„Gaženje“ uličnih umetnika u galeriji „O3one“

Peta u nizu izložbi pod zajedničkim naslovom „Scena“ u organizaciji „Street Smart“ kolektiva iz Beograda realizuje se u saradnji sa galerijom „O3one“. Od 5. do 9. maja najbolji domaći ulični umetnici i umetnice su transformisali galeriju u urbani prostor u kome inače stvaraju i u saradnji sa sugrađankama i sugrađanima formirali izložbu „Gaženje“. Rezultat ovog kolaborativnog rada biće vidljiv na svečanom otvaranju u sredu, 11. maja, u 20 časova.

Gazenje-ulicnih-umetnika-u-galeriji-O3one

Izraz „gaženje“ jeste kolokvijalni izraz koji koriste ulični umetnici i odnosi se na čin kada se preko već postojećeg rada iscrta nešto novo – to je, moglo bi se reći, prirodan proces na ulici. Ponekad se „gazi“ zbog nedostatka prostora, ponekad zbog rivaliteta, a katkad možda i iz čiste potrebe za uništavanjem. Ali „gaženje“ simbolizuje mnogo više od toga.

„Gaženje“ je stvarno i preneseno. Dešava se svakog dana u različitim kontekstima. Spolja i iznutra – u umetnosti, ali i u samom umetniku, u životu, svakome i u svakome od nas. Gazi se stvaralaštvo, nestaje pod teretom vandalizma. Gaze se misli, ideje, simboli, reči, slike, trud, talenat, uspomene, ljubavi, maštanja. Gazi se pravo na slobodu, na izražavanje, na stav, na izbor, pravo na Grad, na ulicu, na umetnost.

Gazenje-ulicnih-umetnika-u-galeriji-O3one2

Koncept izložbe je osmišljen sa idejom da pozove sugrađanke i sugrađane da učestvuju u „Gaženju“, da se uključe u kreativno-aktivistički proces umetnica i umetnika koji stvaraju u galeriji „O3one“ (Uzun Mirkova 10) od 5. do 9. maja i da zajedno sa njima crtežom ili rečima, daju svoje viđenje pojma „gaženje“. Svi koji žele su pozvani da dopune nečiji rad, crtaju pored, preko, ili da podele u pisanoj formi sa drugima svoje opservacije na temu izložbe, da kažu slobodno, bez cenzure, kako se osećaju – ko ih i šta „gazi“ i da daju predloge kako osloboditi grad – „gaženja“.

Gazenje-ulicnih-umetnika-u-galeriji-O3one3

Šta je sve nastalo tokom procesa stvaranja „Gaženja“ u kome učestvuju: ARTEZ, BONG, DAS DROGEN, JANA, JUNK, LINNCH, LOTREK, MASTER, MUPOCK, NIKOLA, SLESH, TKV, WONY i WUPER, u saradnji sa publikom, biće otkriveno 11. maja u 20 časova.

Share