Fredericia: Moderni originali sutrašnjice sa bogatim danskim nasleđem

Danski brend nameštaja Fredericia Furniture je osnovan 1911. godine, a naziv je dobio prema istoimenom danskom gradiću. Postali su popularni u posleratnom periodu, naročito tokom četrdesetih i pedesetih godina, kada je „mid-century“ dizajn doživljavao procvat na danskoj dizajn sceni što je bilo vreme kada im se pridružio čuveni Borge Mogensen (Børge Mogensen). Fredericia je brend koji teži prepoznatljivoj skandinavskoj estetici i kvalitetu pa je stvorio vanvremenske komade nameštaja po nazivu „Moderni originali“, napravljene da traju i „stare“ dostojanstveno. Danas ova čuvena danska dizajnerska kuća s ponosom gleda na svoje nasleđe, dok im je saradnja sa vodećim svetskim dizajnerima, poput Džasper Morisona, Gekeler Mikelsa i Gam Fratesija, učvrstila poziciju na internacionalnoj dizajn sceni. Prilikom nedavne posete Kopenhagenu, obišla sam njihov novi izložbeni prostor koji se može pohvaliti neverovatnim pogledom na grad i imala priliku da razgovaram sa PR menadžerkom Natalijom Keil Taj koja mi je predstavila njihov novi dom, filozofiju brenda Fredericia i dizajnerske principe kojima se vode u svom stvaralačkom procesu.

Poslednjih 108 godina, Fredericia stremi ka prepoznatljivoj estetici, dugoročnosti, orignalnosti i kvalitetu. Stvorili ste nasleđe u skandinavskom dizajnu; ono što ste i sami najbolje opisali – moderne originale. Čini se da ste se izveštili u balansiranju između kultnog dizajna pedesetih i šezdesetih i savremenih komada nameštaja. S tim u vezi, kojim karakteristikama svog dizajna se posebno ponosite?

Ponosni smo na našu istoriju, majstorstvo u zanatskoj obradi kože i drveta, i na našu posvećenost kvalitetu, koja se ogleda u svakom komadu nameštaja koji izađe iz naše fabrike. Naši proizvodi su napravljeni da traju, da izdrže dugotrajnu upotrebu i stare dostojanstveno. Ponosni smo na istrajnost kako u kvalitetu tako i dizajnu; ponosni smo što predstavljamo kolekciju koja spaja savremene komade internacionalnih dizajnera sa našim nasleđem majstora „mid-century” klasika kakvi su Borge Mogensen (Børge Mogensen), Hans Vegner (Hans J. Wegner) i Jens Risom. Vanvremenski portfolio suptilnih luksuznih proizvoda, pri čemu je svaki savršeno usklađen s onim koji mu prethodi, i onim koji ga sledi.

Nedavno ste otvorili novi izložbeni prostor u samom srcu Kopenhagena, koji obuhvata dva prostrana sprata, na vrhu istorijske zgrade Kraljevske Pošte, sa očaravajućim pogledom na grad. Prostor sa industrijskim šmekom pokazao se kao savršen izložbeni prostor za komade nameštaja, koji im daje prostor da „dišu” dok istovremeno dozvoljava njihovim karakteristikama da dođu do izražaja. Koliko su ovakav prostor i osvetljenje važni za izlaganje nameštaja? Koliko dugo ste tragali za odgovarajućim prostorom dok niste pronašli ovaj na vrhu stare Kraljevske Pošte?

Fredericia je dizajnerska kompanija sa istorijom postojanja dužom od 100 godina i velikim portfoliom nameštaja stvaranog kako po narudžbini, tako i za ugostiteljske i stambene prostore. Bilo nam je izuzetno važno da pronađemo prostor koji karakteriše isti set osobina kao i našu kolekciju nameštaja: klasičan izgled, savremenost i vanvremenski stil. Prostor koji može da ugosti ceo univerzum našeg brenda i ima površinu dovoljno veliku da prikaže široku lepezu proizvoda i raznolikost koju oni predstavljaju. Prostor koji može u sekundi da se transformiše iz intimnog u grandiozni. Naš „showroom“ u Kopenhagenu koji se nalazi u staroj zgradi Kraljevske Pošte je upravo sve to. Ovde posetioci imaju priliku da iskuse sve: od ikona klasičnog dizajna do kreativnih novina u proizvodnji.

Takođe, otvorili ste i svoj prvi „showroom“ u Londonu. Koje kolekcije i komadi se mogu tamo videti? Da li možemo da očekujemo još Fredericia izložbenih prostora širom sveta u bližoj budućnosti?

Naš izložbeni prostor u Londonu je osmišljen za klijente, poslovne partnere, zajednicu arhitekata i dizajnera koji žele da istraže i iskuse naš brend nameštaja iz prve ruke. Ideja je prezentovati miks dizajna iz naše „Modern Originals“ kolekcije, koja uključuje komade koji su sada već naši simboli, novitete koje su dizajnirali Borge Mogensen, Jens Risom, Hans Vegner, Nana Ditzel, „Space Copenhagen“, Džasper Morison, Sesil Manz i drugi, kao i druge visokoprofilne saradnje koje imamo u planu. Cilj nam je da prikažemo širok dijapazon naše kolekcije i redovno ažuriramo naš asortiman. Prostor je osmišljen kao centar aktivnosti koji će tokom godine uvek prikazivati najnoviju kolekciju i služiti kao centar aktivnosti u kojem će se redovno organizovati događaji, predavanja i saradnje koje prate godišnji dizajnerski kalendar. Planiramo da otvorimo nove izložbene prostore i u drugim zemljama, ali o tome vam ne možemo ništa detaljnije otkriti u ovom trenutku.

Možete li da nam kažete nešto više o dizajnerskoj nedelji „3 dana dizajna” koju organizujete svake godine u Fredericia izložbenom prostoru?

Tri dana dizajna je godišnji dizajnerski sajam u Kopenhagenu na kojem posetioci mogu da posete veliki broj otvorenih izložbenih prostora, izložbi i događaja koji se tiču stila života, osvetljenja, nameštaja i dizajna enterijera. Fredericia učestvuje na sajmu svake godine kroz organizovanje događaja otvorenog i zatvorenog tipa. Tokom ovogodišnjeg sajma 3 dana dizajna, Fredericia je pozvala internacionalne novinare, dizajnere i građane koji prate naš rad i mnoge druge da iskuse univerzum našeg brenda u „showroomu“ u Kopenhagenu. Ovde smo izložili naše nasleđe modernih originala – savremene komade od Sesil Manz, Džasper Morisona, „Space Copenhagen“, „Hugo Passos“ i drugih, kao i večne klasike koje su dizajnirali Borge Mogensen, Hans Vegner, Jens Risom i Nana Ditzel. Selekcija komada utemeljenih u našem nasleđu i relevantnih za globalnu publiku.

Kada ste u potrazi za novim dizajnerima koji bi se pridružili vašoj porodici, kakvim principima i dizajnerskim načelima se vodite? Kako osiguravate da se vrednosti Fredericie podudaraju sa novim proizvodima?

Kada smo u potrazi za novim talentima koje bismo primili u našu porodicu, tražimo dizajnere sa radovima koje karakteriše međunarodni šmek i kojima su u srži iste vrednosti kao i Fredericiji. Verujemo u estetiku koja prevazilazin vreme, i u dizajn koji ne podleže prolaznim trendovima. Naša strast je da stvaramo kvalitetne komade za savremeni život, koji su moderni i originalni, ali i bezvremenski. Iskreni izdržljiv dizajn koji je funkcionalan i stvoren na način da izdrži test vremena.

Fotografije: fredericia.com

Share