Film „Otac“, Srdana Golubovića, u zvaničnom programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala

Potvrđeno je da će deo „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, biti i srpski film „Otac“  reditelja Srdana Golubovića. Ovaj film je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i, naravno, uz, podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Otac je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi  i drugima, iz očaja – postaje heroj. Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić.

Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Aleksandar Ilić. Film je montirao Petar Marković. Kostimografkinja je Ljljana Petrović, a scenografi Goran Joksimović i Predrag Petrović.

Film je nastao u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BiH. Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali i: nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BIH, Arte France i ZDF Arte kao i Eurimages fond za koprodukcije. Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija),u koprodukciji sa Propeler Film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna i Hercegovina).Izvršni producent je Igor Kecman.

Film je tokom osam sedmica sniman na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda.  Traje 120 minuta. Distributer za Srbiju je kuća MCF Megacom Film.

Srdan Golubović je rođen 1972. godine  u Beogradu. Njegov prvi igrani film Apsolutnih sto (2001) je prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu i osvojio je veliki broj međunarodnih i domaćih nagrada. 2007. godine, Golubovićev drugi dugometražni igrani film Klopka je imao svetsku premijeru na Berlinalu (sekcija Forum), a prikazan je i na festivalima u Torontu i Karlovim Varima. Film je osvojio je 22 međunarodne nagrade na preko 50 festivala na kojima je učestvovao, a imao je i uspešnu bioskopsku distribuciju širom sveta. Osim toga, Klopka je 2008. bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film. Njegov treći film, Krugovi, je prikazan 2013. na Sandensu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu (Forum), gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija. Krugovi su učestvovali na više od 80 festivala i osvojili su 32 međunarodne nagrade.  Srdan Golubović je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovogodišnji, 70. po redu Filmski festival u Berlinu (Berlinale) počeće 20. februara i trajaće sve do 2. marta.

Share