Frontiers in retreat Srbija

Početkom avgusta 2014. u organizaciji Kulturnog Fronta/Kc Grada počela je realizacija petogodišnjeg evropskog projekta Frontiers in Retreat.

Frontiers in Retreat je platforma koja u okviru nove evropske mreže neguje multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima. Mreža okuplja umetničke rezidencijalne programe, umetničke i obrazovne organizacije, umetnike, stručnjake iz različitih disciplina kao i širu publiku.

U okviru projekta početkom oktobra biće organizovan prvi susret svih partnerskih organizacija, eksperata i umetnika koji će ove godine ali i narednih boraviti u rezidencijalnom programu Kc Grada  u okviru Frontiers in retreat projekta. Prvi susret pod radnim nazivom Inkubator koji će okupiti sve aktere projekta odrzaće se od 2. do 6. oktobra u Beogradu i Sirogojnu.

Joanes Simon-Perret (Francuska), Quelic Berga (Spanija), Saara Maria Kariranta (Finska) i Mirko Nikolić (Srbija/Velika Britanija) su prvi gosti umetnici koji će od avgusta do kraja oktobra boraviti u Srbiji. Pored Beograda njihovo umetničko istraživanje na temu ekologije odvijaće se u umetničkim kolonijama u Zlakusi, Ečkoj i Sirogojnu. Inspiraciju će pokušati da nađu i u susretima sa domaćim umetnicima ali i stručnim saradnicima koji se bave ekologijom, botanikom, fizikom i istorijom.

Frontiers_gosti

Joanes Simon-Perret je mladi francuski interdisciplinarni umetnik i dizajner koji se u svom radu izražava kroz instalacije, slikarstvo, mobilne objekte, land art i performans. Glavna karakteristika njegovog rada jeste spajanje botanike i umetnosti. Joanes u svom radu koristi najrazličitije predmete koje nalazi u svom okruženju i na specifičan način ih reciklira sadeći biljke u njih.
Joanes Simon-Perret je zavrsio bečler studije modnog dizajna i tekstila u Lionu i već tokom studija ima svoje prve izložbe. Učestvovao je na nekoliko Artists in Residance programa i izlagao u različitim gradovima Evrope i šire. Njegov poslednji projekat, “Yes We Camp” je rezultat rezidencijalnog boravka u Marselju tokom leta 2013.

Quelic Berga  je multimedijalni umetnik iz Španije. Njegovo polje interesovanja se tiče istraživanja socijalnih interakcija, umetnosti i medija. Držao je predavanja o odnosu umetnosti i tehnologije na nekoliko nacionalnih i internacionalnih radionica. Dobitnik je nagrada za digitalne umetnosti, a neki njegovi radovi su prikazavani u umetničkim centrima i festivalima u Španiji, Francuskoj i Singapuru. Između ostalih i Arts Santa Monica (Barselona), Sala de Arte Joven (Madrid), VAD festival (Đirona) kao i Ingravid (Figeras). Učestvovao je u mnogim grupnim izložbama, a 2010. godine ima prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Arte digital: Quelic Berga Carreras“.
Quelic radi kao asistent profesora na Univerzitetu Oberta u Kataloniji gde predaje više kurseva. On, takođe, predaje i podstiče kreativne procese sa novim medijima na Univerzitetu u Đironi.

Saara Maria Kariranta je finska vajarka koja živi i radi u Helsinkiju. U svom radu kombinuje tradicionalne vajarske tehnike sa savremenim tehnologijama, a često koristi i predmete koji nas okružuju. Bila je učesnica mnogih grupnih izložbi, a 2008. godine otvara prvu samostalnu izložbu u galeriji Huoltamo.
Saara Maria je završila specijalističke studije iz više oblasti kao i master studije likovnih umetnosti u Finskoj. Dobitnica je stipendija Satakunta Univerziteta primenjenih nauka, Satakunta regionalnog fonda, Finske Akademije likovnih umetnosti, Paulon fondacije i drugih.

Mirko Nikolić je umetnik koji živi i radi na relaciji London – Beograd. U svom radu se izražava kroz slikarstvo, performans i instalacije. Glavna karakteristika njegovog rada jeste socijalna angažovanost koja se oslikava kroz njegova prikazivanja povezanosti između ekologije, tehnologije i društva.
Mirko Nikolić je završio osnovne studije slikarstva u Milanu, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Westminster u Londonu. Od 2007. je aktivni učesnik u grupnim izložbama, a 2009. ima svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Igre bez granica“ u galeriji Zvono u Beogradu. Svoj rad je prikazivao u Italiji, Srbiji i Rusiji.

IMG_0640

Frontiers in Retreat projekat organizuje HIAP/Helsinski međunarodni umetnički program u partnerstvu sa organizacijama Mustarinda iz Finske, Scottish Sculpture Workshop – SSW iz Škotske, Interdisciplinary Art Group SERDE iz Letonije, Kulturnim Frontom – Kc Gradom iz Srbije, Centre d’Art i Natura de Farrera iz Španije, Skaftfell – Centre for Visual Art sa Islanda i Jutempus iz Litvanije.

Projekat se realizuje uz podršku EU programa za kulturu 2013. – 2018. i podržan je od strane Francuskog Instituta u Beogradu.

Share