Gde možete da naučite indijski ples, napravite lutku, pogledate film ili igrate sa decom na trgu?

Pored zanimljivog Takmičarskog programa, 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće atraktivan i raznovrstan prateći program sastavljen od izložbi, radionica, filmova, predstava i muzičko-plesnog programa na Trgu slobode u Subotici.

Posetioci će biti u prilici da nauče indijski klasični ples tokom radionice koju će voditi specijalni gost Guru Šarad Pandja uz asistenciju gospođe Švete Patel. Ovaj ples je drevna tradicija koja vuče poreklo iz indijskih hramova i direktno je povezana sa duhovnošću, filozofijom i indijskim vrednostima, etosom i kulturom. Indijski ples ima stroga pravila i uči se na strukturisani način. Koristi se rigorozni proces obuke i metodologija koja za minimalnu kvalifikaciju zahteva barem 7 godina. Međutim, ova radionica ima prilagođenu strukturu gde polaznici ili učesnici koji nemaju prethodno znanje o ovim plesnim formama, nakon najmanje 2 sata rada mogu dobiti neposredno iskustvo i znanje, kako o teoriji tako i o praksi ove umetnosti.

Nakon što nauče osnovne indijskog plesa, najmlađi, i oni koji se tako osećaju, mogu da posete veoma zanimljivu radionicu „Pozorište od papira“ i da se upoznaju sa istorijatom, vrstama i tehnikama „pozorišta od papira“. Papir, lepenka i valoviti karton imaju i jednu tajnu svrhu, pa mogu biti upotrebljeni u pozorištu na mnoge, neočekivane načine. Od njih se može načiniti scenografija, lutka, pa i kostim. Preostaje samo da glumci dobro odrade svoj posao i eto predstave. Deci će radionica, koju vodi glumac-lutkar i scenograf  Jovan Caran – Denis, biti zanimljiva kao ulaznica u svet lutkarstva, a profesionalci mogu da nauče kako da izbegnu greške u primeni ove tehnike. Svako može biti inspirisan i na svoj način, shodno mogućnostima, doprineti svetu lutkarske umetnosti.

Međunarodni festival lutaka i marionetskih pozorišta “PUK“ – vizuelna dokumentacija“ je izložba koja predstavlja evoluciju festivala od njegovog prvog izdanja 2002. godine sve do 2016, kroz nagrađene predstave. Ovaj festival organizovan u Kluž-Napoki (Rumunija) od strane Pozorišta lutaka „PUK“ postao je izuzetno važan događaj na nacionalnoj i internacionalnoj kulturnoj mapi, gde se trupe iz celog sveta sreću i ostvaruje se dijalog među umetnicima. On je takođe i platforma za promociju lutkarske umetnosti i animacije, koja ih približava publici.

Tu je zatim interesantna izložba „Boj na Kosovu“ autorke Ljiljane Điđino Branovački, u okviru koje će biti rekostruisan prikaz Kosovske bitke pomoću lutaka koje su napravljene po najzačajnijim ličnostima iz naše istorije.

U okviru izložbe-seminara „Korak dalje s lutkom kroz predškolsko obrazovanje“ biće prezentovan metodičko-didaktički metod komunikacije i manipulisanja lutkom, u vaspitno-obrazovnom radu sa predškolskom decom kao i sa decom sa govorno jezičkim poremećajima. Scenska lutka u dečijem vrtiću svojom bogatom i prefinjenom stimulacijom dovodi dete u stanje uzbuđenosti, ushićenja i razigranosti i tako utiče na sveopšti razvoj deteta. (Program izlaganja: 1. O lutkama; 2. Vrste lutaka; 3. Ginjol lutke.) Seminar vodi Sofija Jegarski.

Tradicionalno, kao i ranijih godina u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, biće postavljena „Studentska izložba festivalskih plakata“, uključujući fenomenalni plakat za 24. Festival, rad autora Željka Špice, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića.

Filmski program organizovan u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji prikazaće tri odlična francuska animirana filma:  “Priče iz noći” (r: Mišel Oslo), “Rabinova mačka” (r: Antoan Delvo, Žoan Sfar) i “Ostrvo Blek Mor” (r: Žan-Fransoa Lagioni), dok će na centralnom Trgu slobode nastupiti desetak dečijih plesnih grupa, kao što su „Creative“ – Studio za moderan balet, Plesni studio Adagio, uz, naravno, nezaobilaznog dugogodišnjeg gosta festivala – klovna Arsu sa Marsa.

Deo pratećeg programa biće i dve predstave: „Crvene cipelice“ (inkluzivni mjuzikl – adaptacija “Čarobnjaka iz Oza“) Udruženja za afirmaciju i stvaralaštvo dece ,,Svitac” iz Beograda i „Magareće godine“ po delu Branka Ćopića u izvedbi Dramske sekcije OŠ „Isa Bajić” iz Kule.

 

Predstojeće, 24. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 24. do 29. septembra u Subotici. Više detalja o programu možete pronaći na sajtu Festivala.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce!

Share