Isus dolazi uskoro – spremite se

Ko je bila Sestra Alis, lik iz nove serije o detektivu Periju Mensonu i kako je zauvek promenila Los Anđeles?

Zašto je Los Anđeles kakav gledamo u novoj HBO seriji Peri Mejson mračan, pun prikrivenog kriminala, nepravde i rasizma? Uplašen je i glavni lik, ratni veteran i detektiv Peri Mejson. Izgužvanog odela, prljavih cipela i sa poslednjom cigaretom u paklici, prihvata zadatak da razreši veliku misteriju ubistva bebe u Los Anđelesu 1932. godine. Na putu od mrtvačnice do kuće provlače se mnogi sumnjivi likovi, mafijaši, lažni vernici, prostitutke, korumpirani advokati i tužioci. Holivud koji tih godina nije sijao. Vreme je velike depresije, jača uticaj evangelističke crkve u kojoj su brojni vernici tražili spas, utehu i „odobrenje” da promene život. Iz mizanscena sivog Los Anđelesa, u beloj odori, sija evangelistička propovednica, samouverena i teatralna Sestra Alis, ličnost koja nije izmišljena za potrebe ovog ostvarenja već je zaista postojala.

Putujući automobilom sa ispisanom porukom Isus dolazi uskoro  – spremite se, podelila je narod na obožavaoce i mrzitelje. Propovedala je veru u stilu pop dive Šer, a njeni performansi su bili atraktivni poput turneje pop zvezde. Nosila je belu odoru sa hrišćanskim motivima i imitirala mesiju. Narod joj verovao, ismevao i javno napadao. Uprkos tome uspela je da ojača crkvu koja i danas postoji i ima oko devet miliona vernika, i ma šta mislili o Sestri Alis, ona je uspela u svojoj misiji.

Njene propovedi su bile poput pozorišnih predstava u crkvama, budući da je pokušavala da hendikepirane podigne iz invalidskih kolica, a verovala je da može da oživi mrtve. Sama je režirala svoje otmice i nestanke i ponovna pojavljivanja kako bi imitirala ukazanje svetaca. U nekom trenutku pomislili su da je mrtva. Ali, ne. Sve je to bilo deo performansa.

Njeno pravo ime bilo je Ejmi Sempl Mekferson. Propovedala je konzervativno jevanđelje putem radija i filmova. Znala je kolika je moć medija i pre Gebelsa.

Pod svoje okrilje privukla je dosta pomodarskih žena koje su bile dokone u svojim raskošnim kućama, mnoge bogate muževe i oligarhe koji su kupovali placeve u blizini Los Anđelesa jer su pre svih znali da će baš tu da se gradi Olimpijsko selo.

Razvedena žena u raskošnim kostimima sa scenskim šekspirovskim pokretima bila je ogovarana i osporavana jer su mnogi protestantski vernici smatrali da pretvara veru u zabavu. Bila je protiv Darvinove teorije, brinuo ju je uticaj komunizma u Americi, podržavala Ruzvelta, protivila se fašizmu. Najzad, skinula je evangelističku odoru i obukla haljinu, menjala boju kose, šminkala i uživala u ekstravaganciji i glamuru. Prema neistomišljenicima se ponašala osvetoljubivo, obilazila je barove, pila i krišom pušila. To nije smetalo njenim vernicima i sledbenicima. Naprotiv, bilo ih je toliko da je u nekom momentu počela da drži propovedi na stadionima ispred 40 000 ljudi. Ako je želela da od religije napravi radost, uspela je u tome.

Bila je na šestomesečnoj svetskoj turneji, imala priliku da utiče na žene u Indiji da počnu da razmišljaju o nezavisnosti, razgovarala je i sa Mahatmom Gandi. Za to vreme njena crkva je upala u veliku finansijsku krizu, a njeni odnosi sa majkom postaju veoma dramatični. Odlučila je da se obrati Čarliju Čaplinu i potraži savet kako da usavrši performanse. Zalagala se za razoružanje pre Drugog svetskog rata, za pacifizam i plašila se prebrzog razvitka nemačke vojne tehnologije. Kada je shvatila šta Hitler želi, poručila je da je krst protiv svastike i da Mein Kampf nije Biblija. Mešajući se u rat i kritikujući Hitlera, zamaglila je granicu između crkve i države.

I njena smrt morala je biti teatralna. Sestra Alis je pronađena mrtva okružena praznim bočicama pilula za spavanje, a sahrana je bila poput Dajanine, avgusta 1997. godine u Londonu. Bio je potrebno jedanaest kamiona samo da bi prevezli cveće od crkve do groblja. Vernici, siromasi koje je hranila, bolesni koje je izlečila, praznoverni koje je ispunila duhom, tiskali su sa u masi sa fotoreporterima i novinarima iz celog sveta želeći da budu deo njenog odlaska. Godinama posle smrti, uprkos svemu, svi su se složili da je učinila evangelističku hrišćansku crkvu jakom i tako je ugradila u Američku kulturu. Sestra Alis je činila dobra dela i zauvek promenila Los Anđeles.

fotografije: HBO

Share