Finska u fokusu na revijalnom programu Sedam veličanstvenih

Drugi put Bioskop „7 veličanstvenih predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina.

Na festivalu koji će se održati 13. i 14. oktobra u Dvorani kulturnog centra će biti prikazano pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope. Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto je ovogodišnja tema Finska u fokusu, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.

Već od prve godine festivala Sedam veličanstvenih film „Urlači” postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost festivala, a donosi nam i dramatično raspevani road movie – „Finska krv, švedsko srce”.

Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih – poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju („Para života”), a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena („Soundbreaker”). Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva „Dnevna soba nacije”.

Finska u fokusu je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope.

Share