književnim delima upoznati našu čitalačku publiku?

Biću potpuno iskrena, važno je da se knjiga dopadne mojim saradnicima i meni, da probudi emocije u nama. Želimo da ponudimo publici kvalitetne naslove, koji ne moraju biti prvenstveno komercijalni. Roman „Vi ste sigurno rod?“ je važna priča o jednom našem sunarodniku koji je izgubio život u Parizu tokom Drugog svetskog rata, kome je u srcu Latinske četvrti postavljena spomen-ploča, a koji je potpuno zaboravljen. Za ovu izuzetnu priču „malim“ ljudima i uticaju velikih istorijskih događanja na njihove živote, autor je dobio nagradu – Najbolja knjiga iz savremene istorije u Francuskoj 2019. Smatrala sam da je ta priča veoma važna i da je treba predstaviti našim čitaocima.

Uskoro nas očekuje prva knjiga iz edicije „Elles“, reč je o romanu „Filip“ francuske književnice Kamij Lorans koja je, između ostalog autorka eseja o ulozi žena u umetnosti, kao i tabuizaciji žene u umetničkim delima. Kako ste došli na ideju za ovu ediciju i koje francuske autorke, pored Kamij, možemo da očekujemo?

Veoma se radujem da je ideja za ovu ediciju došla od jednog muškarca, dr Nikole Bjelića, koji je i njen urednik. Kamij Lorans je jedna od najznačajnijih savremenih francuskih spisateljica i našoj maloj izdavačkoj kući je pripala čast da objavi roman „Filip“ koji je i prekretnica u njenoj karijeri. U ovom potresnom, biografskom romanu autorka prvi put piše u prvom licu i otkriva svoj identitet. Naime, autorka piše pod pseudonimom, njeno pravo ime je Lorans Riel, ime Kamij je izabrala jer je ono identično za muški i ženski rod. Još uvek ne želim da otkrivam koje frankofone autorke želimo da objavimo, ali sve knjige će govoriti o važnim temama o kojima se malo govori. Roman „Filip“ je priča o gubitku deteta, o svemu onome kroz šta prolaze roditelji koji dožive takvu tragediju.

Ono po čemu je izdavačka kuća „Vaganar“ već poznata jeste da objavljujete nekoliko naslova godišnje, ali da je svakom posvećena jednaka pažnja, što između ostalog često podrazumeva i to da organizujete promocije dela u više gradova u regionu, vrlo često uz gostovanje autora. Kakve su reakcije domaće publike na promocije i gostovanja, koliko su zapravo same promocije važne za bliže upoznavanje čitalaca sa autorima i obrnuto?

Moji saradnici i ja delimo mišljenje da je važno svakom naslovu posvetiti se sa puno ljubavi, entuzijazma i znanja, to zahteva vreme i za sada nemamo mogućnosti da izdamo više od nekoliko naslova godišnje. Susret publike i autora, kad god je to moguće najbolji je način predstavljanja knjige. Mi smo imali privilegiju da predstavimo autora Fransoa-Gijoma Lorena publici u dva grada u Crnoj Gori. Sa ponosom najavljujemo i učešće našeg autora Franka Buisa na predstojećim

„Molijerovim danima“ koje organizuje Francuski institut u Srbiji. Autor će se predstaviti publici u tri grada, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Roman „Nijedne žene sin“ doneo mu je međunarodnu slavu. Među brojnim nagradama, ovenčan je i Nagradom čitateljki ELLE-a u Francuskoj 2019. godine. Verujem da će i čitateljke našeg izdanja prestižnog magazina ELLE poželeti da pročitaju ovaj roman i sretnu se sa autorom.

Otvoriti izdavačku kuću, kao i biti preduzetnica na našim prostorima svojevrstan je poduhvat. Sa kojim se sve izazovima vaš mali tim suočava(o) i da li postoji nekakav „recept“ za uspeh osim ogromne želje, rada i entuzijazma?

Mislim da su preduzetnice u našem društvu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge zaposlene žene, naročito ako su uz to mame, kao ja koja imam troje dece ili ako žele da postanu mame. Drago mi je da je ta tema aktuelna i da se progovara o zakonskim izmenama koje će dovesti do promena, nadam se. Izazovi su svakodnevni, preduzetnici imaju apsolutnu odgovornost za svoje

poslovanje, tako da su i pritisci veći. Naše prvo izdanje je izašlo septembra 2020. godine u vreme kada je epidemija bila u jeku, to je za nas značilo otkazivanje brojnih promocija, što nam je bila prilika za predstavljanje publici, čak je otkazan i dolazak jednog autora iz Francuske. Ali, mi smo veoma optimistični, mislimo da je radost koju donosi stvaranje knjige neprocenjiva. Za kratko vreme i sa samo tri naslova smo postali prepoznatljivi kod publike u regionu, takođe smo, zahvaljujući izdanju koje smo priredili povodom jubileja-400 godina od rođenja Žana De La Fontena postali zvanični promoteri manifestacije 400 ANS DE LA FONTEN. Za naš mali tim to je neprocenjiv uspeh i iza njega stoje zaista velika želja, ljubav i entuzijazam. A što se tiče uspeha na polju finansija, još uvek ga čekamo i verujemo da će doći, jer kvalitet uvek nađe svoj put.

Share