Ferdinand knedle: TRADICIONALAN RECEPT U MODERNOM RUHU

Znate onu situaciju kada se prisetite omiljenog slatkiša iz detinjstva, zatvorite oči i možete da osetite taj miris, a emocije samo naviru. Onda poželite da oživite taj ukus i odlučite da ga sami napravite, pa se dogodi sve suprotno od očekivanog. Kolač ne bude ni nalik onom koji ste danima u glavi zamišljali. Ako su vaš omiljeni kolač iz detinjstva knedle, imamo priču od koje ćete poskočiti od sreće i već prvom prilikom pratiti mirisni trag koji se širi ulicom Gavrila Principa. Naime, u Beogradu se krajem prošle godine otvorilo jedno malo, porodično carstvo knedli po imenu Ferdinand knedle. O kakvim je knedlama reč otkrila nam je naša sagovornica Lana Nedeljković koja je sa suprugom stvorila mali raj za ljubitelje ove ukusne, tradicionalne poslastice

Ferdinand-knedle-TRADICIONALAN-RECEPT-U-MODERNOM-RUHU

ISPRIČAJTE NAM KAKO STE ODLUČILI DA JEDAN TRADICIONALAN KOLAČ, POMALO I ZABORAVLJEN, UČINITE MODERNIM I DOSTUPNIM I NAPRAVITE BREND OD NJEGA?
Može se reći da je ideja nastala iz ljubavi prema knedlama. Svi u kući jako volimo da ih jedemo, tako da sam ih često spremala, a vremenom sam počela i da eksperimentišem kako bih zadovoljila ukuse svih ukućana. Pošto nije baš jednostavno da ih napravite jer oduzima mnogo vremena, u jednom momentu sam poželela da ih kupim ili da skuvam one zamrznute, ali to nikako nije bilo to. Vođeni mišlju da nismo jedini koji bi ih češće jeli da ima neko da ih pravi za nas, odlučili smo da mi budemo ti koji će ljudima uljepšati i olakšati život kada im se prijede ova poslastica.

INTERESANTNO JE SPOMENUTI DA SE VAŠ BREND ZOVE FERDINAND KNEDLE, A LOKAL JE SMEŠTEN U BEOGRADSKOJ ULICI GAVRILA PRINCIPA. DA LI JE U PITANJU SPLET OKOLNOSTI ILI JE OVA „IRONIJA SUDBINE” PLANIRANA?
Brend je dobio ime po austrijskom caru Ferdinandu koji je ostao upamćen u istoriji po svojoj izreci „Ja sam car i hoću knedle”, jer ih je obožavao i nije ga zanimalo koje je doba godine i da li ima svežeg voća, kad ih poželi, morao bi ih dobiti. Naziv nema baš nikakve veze sa Gavrilom Principom. To je samo nevjerovatna slučajnost koja zabavlja ljude.

SUPRUG I VI STE, UZ VAŠE TROJE DECE, PUNE TRI GODINE RADILI NA REALIZACIJI PROJEKTA I OTVARANJU LOKALA U GAVRILA PRINCIPA. ZBOG ČEGA JE TOLIKO DUGO TRAJALA PRIPREMA, KAKO STE PREVAZILAZILI PREPREKE I KAKO STE PRELOMILI DA JE PRAVI TRENUTAK ZA POKRETANJE ČITAVE PRIČE, NAKON TAKO DUGOTRAJNIH I OPSEŽNIH PRIPREMA?
U tom periodu to nije bio jedini posao koji smo radili, a željeli smo da obratimo pažnju i na najsitnije detalje kako bi sve imalo smisla i izgledalo baš kako smo zamislili. Da bih dobila proizvod baš kakav želim, da tijesto svaki put bude fenomenalno, da punjenje bude balansirano, dovoljno slatko a ne preslatko, dovoljno kiselo od svežine voća, a ne prekiselo i da svaki put bude identično, morala sam probati i probati, sve dok nisam bila apsolutno zadovoljna i onda bih prelazila na sledeći ukus. Pošto knedle nisu jedini proizvod koji imamo u prodavnici, sličan proces je bio i sa pravljenjem tople čokolade na štapićima. Za nju je trebalo pronaći najbolju belgijsku čokoladu, a onda se posvetiti temperiranju čokolade, dodavanju začina i izlivanju u odgovarajuće modle. Mnogo pažnje smo posvetili pronalaženju odgovarajućeg imena za brend, istraživanju tržišta, dizajnu logoa, pakovanju, a za sve to treba vremena.

Ferdinand-knedle-TRADICIONALAN-RECEPT-U-MODERNOM-RUHU3

KAKO JE IZGLEDAO PROCES RAZVIJANJA ODGOVARAJUĆE RECEPTURE I PRONALAZAK PRAVIH PROIZVOĐAČA? DA LI STE SVE ŠTO VAM JE BILO POTREBNO PRONAŠLI LOKALNO?
Što se tiče proizvođača, tu ima jedna zanimljiva priča. Prilikom posjete jednoj velikoj firmi od koje nabavljamo dosta sirovina, pošto su nam donijeli sve što nam je tog momenta trebalo, komentar je bio: „Kakve su ove knedle kada koristite ovako kvalitetne sastojke? Ne možemo da dočekamo da ih probamo!” Tu nismo nijednog momenta imali dileme. Kada je kvalitet u pitanju, ne želimo da pravimo kompromise. Koliko god bilo jednostavnije i jeftinije kupiti gotova punjenja od jabuka, višanja, kajsija – mi ipak radije pažljivo biramo voćke, ručno ih seckamo, stavljamo odgovarajuće začine, sve boje dobijamo od sušenog voća, povrća, čajeva…

INTERESANTNO JE ŠTO SE U VAŠOJ PONUDI MOGU NAĆI NAJRAZLIČITIJE KOMBINACIJE UKUSA KNEDLI. KAKO STE DOŠLI DO OVIH RECEPATA I KAKVE SU REAKCIJE GOSTIJU? KOJI UKUSI SU SE POKAZALI KAO PRAVI POGODAK?
Trudili smo se da za svakog bude po nešto, da bude i voćnih i čokoladnih ukusa. I sa makom i marcipanom, i sa prelivima i bez njih…Ljudima je jako teško da se odluče samo za jednu knedlu, najčešće dođu, probaju a onda ponesu bar jedno pakovanje sa sobom. Teško je reći koja se izdvojila kao omiljena. Možda pijana knedla sa marcipanom, rakijom, suvom šljivom, listićima badema i prelivom od vanile.

Ferdinand-knedle-TRADICIONALAN-RECEPT-U-MODERNOM-RUHU2

OSIM KNEDLI, U VAŠOJ RADNJI SE MOGU NAĆI I DŽEMIĆI I TOPLA ČOKOLADA VRHUNSKOG KVALITETA. DA LI JE U PITANJU VAŠA RECEPTURA I PO ČEMU SU ONI POSEBNI?
Toplu čokoladu pravimo sami, mnogi je kupuju i kao poklončiće jer je divno upakovana i ima dosta zanimljivih ukusa, od „pite od jabuka“ tople čokolade pa do onih sa šarenim bombonama za djecu ili sa pipetama punjenim rumom, bejlisom ili rakijom. Što se tiče džemova, tu sarađujemo sa gazdinstvom iz sela Vlahovo koje pravi džemove na tradicionalan način samo od ručno ubranih samoniklih plodova na planini, daleko od civilizacije i zagađenja.

Ferdinand knedle TRADICIONALAN RECEPT U MODERNOM RUHU6

ZANELI SMO SE SA PRIČOM O UKUSNIM ZALOGAJIMA I ZABORAVISMO DA SPOMENEMO PROSTOR, KOJI JE IAKO VEOMA MALI VRLO PRIJATAN I SA UKUSOM UREĐEN. ČIME STE SE VODILI KADA STE OSMIŠLJAVALI IZGLED ENTERIJERA?
Željeli smo da svima koji dođu bude jako prijatno i da se osjećaju kao kod kuće. Potrudili smo se da sitnicama i detaljima dobijemo tu domaćinsku, toplu atmosferu i rekla bih da smo u tome i uspjeli.

KADA JE LOKAL OTVOREN KRAJEM PROŠLE GODINE U PLANU STE IMALI SVEGA PAR ZAPOSLENIH, DOK JE DANAS, SAMO NEKOLIKO MESECI KASNIJE TIM SVE BROJNIJI. DA LI STE OČEKIVALI OVAKAV USPEH NA SAMOM POČETKU?
Nadali smo se da će biti ovako jer smo stvarno vjerovali da će ljudi prepoznati kvalitet, ali smo se negdje duboko u sebi malo i plašili šta ako ne bude sve išlo kako smo željeli. Tim je sve brojniji, a mi smo sve stručniji, spremni za nove izazove.

IZA SEBE U OVOM TRENUTKU IMATE ČAK DVE USPEŠNE KARIJERE, KARIJERU NAGRAĐIVANE KARATISTKINJE I KARIJERU U BANCI. KOLIKO SU VAM OVA ZNANJA I ISKUSTVA POMOGLA U KREIRANJU USPEŠNOG PRIVATNOG BIZNISA I VLASTITOG BRENDA?
Od kako znam za sebe, trudila sam se da to što radim, radim najbolje što mogu, a sigurna sam da sam te navike stvorila i baveći se sportom, odričući se, trenirajući dva puta dnevno kako bih izvukla maksimum iz sebe. Tako je kasnije bilo i sa fakultetom, onda i na poslu u banci gdje sam radila 10 godina, a sada i sa privatnim biznisom. Potpuno sam sigurna da se svaki trud isplati i da je sa jasnim ciljem ispred sebe lakše savladavati sve eventualne prepreke na tom putu.

Ferdinand knedle TRADICIONALAN RECEPT U MODERNOM RUHU5

KAKO STE SKUPILI HRABROST DA NAPRAVITE JEDAN TAKAV KORAK I NAPUSTITE SIGURAN POSAO ZARAD NEČEGA ŠTO JE BIO, NAZOVIMO GA TAKO, HOBI?
Bila sam potpuno spremna za nove izazove, radovala im se, imala sam cilj ispred sebe, imala sam podršku supruga koja mi je mnogo značila i odlučila da nastavim putem koji mi se učinio perspektivnijim i zanimljivijim. Ako je suditi po ovome do sada, nisam pogrešila.

KAKVI SU VAŠI DALJI PLANOVI I AMBICIJE ŠTO SE FERDINAND KNEDLI TIČE?
Da Ferdinand knedle svakoga dana ispunjavaju očekivanja naših gostiju u svakom pogledu. To je ono što su nam glavne ambicije u ovom trenutku.

foto: Nemanja Knežević
Share