Glamping-kampovanje za izbirljive

Ako niste dovoljno veliki avanturista za kampovanje u prirodi, imate malo dublji džep i želite da doživite avanturu koja neće podrazumevati zidove hotelske sobe onda je glamping prava stvar za vas.

Glamping-10

Svi oni koji nisu spremni da zarad nekoliko noći u prirodi odustanu od blagodeti koje nudi hotelska soba,  više ne moraju da brinu jer je tu inovativni koncept kampovanja koji predstavlja fuziju kampovanja i glamura.

Glamping-2

Zaboravite na male šatore, baterijske lampe i ujede insekata i prepustite se pravom luksuzu pod vedrim nebom. Nije potrebno da umete da postavljate šator, palite logorsku vatru, tragate za šumskim plodovima i borite se sa dosadnim komarcima, sada su tu udobni king size kreveti unutar prostranih, stabilnih šatora ili drvenih kućica i bungalova i jela pripremljena  od strane vrhunskih kuvara.

Trend glamuroznog kampovanja su početkom decenije  započeli moderni nomadi preko okeana, a veoma brzo je poprimio globalne razmere i sada je dostupan u svim mogućim varijantama i cenama.“ Nekad je ovakav način kampovanja bio namenjen za one koji sebi mogu da priušte vhunski smeštaj i kompletnu uslugu, a danas je moguće pronaći nešto za svačiji džep ”, navodi izvor sa sajta Glamping.com.  Bilo da se odlučite za obilazak, šetnje i planinarenje ili samo odmor, sigurno ćete pronaći ono što vam odgovara.

Glamping-3

Brojni hotelski ugostitelji su uvideli popularnost glampinga i na svojim rančevima sagradili glamping baze sa kućicama na drvetu, geodezijskim kupolama, bungalovima i safari šatorima sa ciljem da svojom uslugom privuku što veći broj zaljubljenika u prirodu nenaviknutih na poljske uslove. Pravi izbor za one koji kampuju na više mesta jesu kamp prikolice koje su doživele pravi updejt i postale luksuzne putujuće kućice koje sadrže sve što vam je potrebno, uključujući i kupatilo sa toplom vodom.

Amerika ima najveći broj glamping odredišta svih vrsta, a Evropa polako ali sigrurno počinje da otvara sve veći broj istih. Za sada se glamping sela u najvećem broju nalaze po Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji i Portugalu, a ima ih i u Španiji, Francuskoj i Sloveniji.

Dok kod nas još uvek nema pobornika glampinga, susedna Slovenija već uveliko razvija glamping turizam. Garden Village je smešten u jednom od najlepših slovenskih mesta – Bledu, a u svojoj ponudi pored standardnih šatora ima i one na vodi, kao i specijalne apartmane sa đakuzijem i kućice na drvetu. U okviru glamping sela se nalazi  restoran, prodavnica organske hrane, sauna i đakuzi na otvorenom. Šatori su opremljeni mini barom, tuš kabinom i TVom, a specijalni apartmani imaju čak i male balkone. Aktivnosti koje Garden Village nudi su brojne.

Glamping-Bled

Počnite od planinarenja i dugih šetnji po prirodi, preko pecanja do tenisa i golfa. Uživajte u svežem vazduhu, predivnim predelima i vrhunskoj gastronomiji koje nudi bledski glamping kamp koji je inače ekološki orijentisan. Cena za noć je 120 evra, a kamp je otvoren od juna ove godine.

Za nezaboravnu avanturu na planini tokom cele godine i uživanje u snegu zimi, odaberite Alpe. Whitepod u Švarcajskoj je jedinstvena glamping baza sa 15 geodezijskih kupola umesto šatora koje podsećaju na eskimske iglo kućice postavljene na drvenim platformama, samo što nisu izgrađene od leda, i u njima vas čeka udoban smeštaj. U potpunosti ste izolovani od hladnoće, a unutar kupole se nalazi i peć,  jedan deo je zastakljen tako da 24 sata imate predivan pogled na planinski masiv ili sneg koji pada, dok u toplom degustirate francusko vino, sir i meze. Kupole su opremljen king size krevetima, posteljinom od prirodnih materijala i krznom, kupatilom sa toplom vodom i drvenom stolarijom.  S obzirom da je reč o planini, aktivnosti su u skladu sa planinskim uslovima. Počnite šetnjom stazom dugačkom 25km ili vožnjom biciklom po specijalnoj planinskoj biciklističkoj stazi, ili se sa porodicom zabavite uz ping-pong, badminton, frizbi ili partiju šaha na velikoj šah tabli na otvorenom. Za one koji su malo nemirnijeg duha tu su paraglajding i vožnja kartom ili sankama koje vuku psi. Na raspolaganju je i Les Cerniers restoran koji na meniju ima tradicionalna jela, roštilj i veliki broj vina. Cena za noć u alpskoj glamping bazi i uživanje u planinskim čarima je oko 390 evra.

Glamping-6

Oni koji žele da uživaju u glampingu kraj vode mogu da rezervišu mesto u portugalskom kampu Tipi Algarve koji se nalazi na samo petnaest minuta vožnje od nekoliko plaža kao što su Portimão ili  Praia da Rocha, gde možete pohađati časove surfovanja ili otići na vožnju čamcem. Osim  aktivnosti na moru, možete uživati i u pikniku kraj jezera koje se nalazi u neposrednoj blizini, ili otići u šetnju prirodom. U sklopu baze se nalazi bazen, joga hram za meditaciju, a u ponudi je i nekoliko holističkih tretmana poput švedske masaže ili aromaterapije. Kamperi su ovde smešteni u afričkim safari i kupastim šatorima  nalik na one kakve smo viđali kod američkih starosedeoca. Svi šatori raspolažu prostranim krevetima, mnoštvom jastuka i taburea, energijom za punjenje telefona i drugih gažeta, čak i manjim garderoberom. Za razliku od drugih glamping baza koje nude kompletnu uslugu, u Tipi Algarveu kuvate sami, u mini kuhinji u sklopu vašeg šatora u kojoj se nalazi sve što vam je potrebno za pripremu obroka. Sve namirnice možete pronaći u prodavnici organske hrane u sklopu kampa, kako se filozofija Tipi Algarvea svodi na ekološku orijentisanost, zdrav život, reciklažu i upotrebu solarne energije.  Cena smeštaja u ovoj glamping bazi je oko 170 evra za noć, bez uračunatih troškova hrane, tretmana i iznajmljivanja čamaca ili vozila.

Glamping-TIPI

Interesantan program nudi i kamp La Piantata u Italiji, gde se glamperima na raspolaganju pored standardnih soba i apartmana nalaze i  kućice na drvetu okružene poljem lavande i drvoredima maslina. Ukoliko se umorite „od života u prirodi“ okruženje glamping baze nudi brojne mogućnosti rekreacije, počevo od golf i teniskog terena, preko sportova na jezeru i odmora na plaži, završno sa tretmanima i opuštanjem u termalnim kupatilima.

Glamping-8

Za uživanje u okruženju punom srednjevekovnih dvoraca, vinograda i polja suncokreta pogledajte glamping ponudu francuskog Simply Canvas kampa koja podrazumeva mnogo za cenu od oko 115 evra.

Glamping-simply-canvas

Ako  ste za glamping avanturu u pokretu koja podrazumeva ture po Provansi i Azurnoj obali, onda od francuske kompanije 69 Campers iznajmite BMW-ov kombi iz šezdesetih koji je pretvoren u putujuću kućicu sa ležajevima i mini kuhinjom.

Pored Evrope i Amerike i Azija je odlučila da isprati trend i razvije ovu vrstu kampovanja, pa glamperima nudi pravu tropsku avanturu po Indiji, Tajlandu, Indokini, Mijanmaru ili Nepalu. Doživite jedinstveno iskustvo na leđima slona, među pustinjskim peskom ili na uskim planinskim stazama, uživajte u domaćoj hrani i mirisima unutar dobro opremljenih šatora ili drvenih kućica među tropskim rastinjem.

Glamping--safari

Glamping je pored globalnog trenda, koji se širi velikom brzinom, postao i izvor inspiracije za organizatore venčanja i dizajnere enterijera. Mladenci se odlučuju za moderna venčanja na prostranim salašima ispod raskošnih šatora sa stolovima od hrastovine i mnoštvom sveća i svetiljki kačenih svuda po šatoru. Na meniju su šumski plodovi i divljač, a gosti i mladenci se zabavljaju jahanjem ili nizom “kamperskih” igara poput streličarstva.

Ni mnogobrojni festivali nisu odoleli glamping čarima, pa se ljubitelji dobre zabave umesto u nesigurno postavljenim šatorima ili vrećama nalaze u modernim kamp prikolicama i stabilnim luksuznim šatorima među čaršavima udobnih kreveta. Glamping ima sve veći broj pobornika koji ga vide kao alternativu i udobniji način za uživanje u prirodi. Da li se i vama dopada ovaj inovativni zaokret u odnosu na tradicionalno kampovanje ili ste ipak za staru dobru vreću, logorsku vatru i dozu nepredviđenih situacija?

Glamping-9

Share