Filmovi Rastka Ćirića, Mladena Kovačevića, Ivane Mladenović i Dane Budisavljević na Filmskom festivalu u Geteborgu

U petak, 24. januara, počinje 43. izdanje Filmskog festivala u Geteborgu, najznačajnijeg festivala u Švedskoj, a srpski film, uključujući i srpske manjinske koprodukcije, prisutan je ove zime u Geteborgu u više selekcija i programskih celina.

Publika u Geteborgu će moći da pogleda novi dugometražni dokumenttarni film autora Mladena Kovačevića; njegov film Srećan Božić, Yiwu (Merry Christmas, Yiwu), kako navode autori i producenti, je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićni proizvodi za ceo svet. Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, producenti su Iva Plemić Divjak, Mario Adamson i Rut Reid, a koproducenti: Jasmina Sijeričić, Hajno Dekert i Tjeri Detej. Montažerka je Jelena Maksimović, direktor fotografije Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer. Za dizajn i miks zvuka postarao se Patrik Stromdal, a asistent postprodukcije zvuka je Pavle Kovačević. Ovo će, nakon svetske premijere ovog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde su unapred rasprodate ulaznice za sve projekcije, biti nordijska premijera ovog ostvarenja. Kovačevićev novi film deo je programske celine Nordic Light.

Biće prikazan i kratkometražni animirani film „Svetlost i senke“  Rastka Ćirića, a u pitanju je adaptacija Geteovog Fausta, u kojoj glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, Đavolu prodaje svoju senku. Rastko Ćirić potpisuje scenario, režiju, dizajn i animaciju filma. Animator i jedan o producenata je Iva Ćirić, a producent filma Milan Stojanović. Montaža i dizajn zvuka delo su Svetolika Miće Zajca, a kompozitor je Nebojša Ignjatović. Radi se o svetskoj premijeri Ćirićevog novog filma.

Na festivalu će biti prikazane i dve zapažene srpske manjinske koprodukcije; reč je o drugom dugometražnom igranom filmu rediteljke Ivane Mladenović, Ivana Grozna, nastalom u koprodukciji Rumunije i Srbije. Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb Film Festivalu je ovenčan glavnim festivalskim odličjem. Ovih i narednih dana, pomenuti film se prikazuje i na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu i Ažeu na zapadu Francuske. U Geteborgu, ovaj film će se nadmetati u programu Ingmar Bergman Competition. Tu je i višestruko nagrađivano igrano-dokumentarno ostvarenje Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević, inače, koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Srbije. Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih. Film se u Geteborgu prikazuje u programu Five Continents.

Share