Film o Šarlu Aznavuru otvara ДОК #2

„Aznavоur by Charles“ na repertoaru 29. januara od 20h

Od 29. januara do 2. februara u Kombank Dvorani biće održan drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma ДОК#2.

Festival će započeti projekcijom filma „Aznavour by Charles“, neobičnim dokumentarcem o slavnom pevaču, kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru. Sve je počelo kada je Edit Pjaf 1948. godine ponudila Aznavuru kameru Pilar Boleks koja je tog trenutka postala njegov saputnik sve do kraja života. Do 1982. godine, Šarl je kameru uvek imao sa sobom i beležio svoj život, trenutke, mesta kroz koja je prošao, prijatelje, ljubavi, neprijatnosti. Nekoliko meseci pre nego što je preminuo, počeo je da radi na napravljenim snimcima sa Markom di Dominikom i potom je odlučio da napravi svoj film.

Tokom 5 dana festivala biće prikazani dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere, pa će tako publika imati priliku da vidi i najnovije dokumentarno ostvarenje reditelja Abela Ferare „Kinooperater“ (Projectionist), dokumentarac o velikoj muzičkoj zvezdi Bili Holidej u režiji Džejmsa Erskina, kao i provokativno ostvarenje „Slava Satani” Peni Lija o kultu koji slavi sve ono što se smatra lošim.

Festival će i ove godine predstaviti selekciju debitanata, ENTER DOK, koja će biti takmičarskog karaktera. U selekciji će se naći jedno jugonostalgično ostvarenje „Ikea for YU” rediteljskog dua Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić, marokansko ostvarenje „Hleb i Anđeli” Rašida Bija, kao i film „Više od krvi” rediteljke Lorete van der Horst.

Ovogodišnje izdanje obogatiće i program MUZIČKE PRIČE (Music stories) u okviru kojih će biti predstavljani biografski dokumentarci nekih od najvećih zvezda poput Džima Maršala, Suzi Kju, Rolling Stones.

Program koji bira gost selektor, pod nazivom A LA CARTE prikazaće 5 ostvarenja, među kojima su „Težina lanaca 3” Borisa Malagurskog, „Na ivici” Alisone Klajmen, kao i film „Kapital u 21. veku” koji predstavlja adaptaciju jedne od najmoćnijih knjiga današnjice.

Karte za ДОК#2 mogu se kupiti na blagajni Kombank Dvorane od 15. januara, dok će detaljan program Festivala biti dostupan na sajtu: www.dokfest.rs, kao i na sajtu Kombank Dvorane. Cene ulaznica su od 350 i 400 dinara.

Share