Fillmski vikend u DKSG

Od petka 20. do nedelje 22. januara u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održan bogat filmski program u okviru DKSG Panorame (savremeni dugometražni dokumentarni i igrani filmovi).

U petak 20. januara (18 i 20) biće prikazan film „Neruda“ Pabla Laraina (SAD, 2016). Film donosi priču o čuvenom čileanskom pesniku, diplomati i nobelovcu Pablu Nerudi. Njegov beg od diktatorskog režima Gonzalesa Videle osnov je filmskog dela koje je u ovogodišnjoj trci za Oskara za najbolji strani film. Igra mačke i miša između Pabla Nerude i osvetnika detektiva Oskara Pelušena smeštena je u 1948. godinu. Dok pokušava da sa suprugom Delijom, argentinskom slikarkom, pobegne od režima, u Evropi pokret umetnika predvođen Pablom Pikasom vodi bitku za njegovo oslobađanje. Uloge Gael Garsija Bernal, Luis Nijeko…

Fillmski-vikend-u-DKSG

U subotu 21. januara u 18 časova biće prikazan dokumentarni film „Požar na moru“ Đanfranka Rosija (Italija, 2016), dok će u 20 sati biti prikazan film „Beskrajna poezija“ Alehandra Jodorovskog (Francuska, 2016).

Apsolutni favorit ovogodišnjih festivala širom sveta i pobednik Berlinala, potresni dokumentarac „Požar na moru“ prati preplitanje sudbina izbeglica iz Afrike i ribarske porodice na ostrvu Lampeduza, koje je prva stanica izbeglicama na putu ka slobodi. Kroz slike pune poetskog značenja, Rosi osvetljava odvojene svetove, povezujući ih kroz lik doktora i motiv mora, koje neke hrani, a druge ubija. Ovaj film gradi novu perspektivu katastrofe i ne dozvoljava da status kvo ostane neistražen.

Fillmski-vikend-u-DKSG2

Kroz autobiografski objektiv kultnog filmskog autora Jodorovskog, „Beskrajna poezija“ nas vodi u uzbudljive četrdesete i pedesete godine u Santijagu, kada mladi Alehandrito protiv volje svoje porodice odlučuje da postane pesnik. Uveden u krug umetničke i intelektualne avangarde tog vremena, upoznaje Enrike Lin, Stelu Diaz, Nikanor Paru i mnoge druge mlade pisce koji će postati gospodari Latinoamerike u savremenoj literaturi. Potpuno preplavljeni svetom pesničkog eksperimentisanja, odvažuju se da žive senzualno, autentično, slobodno, ludo. Uloge Adan Jodorovski, Brontis Jodorovski.

Fillmski-vikend-u-DKSG4

U nedelju 22. januara (18h) biće održana projekcija filma „Gospođica nemoguća“ Emili Deleuz (Francuska, 2016), dok će u 20 časova biti prikazan dokumentarni film „Ljubavnici i despot“ Roberta Kanana i Rosa Adama (SAD, 2016).

Neki bi rekli da Aurora (Gospođica nemoguća) vodi krajnje dosadan život. Međutim, kada je reč o trinaestogodišnjoj devojčici sa nesvakidašnjim pogledom na dečake, školu, porodicu i prijatelje, život poprima obrise vesele psihodrame. Na pragu puberteta, svoju okolinu smatra ludom i iritantnom. Naročito je izluđuju roditelji koji žele da je pošalju u letnju školu i učitelj francuskog koji bezuspešno nastoji da je zainteresuje za staru literaturu. Uloge Lena Manjen, Patrisija Mazi..

Fillmski-vikend-u-DKSG5

Ljubavnici i despot“ je priča o mladom ljubavnom paru – reditelju Šin Sang-Oku i glumici Čoi Eun-He, koji su pedesetih godina nazivani Orsonom Velsom i Ritom Hejvort Južne Koreje.

Fillmski-vikend-u-DKSG7

U trenutku njene najveće filmske i javne popularnosti, Čoi u Hong Kongu kidnapuju tajni agenti Severne Koreje i odvode tadašnjem vladaru Kim Džong-Ilu. Tražeći Čoi, Šin i sam biva kidnapovan. Par će dugo biti zatočen u zasebnim zgradama, da bi ih tek nakon pet godina opsesivni filmofil i diktator Kim ponovo spojio.

Fillmski-vikend-u-DKSG6

Share