Grejs Keli

Ona je bila princeza dva sveta
-Od reflektora Holivuda do princeze Monaka-

Kao filmska zvezda Grejs je od početka karijere privlačila veliku pažnju svojom nepobitnom harizmom i aristokratskim držanjem. Činilo se gotovo neverovatnim da bi takva dama mogla da se izbori za svoje mesto u Holivudu. Od detinjstva se od nje očekivalo da radi na sebi i bude uspešna u životu. Njen otac je očekivao od svoje petoro dece da naslede njegovu spremnost za borbu i rušenje konkurencije. Ali Grejs, rođena 1929. godine, činila se potpuno drugačijom od ostatka porodice koji su činili takmičarski nastrojeni ekstraverti. Ona je opisivana kao blaga, nežna i stidljiva. Zainteresovana od malena za umetnost i pozorište, imala je snove da postane glumica, ali je svoje ambicije čuvala za sebe.

Grejs-Keli-3

Sa osamnaest godina, Grejs je odlučila da napusti porodični dom i upiše studije glume u Njujorku. Trudila se da radi kao model i tako sama zaradi novac za studije. Iako se možda na prvi pogled činilo da je ona još samo jedna u nizu lepih plavuša među hiljadama slave željnih modela, ona je uspevala da bude primećena. Nakon par filmova koje je snimila, upoznaje Alfreda Hičkoka i to poznanstvo će imati ogromnog uticaja na njenu karijeru. Hičkok je Grejs opisivao kao harizmatičnu, talentovanu, dominantnu ženu. Posle velikog uspeha filma Rear Window osvaja brojna priznanja i biva sve traženija glumica.

Grejs-Keli

Godine 1955. Grejs putuje na francusku rivijeru kako bi prisustvovala Filmskom festivalu u Kanu. Nekoliko dana kasnije ona posećuje malu kneževinu Monako gde upoznaje princa Renijea III. Nakon prinčevog dolaska u Filadelfiju, Grejsina majka je objavila da je njena ćerka verena za princa, posle samo tri meseca poznanstva. Ona je svojim pristankom da se uda za princa završila filmsku karijeru i potčinila ostatak svog života čoveku i narodu iz male kneževine Monako. Ceremonija venčanja, koje je bilo veoma jednostavno, odigrala se 18. aprila u sobi sa prestolom u Kraljevskom dvoru. Ovim činom Grejs Keli i zvanično postaje princeza.

Grejs-Keli-4

Grejs je u januaru 1957. godine rodila ćerku, zatim sledeće godine i sina, Albert Pjera, predodređenog da postane 33. vladar Monaka. Nakon Alberta je rodila još jednu ćerku. Nakon udaje, Grejs se posvetila drugim stvarima i osnovala AMADE Mondiale, neprofitnu organizaciju, priznatu i od strane UN-a. AMADE organizacija ima za cilj da promoviše i štiti moralni i fizički integritet i duhovno blagostanje dece širom sveta, bez obzira na rasu, nacionalnu ili versku pripadnost u duhu potpune političke nezavisnosti.

Grejs-Keli-5

Postala je predsednik Crvenog krsta Monaka i vodeća ruka mnogih dobrotvornih organizacija. Osim bavljenja humanitarnim radom, Grejs je bila važan činilac u aktivnom unapređenju umetnosti u Monaku. Formirajući Princess Grace fondaciju 1964. godine nastojala je da podrži lokalne umetnike. Dok je bila trudna sa ćerkom Karolinom, Grejs Keli je često fotografisana kako nosi omiljenu Hermes torbu kojom je skrivala trudnički stomačić od radoznalih posmatrača i dosadnih paparaco fotografa. Ono što se tada dogodilo je da je pomenuta torba, usled toliko čestog fotografisanja u princezinim rukama jednostavno prozvana Kelly torba.

Grejs-Keli-6

O istančanom ukusu i zadivljujućem modnom stilu bilo je mnogo reči svaki put kada bi se Grejs pojavila u javnosti. Zvanična potvrda njenom modnom stilu je došla sa prisustvom na listi International Best Dressed List Hall Of Fame 1960 godine. Njen prepoznatljiv, elegantan stil nastavio je da živi i nakon njenog fizičkog nestanka sa ovog sveta. Nemali broj puta Grejs je proglašavana modnom ikonom. Poznati dizajneri poput Tommy Hilfigera i Zac Posena koristili su je kao muzu u pojedinim kolekcijama. Grejs je ostala upamćena i po tome što je negovala prirodan izgled i prirodnu lepotu, a njen zaštitni znak ostala je svetla, aristokratska boja tena sa minimalno šminke. 13. septembra 1982. godine Grejs je vozila iz svoje domovine ka Monaku i tom prilikom doživela moždani udar. Kao posledica snažnog moždanog udara, izgubila je kontrolu nad svojim autom. Njena ćerka, Stefani, koja je sedela na mestu suvozača, pokušala je da povrati kontrolu nad vozilom, ali bezuspešno. Tragedija nije uspela da se izbegne i princeza je u 52. godini izgubila bitku i preminula. Princ se nikada nije ponovo oženio, a sahranjen je pored nje, 2005. godine. Park ruža u Monaku je posvećen sećanju na Grejs, a nastao je po nalogu njenog supruga. U njemu se nalazi njena statua sa 4000 ruža. Film Grejs od Monaka sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi, opisuje život holivudske glumice i kneginje od Monaka u vreme nesuglasica i napetih odnosa između njenog muža, princa Renijea i francuskog predsednika Šarl de Gola. Porodica je bojkotovala filmsku premijeru nezadovoljna filmskom verzijom priče, a i kritika mu nije bila naročito naklonjena.

Grejs-Keli-7

Share