Feel Slovenia

U beogradskom hotelu Indigo, 10. maja je u organizaciji Slovenačke turističke zajednice (STO), i predstavnika asocijacije banja Slovenije (Iztok Altbauer, generalni direktor – Asocijacija banja Slovenije) kao i Rogaške Slatine (Marko Lenček, pomoćnik direktora Medicinskog centra Rogaška), predstavljena Slovenija kao zelena, atraktivna i zdrava destinacija.

Uvodnu reč održao je slovenački ambasador u Beogradu Damjan Bergant, koji je izrazio nadu da će Slovenija biti interesantna destinacija za sve veći broj srpskih gostiju u budućnosti (trenutno smo sedmi na listi).

Sloboda, Priroda, Strast, Moj način“ slogan kojima se na najjednostvniji način opisuju prirodne lepote i način uživanja u njima u Sloveniji. To je prva zemlja na svetu kojoj je dodeljena titula “zelene destinacije” i njena raznovrsna i bogata ponuda boravka prilagođena je različitim potrebama i pojedinaca, ali i porodicama.

Slovenija je postala bogatija i za par Michelin zvezdica, te svojim gostima nudi i uživanje u vrhunskoj gastronomiji.

Poseban aspekt predstavlja specijalizovan, zdravstveni turizam koji nude banje i lečilišta, ne samo zbog dugogodišnje tradicije, već i zbog činjenice da je za vreme pandemije Corona virusom postala nosilac oznake “Zeleno i sigurno” za turiste, time potvrđujući da u toj zemlji postoje turističke destinacije čiji standardi iznad svega stavljaju zdravlje ljudi na prvo mesto.

Pandemija je dodatno osnažila trendove poput sve veće popularnosti odmora sa jakim naglaskom na održivost, aktivni odmor na otvorenom i butik doživljajima, gde Slovenija može da se pohvali da je dobitnik i evropske nagrade za održivi turizam (2020 godine).

Činjenica je da je zbog svoje blizine i mnogih mogućnosti jedinstvenih doživljaja, zanimljivih mesta, kao i aktivnih doživljaja u prirodi, Slovenija tradicionalno popularna destinacija među građanima Srbije. Što se tiče banjskog turizma, obiluje brojnim prirodnim resursima i prirodnim lekovitim faktorima. Najznačajnije su: termalne i termomineralne vode, hladne mineralne vode za piće (najpoznatije su Donat Mg i Radenska), morska voda i morske soli, razna organska i neorganska lekovita blata (peloidi), planinska subalpska i panonska mikroklima i mediteranska morska klima sa bogatim aerosolima. Neke od najpoznatijih banja su Medicinski centar Rogaška, kao lečilište sa tradicijom dugom 400 godina i jedinstvenom mineralnom vodom Donat Mg, najbogatijom vodom po sadržaju magnezijuma u ​​svetu, Moravske toplice gde voda u termalnim izvorima dolazi i do 73 stepena celzijusa, kao i Terme 3000 koje su poznate su po “crnoj lekovitoj vodi” koja je otkrivena šezdesetih godina. Postoje raznovrsni programi, kako u oblasti zdravstveno-kurativnih i preventivnih programa, tako i programi opuštanja, harmonije za dušu i telo i doživljaja za celu porodicu.

Tekst: Milica Katić

Share