Iva did it – kutak za maštanje i igru

Iva Novičić je devojka koja već nekoliko godina marljivo radi na svom brendu Iva did it. Ideja i kreativnosti u Ivinoj radionici ne nedostaje, a kao rezultat te pozitivne energije i vrednih ruku množila se kolekcija predivnih ogrlica i minđušica. Iva je pravi multitalenat pa se tako u samo jednoj ogrlici mogu naći različite tehnike, a svaka perlica priča svoju priču. Ono što se meni najviše dopalo je Ivin drugačiji pristup i potreba da upozna svoju mušteriju kako bi svako dobio baš onakav komad kakav mu najviše pristaje. Iz ovakvog pristupa proizašli su komadi koje ćete ponosno nositi znajući da niko nema isti, a nećete proći nezapaženo.

Kada i kako je počela tvoja avantura sa  dizajnom nakita?

Otkrila sam taj svet slučajno, pre više od četiri godine i od tada je to zaista jedna velika avantura. Klik po klik i otkrivala sam jedno potpuno novo polje.

Još u Gimnaziji sam pravila po neke komade uz pomoć improvizovanih delova i još improvizovanijeg alata, a onda sam shvatila da time mogu da se bavim. Radost je bila ogromna!

iva-did-it

Tvoje ogrlice su drugačije od svega što sam imala prilike da vidim u online ponudi, koliko je teško ostati dosledan sebi uz sve jaču konkurenciju?

Doslednost sebi je životni zadatak, a ne samo u poslu. Komadi koje pravim nastaju iz jake želje, volje i inspiracije.

Budući da si usredsređena  da svaki komad koji izađe iz tvoje radionice bude drugačiji i jedinstven kako postižeš da mušterije budu zadovoljne bez ponavljanja?

Potpuno ponavljanje komada i serijska proizvodnja su nešto što bi potpuno uništilo inspiraciju. Jedini način da nastavim da radim je da pravim komade koji se razlikuju. A poseban je krug ljudi koji to voli, nosi i poštuje i mislim da uzajamno uživamo u tom uzimanju i davanju.

iva-did-it.7

Koje materijale najviše voliš da koristiš?

Kanap i pamuk od samog početka.

Gde nabavljaš materijal, da li je sve što ti je potrebno moguće pronaći u Srbiiji?

Najčešće jeste, ali koristim svaku priliku da nešto od elemenata i materijala kupim mimo naše zemlje.

Primetila sam da koristiš različite tehnike pri izradi svakog komada, zanima me gde si usavršila sve te veštine (heklanja, pletenja..)?

Korak po korak, link po link i pitanje po pitanje mojoj mami. Ona me naučila da heklam i pletem, dok sam ostale tehnike savladala online.

iva-did-it.5

Kakav nakit najviše voliš da praviš, ko su najdraže mušterije?

Ne želim da izdvajam ni jedan model ili komad, jer je sve deo procesa, razvoja i napredovanja i svaki element je važan i najvažniji. Oni koji naručuju nakit su upravo deo cele priče i da nije njih, ne bih napredovala.

Rekla bih da sam svoju inspiraciju prenela na one koji mi se javljaju i to je jedna divna razmena. Inspirisala sam ljude da me inspirišu! Čini se kao vrhunac uspeha.

Kako dolaziš do inspiracije i koliko je ona u vezi sa godišnjim dobom, modom i trendovima?

Godišnje doba može nametnuti na primer, model ogrlice, ali ne mislim da utiče na inspiraciju, kao ni moda ili trendovi.

Čini mi se da čitav sklop raspoloženja zapravo ni od čega stvara inspiraciju i energiju da nešto stvorim. Dešava se da se sve umiri, da naizgled krajnje inspirativna atmosfera apsolutno ne urodi plodom, a onda me nekakva banalnost pokrene da stvorim nešto potpuno novo. Nepredvidiv je to teren.

iva-did-it.4

Kako izgleda jedan kreativan dan u tvom studiju?

Radno. Šaljem predloge, odgovaram na mejlove i poruke, pravim elemente, nižem  i kombinujem i na kraju šaljem ono što je spremno. Divna strana jednog radnog dana je što može biti u prirodi ili negde na suncu uz dobar čaj ili limunadu. Studio je prostor u kom rado provodim vreme, ali kada me sunčan dan pozove, mogu se odazvati i to je sjajna prednost.

Koliko prostor u kome stvaraš ima uticaja na tvoju inspiraciju i produktivnost?

Inspiracija mi je prilično otporna na okolnosti, ali produktivnost nije. Kutak u kom sam radila pre nego smo stvorili studio je bio mali i nepraktičan. Zato sada uživam u svim svojim stolovima i policama i daleko brže obavljam mnoge stvari.

iva-did-it.6

Posetiocima tvog bloga omogućavaš da upoznaju tvoje hobije i sitnice koje ti ulepšavaju dan. Koliko ti je blog pomogao da se bliže povežeš sa čitateljkama?

Blog je bio logičan nastavak, pošto se pojavila Iva did it. Facebook stranica, upravo zbog toga. To je mesto gde mogu da kažem više; gde se opisuju ogrlice, sitnice i raspoloženja, a to je definitivno način da se povežemo.

Šta je najlepše što su  ti izrada nakita i  tvoj online kutak Iva did it doneli?

Prijatelji i mnoštvo poznanstava. Nezamenljivo bogatstvo kom se apsolutno nisam nadala.

iva-did-it.8

Na blogu često pišeš o interesantnim čajevima i grupi u kojoj razmenjujete čajeve, ispričaj nam malo o tom hobiju?

Čaj je ljubav koja se onima koji su čitali moj blog toliko dopala, da sam iz tog razloga i nastavila o tome da pišem. U početku nisam mislila da će se ljudima to dopasti, a onda sam shvatila da je nekad interesantniji post o čaju nego o nakitu. Hvala onima koji su me pokrenuli u čajnom smeru.

Koji čaj bi nam preporučila kao idealan za predstojeće lepe prolećne dane?

Hladan i bez hibiskusa. Postoji veliki broj prijatnih mešavina koje su idealne za ledeni čaj. U mojoj kuhinji im je vreme!

iva-did-it.3

Da li imaš u planu novu kolekciju?

Da, i ta ideja toliko dugo stoji, da sam već nestrpljiva. Lista prioriteta se odužila, nova kolekcija je morala sačekati studio, ali obzirom da je to gotovo, ostalo je još nekoliko koraka do početka.

Kako čitateljke mogu da poruče tvoj nakit?

Dostupna sam preko mejla ivadidit@gmail.com i preko Facebook poruka na Iva did it stranici. Tu se možemo dogovarati i družiti.

iva-did-it.2

Share