Irski festival gost Dejvid Kefri

Jubilarni peti Beogradski Irski Festival, koji će se održati od 6. do 22. marta, predstaviće atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, a gost festivala biće reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) – Dejvid Kefri (David Caffrey).

Irski-festival-gost-Dejvid-

U okviru programa “Irska filmska nedelja” biće prikazan njegov film “Pljačka za tvoju dušu” (Grand Theft Parsons) o legendarnom muzičaru Gramu Parsonsu, jednom od najznačajnijih američkih autora svih vremena. Nakon projekcije filma, 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci (19.30h, Kosovska 11), zainteresovana publika imaće priliku da razgovara sa poznatim irskim rediteljem.

Irski-festival-gost-Dejvid2

Dejvid Kefri će i sutradan na istom mestu (16. marta, od 14h) razgovarati sa ljubiteljima sedme umetnosti o hit-seriji “Peaky Blinders” (Birmingemska banda), čiju će četvrtu sezonu režirati, ali i o nagrađivanoj seriji “Love/Hate”, kao i o drugim televizijskim i filmskim radovima koji su deo opusa ovog cenjenog irskog reditelja. Serija “Birmingemska banda” se i kod nas se velikim uspehom prikazuje na Radio-televiziji Srbije.

“Oduševljen sam i počastvovan što sam pozvan na Beogradski Irski Festival. Prilika da se moji filmski i TV radovi prikažu u Beogradu na velikom platnu veoma je uzbudljiva. Radujem se susretu sa filmskim autorima i studentima 15. i 16. marta u Kinoteci, sa kojima ću razgovarati o mom trenutnom angažovanju na seriji “ Birmingemska banda” i preneti im neka moja iskustva i znanja koje sam stekao radeći u televizijskoj i filmskoj industriji proteklih 20 godina. Raduje me što ću videti Beograd i upoznati Beograđane!”, rekao je Dejvid Kefri povodom gostovanja na Beogradskom Irskom festivalu.

U periodu od 15. do 21. marta publika će u kultnoj sali Dinko TucakovićJugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) moći da pogleda i dramediju “Frank” reditelja Lenija Abrahamsona (Lenny Abrahamson) o ekscentričnom muzičaru sa maskom na glavi, kojeg igra jedan od najpopularnijih glumaca današnjice Majkl Fazbinder (Michael Fassbender). Leni Abrahamson je inače reditelj izuzetnog filma “Soba” (Room), za koji je Brie Larson dobila Oskara za najbolju žensku ulogu.

Irski-festival-gost-Dejvid3

Tu je zatim odlični dokumentarac Džulijana Templa (Julien Temple) “Džo Stramer – Neispisana budućnost” o frontmenu čuvenog benda The Clash, kao i “Dobre vibracije” – fenomenalna (istinita) priča o fanatičnom zaljubljeniku u muziku i njegovoj maloj izdavačkoj kući u Belfastu tokom nereda u Severnoj Irskoj.


Publiku očekuje i dokumentarac “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” o najpoznatijem irskom gitaristi, kao i “Setanta, stanje nezavisnosti”, izvrsni dokumentarac o Ircu koji iz napuštene kuće u Londonu vodi uspešnu izdavačku kuću. Biće prikazan i irski film “Luda Meri” (2016) – odlična drama o devojci koja se nakon kratkog boravka u zatvoru vraća svom životu i shvata da su se stvari bitno promenile…

Prava poslastica je poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi” snimljen po priči velikog Džejmsa Džojsa, kao i kratki film “Kalenić – poslednji dani gradske pijace” – prelepo uhvaćena duša Beograda kroz prikaz jednog od njegovih najzprepoznatljivijih obeležja – pijace Kalenić. Nakon projekcije filma ko-autor Ivan Vuković razgovaraće sa publikom.

Irski-festival-gost-Dejvid4

Share